Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dažniausios priežastys, kodėl mes nesiryžtame palikti nemylimų žmonių

Meilė liepsnoja, aistra kaista, tačiau kai kada šioms emocijoms ateina galas. Visgi, kai kurie žmonės neišsiskirsto net jeigu ir jaučia, jog ateitis jausmų fronte net labai miglota. Kas juos sieja? Kodėl mes nusprendžiame gyventi kartu, tačiau tenkinamės tik meilės nuotrupomis?
Širdis
Širdis / Fotolia nuotr.

Psichologai sako, kad priežasčių neišsiskirti yra labai daug – nuo paprasčiausio pripratimo iki finansinių aspektų.

  • Stereotipai. Amžius mūsų niekada nepalieka ramybėje, kadangi patys jam suteikiame visas įmanomas galias. Dažniausiai savo metus mes įkaliname kalėjime, tardami, kad nieko geresnio nerasime, tad reikia tenkintis tuo, kas yra šalia. Taigi, kai kurios santuokos kuriamos tik dėl to, kad žmonės atsiduria tinkamu laiku tinkamoje vietoje, tačiau be šio susitikimo jų niekas daugiau nesieja. Gyvendami kartu tik tam, kad nebūtų visuomenės įvertinti kaip „nevisaverčiai“, jie patys sau susikuria pragarą. Tačiau būkime atviri – kartais toks buvimas iš išskaičiavimo perauga į meilę ar bent pagarbius santykius, o tie, kas ieško ir niekaip neranda, pasiklysta savo painiuose keliuose.
  • Pripratimas. Kada labiausiai stengiamės? Žinoma, kad santykių pradžioje, kadangi tuomet viskas įvilkta į iliuzijų ir romantiškos miglos aurą. Vėliau atsipeikėjame bei pamatome, kad gyvenimas ir santykiai nėra tik rožiniai ir pūkuoti... Tačiau bendri draugai, pažįstami, šeima, nugyventi metai kartu, praleistas laikas išlieka mūsų gyvenime. Ar įmanoma viską nubraukti? Kausto ir baimė – o kaipgi kurti savo pasaulį iš naujo, kai viskas šiuo metu taip aišku, nugludinta, nesvarbu, kad nuobodu..? Tačiau vien tik pripratimu santykių neišlaikysite tobulais, romantiškais ir kupinais meilės – tai santykių byrėjimo ženklas.
  • Saugumo jausmas. Visos moterys trokšta jausti, kad jos – lyg už mūro sienos. O kaip tą pasiekti? Dabar dažna dailiosios lyties atstovė ir pati kuo puikiausiai apsirūpina finansiškai, dirba mėgstamą darbą, kyla karjeros laiptais, o vyras joms tėra reikalingas smagiai praleisti laiką. Tačiau yra ir kita pusė – kai kurios damos nemano, kad sugebėtų išsiversti be vyriškos rankos, jos nenori ir nemėgsta priimti sprendimų, todėl su partneriu jaučiasi kur kas laimingesnės negu be jo, nepaisant to, kad santykiai yra toli gražu neidealūs, o gal net skaudinantys. Ką reikia daryti? Visų pirma, suvokti, kad jūsų gyvenimas – jūsų pačių rankose. Nurodinėjimai ir sprendimai priimti už jus sako tik viena, – metas imtis iniciatyvos pačioms. 
  • Nepasitikėjimas savimi. Dabar labai daug moterų kenčia dėl to, kad visuomenė, šeima, draugai ir giminaičiai jas nuvertina, drebia į akis, kad šios nesugebės atlikti vieno ar kito darbo, išlaikyti vaikų ir pasirūpinti šeima. Žema savivertė skatina užsisklęsti ir stovėti vietoje. „Ar mano amžiuje įmanoma surasti tikrą meilę?“ – bene dažniausiai sau užduodamas klausimas, kurio atsakymas iš tikrųjų slypi tik jūsų pačių tikėjime, elgesyje ir lūkesčiuose. Nefantazuokite, nekurkite per didelių planų, tačiau gyvenkite taip, kad meilė visad būtų šalia jūsų.
  • Vaikai. Tai viena dažniausių priežasčių, kodėl vienas kito nemylintys žmonės gyvena kartu. Psichologai mano, kad tai vienas blogiausių pasirinkimų, kadangi mažyliai vis tiek mato, jog tėvams nepakeliui, ypač, jeigu jie nuolatos atsiduria konflikto taikinyje. Darni ir laiminga, kad ir išsiskyrusi šeima kur kas svarbesnis dalykas nei gyvenimas kartu sukąstais dantimis ir neapykantoje. Tačiau būna ir tokių atvejų, kad nemylinti pora išlaiko pagarbą vienas kitam, tačiau vis tiek gyvena netikros meilės akivaizdoje, apsimeta tais, kuo nėra, todėl daugelis nustemba, kaip galima demonstruoti meilę, kai viduje tuščia lyg dykumoje .
  • Gailestis. Tai keisčiausia priežastis, kodėl žmonės nepalieka vienas kito. Jie jaučiasi kalti už tai, kas dėl jų daroma, pavyzdžiui, nuoširdžiai rūpinamasi, mylima. Tačiau kai meilė išeina, ar įmanoma ją sugrąžinti? Kartais taip... Bandydami suvokti, kaip tą padaryti, daugelis porų gyvena toliau, tačiau gailestis mėgsta peraugti ir šaltumą, neapykantą, skandalus.
  • Nežinomybės baimė. Tiek darnūs, tiek sudėtingi santykiai visuomet yra nežinomybė. Argi galite atsakyti už kito žmogaus jausmus? O už savo? Gyvenimo pamokos byloja, jog „niekada negalime sakyti niekada“. Patys kuriame savo vertybes, patys jas ir laužome, nes esame tik žmonės, kurie klysta, klumpa ir vėl eina pirmyn. Todėl nežinomybė mus lydi kiekviename žingsnyje... Į ką verta susitelkti? Į tai, kas jus padarytų laimingais žmonėmis, o tam reikia tiesiog gyventi ir ieškoti atsakymų į rūpimus klausimus, tik ne paskubomis, o plaukiant pasroviui ir stebint likimo ženklus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius