Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar bendraujate su empatišku žmogumi? Štai 10 dalykų, kurie jį apibūdina

Įtariate, kad jūs arba jūsų artimas gali būti empatas? Empatai sugeba užmegzti ypatingą ryšį su juos supančiais žmonėmis. Empatas jaučia, kai jis yra reikalingas. Dažniausiai empatas yra tas jūsų gyvenimo žmogus, kurį vadina „per daug jautriu“, rašoma higherperspectives.com.
Draugės
Draugės / Vida Press nuotr.

Empatai tikrai yra labai ypatingi, ir jei jūsų gyvenime yra bent vienas – jums pasisekė. Tačiau su empatais reikia elgtis ypač rūpestingai.

Pirmiausiai, pasiaiškinkime, kas gi yra tas empatas. Būti empatu tai nereiškia gebėti užjausti. Užuojautą jaučiame, kai mums rūpi aplinkiniai žmonės. Kai kažką užjaučiame, tai reiškia, kad mes tikimės, jog jų situacija pagerės.

Empatija yra gebėjimas suprasti kitų jausmus. Kai kažkas yra empatas, tai reiškia, kad jis turi labai gilų supratimą ir ryšį su juos supančių žmonių jausmais. Empatai kitų žmonių jausmus jaučia beveik taip, lyg tai būtų jų pačių jausmai. Yra tyrimų, parodančių, kad empatų smegenys veikia būtent taip.

Mokslininkai identifikavo specialią smegenų ląstelių grupę, susijusią su empatiškais gebėjimais. Kai kažkas yra empatas, tai reiškia, kad šios ląstelės yra ypač jautrios.

Empatams derėtų saugotis sociopatų, psichopatų ir narcizų. Psichologijos požiūriu šios žmonių „rūšys“ turi priešingas savybes nei empatai.

Tokie žmonės nesugeba jausti empatijos kaip normalūs žmonės.

Empatams patinka slėptis dėl daugelio priežasčių.

Jiems kelia rūpestį tie, su kuo jie užmezga ryšį, ir tai, ar tie ryšiai netaps emociškai sudėtingi.

Kadangi empatai kitų žmonių emocijas išgyvena beveik taip pat stipriai kaip ir savąsias, jie turi būti labai atsargūs dėl emocijų, su kuriomis susidurs. Štai keli požymiai, išduodantys empatišką asmenį:

1. Jautrumas

Empatai gali bandyti nuslėpti tai, kad jie tokie jautrūs. Iš dalies jie taip elgiasi, kadangi aplinkiniai gali į juos žiūrėti kaip į stiprybės šaltinį.

2. Gebėjimas sugerti emocijas

Empatas jaučiasi laimingas, kai aplinkiniai yra laimingi, bei nusiminęs, kai aplinkiniai yra nusiminę. Empatai taip emociškai susiję su kitais, kad jų emocijas jaučia beveik taip, lyg jos būtų jų pačių emocijos.

3. Introversija

Kadangi empatai nuolat jaučia aplinkinių emocijas, kartais jie vengia kontakto, kad galėtų pailsėti. Laikas, praleistas vienumoje, reiškia, kad empatas gali pailsėti ir atsigauti nuo emocinio išsekimo.

4. Ryšys su gamta

Empatai turi nepamiršti rūpintis savimi, nors jie ir nepratę teikti pirmenybės sau.

Jei pažįstate žmogų, dažnai norintį praleisti laiką gamtoje, tas asmuo gali būti empatas.

Nėra nieko panašaus į laimės ir ramybės pojūtį, kurį jaučia žmonės, būdami gražaus gamtovaizdžio apsuptyje. Tokį jausmą empatai patiria daug stipriau už likusius. Gamta padeda empatui pasikrauti savo baterijas pozityviais jausmais, kuriuos įgauna būdami gamtoje.

5. Gebėjimas atpažinti melą

Empatai turi ypatingą gebėjimą kiauriai permatyti žmones. Vienas iš būdų, kaip šis gebėjimas pasireiškia, tai gebėjimas užuosti melą. Empatai lengvai jį aptinka, kadangi jie geba „skaityti“ žmogaus emocijas ir tikruosius ketinimus.

6. Jie atiduoda per daug

Empatai skiria daug laiko ir energijos pagalbai kitiems. Dėl to empatas gali sukaupti labai daug neigiamų emocijų.

Empatai turi labai didelį poreikį padėti kitiems, tačiau kartais, padėdami kitiems, jie emociškai save žaloja. Kai empatas bando atsitraukti, norėdamas „persikrauti“, jis gali jaustis, kad elgiasi savanaudiškai. Empatai turi nepamiršti rūpintis savimi, nors jie ir nepratę teikti pirmenybę sau.

7. Stipri intuicija

Natūralu, kad empatai turi ryšį su savo jausmais. Empatas, priimdamas svarbius sprendimus, pasikliaus savo intuicija. Jie jaučia ryšį su visata ir geba kasdien naudotis intuicija.

8. Tendencija patirti daug streso

Kadangi empatai labai stipriai jaučia emocijas, jie labai greitai persipildo. Be to, persipildymo pojūtį empatams gali sukelti daug užduočių vienu metu.

9. Empatais lengva pasinaudoti

Empatais labai lengvai pasinaudoja manipuliatoriai. Taip yra todėl, kad šie geba atpažinti empatus ir panaudoti jų empatinius gebėjimus prieš juos, kad gautų, ko nori.

Manipuliatorius žino, kaip apžaisti empatą, kad pasiektų savo tikslą. Empatai turi saugotis, kai pajaučia, jog kažkas jais manipuliuoja.

10. Gebėjimas stipriai mylėti

Kaip ir kitas emocijas, empatas labai stipriai išgyvena meilę. Ši meilė išsiplečia nuo sutuoktinio ar partnerio iki jų šeimos ir visų empato gyvenime esančių žmonių.

Empatų gyvenime esantys žmonės jaučiasi mylimi. Empatai taip pat labai vertina visuomenę. Tai yra labai ypatingi žmonės, kuriuos reikia vertinti ir saugoti.

Jei jūsų gyvenime yra empatas, suteikite jiems laiko ir emocinės erdvės, kurių jiems reikia persikrauti.

Supraskite – jų laikas atitrūkus nuo visų, tai nėra nenoras bendrauti.

Empato gyvenimas yra sudėtingas ir varginantis, tačiau empatai taip pat turi ypatingą dovaną, kurią reikia gerbti ir saugoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius