Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 maži įpročiai, kurie per metus gali visiškai pakeisti jūsų gyvenimą

Naujus kalendorinius metus dauguma pradedame mažais arba dideliais pažadais sau ir kitiems. Tačiau netrukus motyvacija kažkur pradingsta. Kodėl taip nutinka? Pasak mokslininkų, dažniausiai motyvaciją prarandame tuomet, kai bandome viską keisti labai greitai ir kardinaliai. Maži žingsneliai kur kas produktyvesni siekiant savo tikslų.
Pokyčiai
Pokyčiai / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Psichologija

„Įpročiai, kurie iš pradžių atrodo maži ir nesvarbūs, virs matomais rezultatais, jeigu jų laikysitės visus metus“, – sako Jamesas Clearas savo knygoje „Atomic Habits“, rašoma medium.com.

Štai jo išskirti devyni maži įpročiai, kuriuos verta įtraukti į savo gyvenimą.

Išmokite atidėti savo reakcijas

Taip, pasaulis sukasi ir keičiasi labai greitai, tačiau tai nereiškia, kad turite akimirksniu reaguoti į visus prašymus ir pageidavimus. Išmokite pasakyti „Aš tau pranešiu“, „Aš pagalvosiu apie tai“ ir pan., vietoj to, kad sakytumėte „taip“ ir tik vėliau suprastumėte, kad tai jums nepriimtina, neįdomu ar tiesiog neturite tam laiko. Toks požiūris jums padės sutaupyti laiko ir išvengti nusivylimo.

Atlikite nors vieną darbą, net jeigu ir labai nesinori

Kiekvieną dieną išsirinkite nedidelę užduotį, kurios nenorite atlikti ir pasiryžkite ją įgyvendinti. Tai gali būti bet kas – nuo indų plovimo, lovos klojimo ar vakarienės gaminimo atsisakant maisto užsakymo į namus.

Darydami tai kelias dienas jūs suprasite, kad problema nėra pats darbas. Jūs tiesiog įpratote atidėti tai, kas kelia diskomfortą. Padarius pirmąjį žingsnį, užbaigti darbus bus daug lengviau, be to, tai padės nuo smulkių darbų pereiti prie didesnių.

Diena be socialinių tinklų

Socialiniai tinklai gali būti puikus įkvėpimas, tačiau ne ką rečiau mes paprasčiausiai juose mirkstame neskaičiuodami valandų ir nesuprasdami, kiek jie laiko pavagia.

Pabandykite bent vieną dieną per savaitę atsisakyti socialinių tinklų arba tiesiog išjunkite internetą telefone. Toks mažas pokytis gali padaryti didžiulę įtaką jūsų įpročiams, pavyzdžiui, pradėsite leisti kur kas mažiau laiko internete arba tai darysite sąmoningai, o ne aklai.

Be to, galite atrasti, kad už interneto ribų egzistuoja daugybė veiklos, kurią mes pamirštame panirę į socialinių tinklų pasaulį.

123RF.com nuotr./Socialiniai tinklai
123RF.com nuotr./Socialiniai tinklai

Ruoškitės naujai dienai iš vakaro

Susidėkite daiktus, pasirinkite aprangą, susidėliokite rytojaus darbų planą. Visame tame nėra jokios magijos – tik logika. Tokie elementarūs dalykais jums padės visus darbus įgyvendinti greičiau ir negaišti laiko ryte.

Valgykite sąmoningai

Kai mes valgome ir dirbame/skaitome/žiūrime filmą ir pan., suvalgome kur kas daugiau, nei mums iš tiesų reikia. Be to, jūs nei mėgaujatės maistu, nei esate produktyvūs, nei jaučiate skonį.

Pabandykite atsisakyti įpročio valgyti su telefonu rankoje ar žiūrėdami televizorių. Ramus valgymas, skiriant tam pakankamai laiko ir jaučiant maisto skonį, padės jums mėgautis, pajausti sotumą ir nepersivalgyti.

Naudokite laikmatį savo užduotims įgyvendinti

„Pomodoro“ techniką galima pavadinti tikra produktyvumo Biblija. Ji taip išgarsėjo, nes tikrai veikia ir yra verta visų pagyrų. Įprastai šiuo atveju siūloma 25 minutes dirbti, o 5 ilsėtis, tačiau jūs galite atrasti savo ritmą, kuris jums tiks labiausiai ir derės prie jūsų darbo pobūdžio.

Pavyzdžiui, dirbkite visą valandą, o tuomet 10 minučių ilsėkitės. Po to vėl dirbkite valandą.

Padėkite savo telefoną kitame kambario gale

Kai jūsų telefonas padėtas šalia lovos, dažniausiai suskambus žadintuvui tiesiog nuspaudžiate snaudimo mygtuką ir toliau miegate. Štai kodėl telefonas, padėtas kitame kambario gale, garantuotai jus privers pakilti iš lovos. O atsikėlus iš lovos bus kur kas lengviau pradėti dieną, ypač, jeigu turite planą, ką turite nuveikti.

Nepasiduokite emociniams pirkiniams

Impulsyvūs pirkiniai labai dažnai patenkina momentinius poreikius, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje jie toliau dulka nenaudojami. Štai kelios taisyklės, kurios jums pravers. Pirmoji – jeigu jums kas nors krito į akį ir norite tą daiktą įsigyti, tuomet palaukite porą dienų. Jeigu praėjus kuriam laikui vis tiek trokštate to pirkinio, įsigykite. Žinoma, tai negalioja tuo atveju, jeigu jūs ieškote konkretaus daikto, kuris jums būtinas.

Antra, neskubėkite į išpardavimus. Rinkodaros specialistai žino, kaip žmonėms patinka nuolaidos. Tačiau pirma paklauskite, ar tikrai sumokėtumėte visą sumą už daiktą, kurį norite įsigyti? Jeigu abejojate, verčiau pirkinį gerai apsvarstykite.

Užsirašykite visas savo idėjas

„Viskas gerai, aš tai tikrai prisiminsiu“ yra didžiausias melas, kurį sau kada nors sakėte, todėl verčiau užsirašykite visas idėjas, kurios jums šauna į galvą. Net jeigu tos mintys jums neatrodo reikšmingos, vis tiek jas pasižymėkite, kad vėliau nereiktų laužyti galvos norint prisiminti.

Ir dar kelios mintys

Dažnai žmonės nepasiekia norimų rezultatų, nes imasi per didelių iššūkių ir pokyčių. Verčiau užsirašykite visus savo blogus įpročius ir pabandykite atsikratyti vieno, o ne visų iškart ir tai darykite mažais žingsneliais. Pavyzdžiui, jeigu daug laiko praleidžiate socialinėje erdvėje, laiką apribokite; jeigu rūkote, stenkitės atsikratyti šio įpročio. Taip įveikę vieną blogą įprotį vėliau galėsite imtis kito.

Ta pati taisyklė galioja ir geriems įpročiams formuoti. Jeigu išgeriate vieną stiklinę vandens, nepulkite iškart išgerti dviejų litrų, verčiau tą kiekį didinkite palaipsniui. Tokiu būdu bus kur kas lengviau siekti savo tikslų, o blogus įpročius paversti gerais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius