-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 patarimai jaunimui, kuris siekia daugiau net ir socialinės izoliacijos sąlygomis

Tarptautinė DofE programa jaunimui neabejoja, kad ne visas mokymasis vyksta klasėje, kad ir kaip tai beskambėtų šių dienų kontekste. Iš esmės, didžiausias gyvenimo pamokas galima išmokti mažiausiai tikėtinose vietose ar situacijose. Šios idėjos dar niekada nebuvo taip aktualios, kaip dabar.
Jaunimas
Jaunimas / 123rf.com nuotr.

Kitoks, sudėtingesnis metas šiuo metu visiems, ir jei esate vienas iš 1,5 milijardo jaunų žmonių, kuriuos paveikė mokyklų uždarymas dėl COVID-19, jūs irgi patyrėte, kaip viskas pasikeitė taip greitai.

Tačiau šį nelengvą laiką galima skirti sau. DofE programa, turėdama daugiau kaip 60 metų patirtį, padedanti jauniems žmonėms atrasti tikslą, aistrą veikti ir vietą pasaulyje, suteikia jaunimui galimybę mokytis ne tik tradiciniu būdu.

123RF.com nuotr./Svajonės
123RF.com nuotr./Svajonės

Tam, kad būtume pasiruošę įvairiems gyvenimo iššūkiams, kurių nesuplanuosi iš anksto, pravartu ugdytis atsparumo ir prisitaikymo kompetencijas. Tuo pačiu yra reikšminga gebėti spręsti problemas ir tinkamai komunikuoti. Naudinga turėti universalius įgūdžius, kad galėtume drąsiai pasitikti įvairias situacijas, kitaip tariant, tapti #worldready!

Taigi, ką galime padaryti šiandien, kad būtume pasiruošę šių dienų ir rytojaus iššūkiams? Žemiau skaitykite keletą patarimų, nuo ko pradėti.

Pažiūrėk savo vidun

Dabar tinkamiausias metas paklausti savęs – o kas mane „veža“? Kas motyvuoja? Ką veikdamas pamiršti, kur mobilusis? Kas tave gąsdina? Kas įkvepia? Kuo esi susidomėjęs? Ką visada norėjai išbandyti, bet niekada iki šiol nepabandei? Nėra geresnio laiko, kaip pažvelgti į save ir atsakyti į klausimą, kas yra tai, ką norėčiau daryti. Dabar.

Išsikelk iššūkį (arba iššūkių)

Ką norėtum būti pasiekęs, išmokęs, išbandęs, kai gyvenimas grįš į normalias vėžes? Mesk sau iššūkį – pagalvok, kas tave įkvepia, ir imkis to nedelsdamas. Ar yra kažkas, ką norėjai patobulinti? Gal tai užsienio kalba, o gal ta pusiau perskaityta knyga vis laukia? O gal dabar metas pasidomėti programavimu?

O gal atsidaryti YouTube ir išmokti pasidaryti makiažą? Pats svarbiausias dalykas yra tai, kad tavo iššūkis yra tavo – būtent tai, ko tu pats nori. Ir tik pats prieš save gali „atsiskaityti“.

Vida Press nuotr./Kryptis
Vida Press nuotr./Kryptis

Daugiau judėk

Prisimink – būti fiziškai aktyviam – labai svarbu, ypač kai tiek laiko leidžiame namuose, todėl bent kartą per dieną pajudėk. Nesvarbu, ar tai darysi YouTube videoklasėse, ar vaikščiosi, ar šoksi pagal mėgstamiausią muziką, tačiau tai daryk reguliariai – taip išlaikysi gerą fizinę ir emocinę savijautą.

Dalinkis su kitais

Skirk laiko savanorystei, yra daug saugių veiklų ir būdų, kaip tu gali būti naudingas savo bendruomenei šiuo metu, pvz., bendravimas telefonu su vienišais bendruomenės nariais, pagalba įvairiose organizacijose, kurios skirsto ir dalina maistą nepasiturintiems, pagalba mokytis kitiems, naudojantis vaizdo skambučiais, visuomenės informavimo lankstinukų, skrajučių kūrimas, siekiant užtikrinti saugos ir sveikatos pranešimų gavimą ir daugelis kitų veiklų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Projekte „Vardan tos“ – įkvepiančios didelius darbus darančių žmonių istorijos

Įgyk naują įgūdį

Išmok naujos kalbos pradmenis, o gal siūti? Gal ta gitara kampe prašosi, kad pagrotum?

Planuok ateitį

Susiplanuok, ką veiksi, kai visa ši pandemija bus praeityje. Gal išeisi į nuotykių žygį? O gal kopsi į kalną? Galbūt pasirinksi kitokią savanorystės formą? Susiplanuok, ką veiksi ateityje, kruopščiai apgalvok viską ir, kai jau bus galima, – liks tik maloniai įgyvendinti.

Nepasiduok!

Neišvengiamai bus dienų, kai atrodys visko per daug, per sunku, ateis nusivylimas ir tikrai nesinorės nuversti kalnų. Tą dieną bus pakankamai, jei išlipsi iš lovos. Bet nepasiduok, tu gali. Neleisk, kad susikurti planai ir iššūkiai liktų akmenimis kišenėse – judėk į priekį. Kaip ten sako – susikaupi ir padarai. Paskui, kai iššūkis bus įveiktas, pasididžiavimo savimi jausmas bus labai saldus.

Padaryk viską „oficialiai“

Užsiregistruok į DofE – tapk oficialiu DofE dalyviu iš išnaudok šį laiką prasmingai – augindamas savo asmenybę. Pasitikrink, ar tavo mieste, ar mokykloje veikia DofE.

Apie DofE:

  • Edinburgo hercogo tarptautinė apdovanojimų programa (DofE) yra pasaulinė neformalaus ugdymo programa jaunimui nuo 14 iki 24 metų amžiaus. Joje dalyvaudami jauni žmonės neformaliuoju būdu ugdosi naujus įgūdžius, teikia paslaugas bendruomenei, stiprina savo fizinę būklę bei mokosi dirbti komandoje ir stiprina lyderystės įgūdžius.
  • Programa veikia daugiau kaip 130 pasaulio šalių nuo 1956 metų.
  • Visoje Lietuvoje DofE dalyviais yra beveik 1000 jaunuolių, su programa veikia daugiau kaip 200 suaugusiųjų, daugiausiai mokytojų.
  • Apie 1,3 milijonai jaunų žmonių dalyvavo programoje visame pasaulyje, Lietuvoje programą įgyvendina 79 mokyklos ir kito tipo su jaunimu dirbančios organizacijos visoje Lietuvoje.
  • Programa remiama Švietimo, sporto ir mokslo ministerijos.

Daugiau informacijos galima rasti: www.dofe.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius