-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Andrė Amiya Pabarčiūtė apie realizaciją poroje: „Altruizmas – užslėptas egoizmas“

„Norint realizuoti savo norus santykiuose, vien noro neužtenka. Reikia pradėti nuo jų įsisąmoninimo, pripažinimo ir komunikavimo“, – sako „SoulACTION“ įkūrėja, viena iš konferencijos „Sveika ir laiminga mama 2019“ organizatorių bei pranešėjų Andrė Amiya Pabarčiūtė. Emocinio intelekto lavinimo instruktorė įsitikinusi, kad poroje turi laimėti abu, tereikia kūrybiškai ir darniai pažvelgti į norų realizavimo būdus.
Andrė Amiya Pabarčiūtė
Andrė Amiya Pabarčiūtė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

– Sveika ir laiminga mama – loterija, kurią pavyksta laimėti ne visoms ar natūrali būsena, dėl kurios reikia kasdien bent šiek tiek pasistengti?

– Sveikata ir laimė – natūralios būsenos, nuo kurių, deja, dauguma moterų yra nusisukusios. Tai nėra kažkas, ko reikia siekti didelėmis valios pastangomis. Tai duotybė, kuri duoda saldžiausius vaisius, kai su meile ir išmintimi rūpiniesi savo kūnu ir dvasine, emocine bei mentaline būkle.

Moderni moteris dažniausiai natūraliai turi troškimą suderinti motinystę su papildoma veikla ar darbu.

Rūpintis savimi, naudojant moderniausias mokslo žinias bei senovės dvasinę išmintį, – nuostabus procesas. Tam svarbu mokėti atskirti pelus nuo grūdų atsitiktinės informacijos jūroje, kurią nesąmoningai kaupiame skaitydamos, klausydamos, stebėdamos vartojimą skatinančią aplinką. Visuomet rekomenduoju rasti tave įkvepiančius šių sričių profesionalus ir iš jų mokytis.

– Kodėl vis dar kai kurios moterys arba jas supanti aplinka atskiria motinystę ir moters realizaciją veikloje? Iš kur kyla tie stereotipai?

– Stereotipai veikia mus giliai iš pasąmonės sluoksnių. Tai paveldas tų laikų, kurie dominavo iki feminizmo atsiradimo, kuris vėliau paskatino moteris aktyviai imtis socialinės veiklos ir matyti tame papildomas savęs išraiškos galimybes.

Šiuolaikinės mamos ir moters situacija, norai skiriasi nuo moters, kuri gyveno prieš šimtą metų. Moderni moteris dažniausiai natūraliai turi troškimą suderinti motinystę su papildoma veikla ar darbu. Jei ji suderina tai be streso, išmintingai, tai tik praturtina jos gyvenimą, sukuria didesnį realizacijos jausmą. O gera mamos savijauta teigiamai veikia ir šalia jos augantį vaiką.

– Ar įmanoma moteriai išgyvenant vidinį, emocinį chaosą susikurti harmoningą aplinką šeimoje arba pseudoharmoniją?

– Įmanoma, jei ji pradeda tvarkytis su tuo chaosu. Harmonija atsiranda išėjus iš chaotiškos būklės. Vienintelis sprendimas – rasti praktinius išorinius sprendimus, kurie subalansuoja moters būklę, optimizuoja jos gyvenimo būdą.

Taip pat labai svarbu turėti vidinių įgūdžių, kurie padėtų keisti emocinę būklę. Kuomet moteris papuola į emocinį chaosą, dažniausiai ji sutrikdo būtiną kokybišką poilsį bei sveiką mitybą. O kartais tiesiog tik tiek ir tereikia – sveiko maisto, kokybiško miego, daugiau fizinio judėjimo, kurie stipriai padeda sumažinti emocinį ir minčių chaosą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrė Amiya Pabarčiūtė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrė Amiya Pabarčiūtė

– Kodėl neretai nutinka taip, kad net ir esant daugybei laimės rodiklių moterys nesijaučia laimingos ir nepatiria tikros pilnatvės?

– Moteris turi objektus, kurie retsykiais gali stimuliuoti laimės jauseną. Tačiau faktas yra tas, kad laimė nėra aplinkybės, tai vidinė būsena. Aplinkybės nuolat kinta. Kartais jos džiugina, kartais ne.

Norint gyventi giliame pasitenkinime, nenutrūkstamame laimės jausme, reikia išmokti nuolat palaikyti ryšį su savo esme, savo giliausiu vidumi. Be abejo, tai tam tikras procesas vėl atgaivinti ryšį ir draugystę su savimi. Mes nuolat palaikome ryšį su savo mintimis, protu ir emocijomis, tačiau tai tik paviršius, tai nėra vidinė žmogaus esmė. Prote ir emocijose nuolatinio laimės jausmo atrasti neįmanoma. Reikia mokėti jausti save giliau.

Taip pat svarbu praktikuoti atsipalaidavimą, pokyčių priėmimą, kurie vyksta kasdien, o ne kovą su aplinkybėmis.

– Susilaukus vaikų, ypač pirmagimio, pasikeičia ne tik moters pasaulėžiūra, savęs ir kitų pajautimas, bet ir santykiai su vyru. Iš noro ar primestos kitų „tobulos mamos“ vizijos, moterys kartais nedrįsta pasakyti, kad pavargo, nori bent akimirkos sau ir pan. Kaip elgtis tokiose situacijose, kai reikia, bet nedrąsu paprašyti pagalbos ir palaikymo?

– Vienareikšmiškai – reikia kalbėtis apie savo poreikius, norus ir savijautą. Jei moteris nualina save iki išsekimo, jos neigiama būklė užkrečia visą šeimą, vaiką ir vyrą. Tai nėra darnus kelias aukoti save vardan įsivaizduojamos „geros mamos“ vizijos.

Nelaiminga, pikta ir pervargusi mama nesukurs darnios emocinės aplinkos savo šeimai. Svarbu ieškoti sprendimų, kaip išvengti destruktyvių būsenų.

Patarimas vienas, svarbus ir paprastas – kai kalbatės su vyru apie savo norus ir savijautą, kalbėkitės racionaliai, dalykiškai, aiškiai ir ramiai. Kalbėjimas su ašaromis ir emociniu spaudimu nepadės rasti bendrų sprendimų.

– Nuo ko pradėti, norint susikurti santykius, kuriuose moteris galėtų realizuoti savo norus?

– Pradėti reikia nuo savo norų įsisąmoninimo, pripažinimo ir komunikavimo. Jei moteris nori realizuoti savo norus, apie juos reikia kalbėti drąsiai, draugiškai ir atvirai.

Taip pat labai svarbu suteikti galimybę ir vyrui realizuoti savuosius. Abu turi laimėti. Nėra blogų ar netinkamų norų, gali būti tik netinkami būdai juos įgyvendinti. Ir moteris, ir vyras turėtų labai kūrybiškai pažvelgti į realizacijos būdus, kurie būtų darnūs.

– Ko norėtumėte palinkėti arba patarti moterims, mamoms, kurios visada pirmiausia pasirūpina kitais, o savimi – jei lieka laiko?

– Altruizmas – užslėptas egoizmas. Jei aukojate savo norus, darnią būseną vardan kitų ir tai vadinate meile, tai ne visiškai tiesa. Po pasiaukojimu dažniausiai slypi lūkestis, kad už tavo auką bus atlyginta vėliau. Tačiau paprastai lauktas atlygis neateina taip gausiai, kaip tikiesi.

Jei pirma pasirūpini savo darna, balansu, laimės būsena ir poreikiais, tuomet iš pertekliaus galėsi ir norėsi pasidalinti savo energija, dėmesiu ir su mylimais žmonėmis.

Mylėkite save, tuomet daug nuoširdžiau mylėsite savo artimuosius.


„Sveika ir laiminga mama“ – vienintelė konferencija Baltijos šalyse, skirta ir mamoms, ir tėčiams. Jų sveikatai, vidiniam pasauliui, iššūkiams ir laimei. Konferencija vyks balandžio 28 d. „CONFER by Siemens Arena“ (Ozo g. 14, Vilnius).

Visi pranešėjai ir temos – mamosdiena.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius