-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ankstyvi įspėjamieji ženklai, kad santykiuose gali kilti rimtų problemų

Visi puikiai žinome – per vieną naktį poros neišsiskiria. Neretai problemos kaupiasi ilgą laiką, o mes – sėkmingai jas ignoruojame iki tol, kol kantrybės taurė visiškai išsenka.
Meilė
Meilė / „Fotolia“ nuotr.

Kad taip nenutiktų, portalas today.com, remdamasis santykių ekspertų rekomendacijomis bei patarimais, atskleidžia ankstyvus ženklus, kad anksčiau rojų priminusiuose jūsų santykiuose gali kilti rimtų problemų.

Abu esate labai užsiėmę

Pasikalbėkite ir nebijokite to daryti, kad ir kokia nejauki tema tai būtų, tai kur kas geriau už tylą.

„Kai tik pora pradeda užsiimti kiekvienas savo veikla ir kur kas rečiau skiria laiko santykiams puoselėti, taigi ir romantiškiems pasibuvimams ar pasimatymams tik dviese, jų santykiai pradeda gerokai vėsti. Juk santykiai tai tarsi dviejų mylimųjų šokis. Ir šio šokio po vieną jūs ilgai tikrai nepašoksite.

Kartais mes taip pasineriame į buitinius rūpesčius, savo socialinį įvaizdį ar karjerą, taip mėgaujamės vienatve ir savęs pažinimu, kad staiga pamirštame, kaip apskritai reikėtų būti pora“, – tikina populiarių psichologinių knygų autorė Siggy Flicker.

Išeitis: raskite laiko vienas kitam – nuoširdžiai pakalbėkite, pasidomėkite vienas kitu, užsiimkite abiem patinkančia veikla ar tiesiog retkarčiais nueikite į pasimatymą. Jie tikrai neturėtų būti vien tik draugystės pradžioje.

Vis dažniau kritikuojate vienas kitą ir ieškote problemų

Anot psichoterapeutės Gail Saltz, kuomet partneriai leidžia negatyviam požiūriui perimti viršų, jie neišvengiamai vienas į kitą pradeda žiūrėti pro kritikos prizmę.

„Kuomet konsultacijų metu išgirstu nors menkiausią kritiką tarp partnerių – kad ir tai, kaip kuris iš jų kramto maistą ar kad naktimis knarkia – žinau, kad jų santykiuose jau įsišaknijo negatyvus požiūris. O jo atsikratyti yra labai sunku“, – tikina G.Saltz.

Išeitis: „Konsultacijose tokiu atveju aš visų pirma bandau išsiaiškinti, kodėl partneriai apskritai vienas kitą įsimylėjo, ir patariu stengtis koncentruotis būtent į tai. Ir čia didysis klausimas yra toks – ar galite iškapstyti savo prisiminimuose visas partnerio savybes, dėl kurių jį/ją pamilote ir kurios tuo metu gerokai persvėrė savybes, kurios nepatiko? Ar žvelgiant į savo partnerį jo/jos gerosios savybės atsveria jo/jos blogąsias savybes? Tai svarbūs klausimai, kurie lemia santykių ateitį“, – sako psichoterapeutė.

Neteikiate vienas kitam reikalingos paramos

Anot G.Saltz, toks elgesys poroje gali sukelti itin rimtą problemą – nepasitikėjimą vienas kitu.

„Nepasitikėjimas ne visada yra neištikimybės priežastis. Tikrai ne. Labai dažnai jį sukelti gali labai mažos susikaupusios smulkmenos. Štai pavyzdys: vyras pasiguodžia žmonai, kad jam buvo sunki diena darbe, o žmona jam atrėžia, kad jis pats dėl to kaltas. Būtent čia ir yra palaikymo trūkumas. O kuomet tai kartojasi, galiausiai vienas partnerių supranta, kad savo antrajai pusei jis negali atsiverti“, – tikina psichoterapeutė.

Išeitis: poroms derėtų atpažinti santykių problemas ir išmokti apie jas kalbėti, o jeigu reikia – ir kreiptis pagalbos į šeimos terapeutus. Vis tik, anot G.Saltz, daugelis porų į juos kreipiasi jau dažniausiai per vėlai: „Nesakau, kad jų santykių tuomet neįmanoma sutvarkyti, bet dažniausiai, kuomet pora kreipiasi pagalbos, tų santykių iš tiesų jie abu jau ir nebenori tvarkyti“.

Nekalbate apie „rožinį dramblį“ kambaryje

Anot Niujorke dirbančios seksologės Amy Levine, daugelis porų daro didžiulę klaidą, bėgdami ir ignoruodami akivaizdžias santykių problemas.

„Pokalbio vengimas, nesvarbu, ar tai apie seksą, ar apie ką nors kita, dažnai vienam ar abiem partneriams gali sukelti visą spektrą negatyvių emocijų, kurios gali reikštis ir pasąmoniniame lygmenyje“, – tikina specialistė.

Išeitis: pasikalbėkite ir nebijokite to daryti, kad ir kokia nejauki tema tai būtų, tai kur kas geriau už tylą padės išspręsti jūsų problemas ir sutvirtins pasitikėjimą vienas kitu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius