-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Esminis gero lyderio bruožas, kurį daugelis vis dar nuvertina

Toje keistoje praeityje, kurią mums dabar kartais sunku įsivaizduoti, žmones įkvepiantys lyderiai pasižymėdavo tam tikru unikaliu deriniu – jie turėdavo intelekto, drąsos, charizmos, aukštos moralės ir būdavo sumanūs bei ryžtingi.
Juokas darbe
Juokas darbe / 123RF.com nuotr.

Ernestas Shackletonas kelis mėnesius dreifavo ant ledo lyčių, kad išgelbėtų savo prie Antarktidos jūroje įstrigusią įgulą. Harriet Tubman per dešimtmetį į laisvę drąsiai išvedė maždaug 300 vergų. Markas Polas Azijoje ryžtingai perkopė kalnus ir tapo tikru bebaimio keliautojo simboliu.

Tačiau to mitinio, niekad neklystančio lyderio dienos jau nugrimzdo į praeitį. Po kelių dešimtmečių, kai regėjome šokiruojančių įvykių, tokių kaip 2001 metų „Enron“ skandalas, 2011 metų Fukušimos branduolinė katastrofa ir 2021 metais įvykęs JAV Kapitolijaus šturmas, kurį skatino pats šalies tuometinis prezidentas, mūsų visų pasitikėjimas lyderiais stipriai smuko, jei jo išvis dar liko.

Šį pasitikėjimo lyderyste nykimą atspindi ir atmosfera darbovietėse: 2019 metais „Harvard Business Review“ publikuotas tyrimas parodė, kad 58 procentų darbuotojų labiau pasitiki visiškai nepažįstamu žmogumi nei savo viršininku. Kaip ir galima tikėtis, šie skaičiai tik blogėja. Be to, 45 procentai darbuotojų įvardijo nepasitikėjimą vadovybe kaip didžiausią problemą, darančią neigiamą įtaką jų darbui.

Panašu, kad jūs (lyderiai) sutinkate: 55 proc. vadovų mano, kad ši pasitikėjimo krizė kelia grėsmę jų organizacijos augimui.

Jūs neklystate nerimaudami. Pasitikėjimo jumis trūkumas tikrai turi įtakos jūsų darbuotojų motyvacijai ir produktyvumui, o tai savo ruožtu didina tikimybę, kad jie perbėgs į kitą įmonę.

Be to, tokia padėtis turi įtakos tam, kiek laiko jūs (ir visi kiti) praleidžiate skubiai gesindami gaisrus, kurių būtų galima išvengti, jei jūsų žmonės jaustųsi patogiai diskutuodami su jumis opiais klausimais. (Užuot tai darę, sutarkime su nepažįstamu žmogumi, sutiktu autobuse.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius