Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar vyrai feministai mini Kovo 8-ąją?

„Kovo 8-ąją gatvėse mes matome tulpių jūrą: vyrai eina, bėga su gėlėmis rankose, policijos pareigūnai tradiciškai dovanoja tulpes moterims vairuotojoms. Ar vyrai feministai mini šią dieną? Ar jie taip pat dovanoja gėles?“ – tokiu klausimu prasideda kovo 8-ąją startuojantis naujas 15min podkastas „Šiuolaikiniai vyrai“.
Saulius Baradinskas, Marijus Gailius, Donatas Paulauskas, Karolis Vyšniauskas.
Saulius Baradinskas, Marijus Gailius, Donatas Paulauskas, Karolis Vyšniauskas. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

PODKASTĄ „ŠIUOLAIKINIAI VYRAI“ RASITE ČIA.

Kas dvi savaites 15min portale ir jo platformoje „Klausyk” pasirodysiančios laidos kalbės apie vyrus, norinčius keistis ir tobulėti, ieškančius naujo gyvenimo būdo. Laidą kuria rašytojas, dėstytojas ir lyčių klausimų ekspertas Donatas Paulauskas.

Kovo 8-oji – tarp tulpių ir politikos

Pirmoje laidoje, skirtoje vyrų feministų temai, pašnekovai dalijosi asmeninėmis istorijomis, kaip feminizmas atsirado jų gyvenime, kaip pasireiškia kasdienybėje, kalbėjo ir apie tai, kiek #metoo judėjimas buvo veiksmingas Lietuvoje ir kokia yra Kovo 8-osios prasmė.

Žurnalistas, podkasto „Nyla“ kūrėjas Karolis Vyšniauskas tvirtino, kad Kovo 8-oji, Tarptautinė moterų solidarumo diena, yra tapusi „įteik moteriai gėlę diena“, nors jos kilmė yra visiškai kitokia.

„Šios dienos šaknys yra politiniuose judėjimuose, kai susivienijusios moterys reikalavo balsavimo teisių ir apskritai lygiavertiškumo. Kai atsispiriame nuo šio fakto, su šia diena nematau jokių problemų. Priešingai – tai svarbus istorinis faktas, kurį gerai, kad kasmet vis prisimename“, – teigė žurnalistas.

Pasak kito pašnekovo, kino ir muzikos klipų režisieriaus Sauliaus Baradinsko, dovanoti gėles vyrus spaudžia aplinka: vyrai taip daro, nes taip reikia daryti, juk visi kiti vyrai irgi dovanoja gėles. Jo teigimu, Kovo 8-oji neturėtų būti tik ta vienintelė diena, per kurią prisimenama, kad moteris reikia gerbti – tokia turėtų būti kiekviena diena.

Feminizmas praktikoje

Paklaustas, kaip feminizmas atsispindi jo asmeniniame gyvenime, žurnalistas ir rašytojas, romano „Oro“ autorius Marijus Gailius atsakė savikritiškai: „Aš save laikau truputį pernelyg patriarchališku. Sąmoningai apmąstydamas vyriškumo padėtį, apmąstau ir patį save – man tai nuolatinės refleksijos klausimas.

Pavyzdžiui, kai rašiau savo romaną, aš iš tikrųjų išnaudojau žmoną su jos nutylėtu nuolankumu, su leidimu – kol rašiau, daugmaž metus ji rūpinosi vaiku. Kita vertus, supratau, kad tai vis dėlto buvo galios pozicija, todėl, kai atėjo laikas jos diplominiam darbui, rūpestį vaiku perėmiau aš, taip „grąžindamas skolą“. Suprantu, kad aš priėmiau didžiulę auką, bet stengiausi ją grąžinti. Bandysime ir toliau taip susitarti ir suderinti lūkesčius, kad jie nebūtų iš kontrolės pozicijos.“

K.Vyšniauskas tvirtino, kad feminizmas žurnalistiniame darbe pasireiškia, kai jis stengiasi atrasti moterų herojų istorijas, kurios įprastai yra užmirštamos. Su feminizmu žurnalistas sieja ir atėjusį sąmoningumą priimant sprendimus profesiniais klausimais.

„Nesu ypatingos galios pozicijoj, bet rinkdamasis temas, pašnekovus, kolegas aš noriu, kad nebūtų priimami vien vyrai. Visą laiką, kai susipažįstu su nauju žmogumi ir jam kažką pasiūlau, aš susimąstau, ar dariau tai dėl to, kad man šiaip smagu, kad tas žmogus būtų komandoj, ar dėl to, jog tas žmogus geriausiai tą gali padaryti. Keliu klausimą, kiek tai mano asmeninė motyvacija, o kiek profesinė. Aš anksčiau apie tokius dalykus nesusimąstydavau“, – teigė K.Vyšniauskas.

Režisierius S.Baradinskas tvirtino, kad feminizmą geriausiai iliustruoja noras savo darbe suteikti moterims daugiau galios: „Labai svarbu, kad mes, vyrai, padėtume moterims jas įgalinant. Savo veiksmais aš noriu įgalinti. Tai man yra feminizmas: įgalinti jas savo resursais, kad ir ką daryčiau – klipą ar kiną.“

Labai svarbu, kad mes, vyrai, padėtume moterims jas įgalinant. Savo veiksmais aš noriu įgalinti. Tai man yra feminizmas: įgalinti jas savo resursais, kad ir ką daryčiau – klipą ar kiną.

Visą podkasto „Šiuolaikiniai vyrai“ 1-ąją laidą galite išgirsti čia.

VIDEO: „Šiuolaikiniai vyrai“

Podkasto naujienas ir anonsus galite sekti socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius