-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką apie sekso žaisliukus galvoja medicina: kas gali sukelti rimtas ligas, o kas – naudinga?

Jei išdrįsome pradėti kalbėti apie moterų seksualumą ir suaugusiųjų žaislų naudojimą, pakalbėkime ir apie pavojus, kuriuos jie kelia, jeigu nėra pasirenkami tinkami ar nėra deramai prižiūrimi.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Bent jau mano aplinkoje ilgą laiką atrodė, kad masturbacija užsiimdavo tik vyrai arba tai vykdavo kažkur tykiai po draugės-pusseserės-bendradarbės antklode. Pastaruoju metu savęs lietimo tema pasidarė tiek įprasta, kad nebenuostabu išgirsti merginų pokalbius tiek apie masturbaciją, tiek apie sekso žaislus, o šių gausa nebenustebins nė vieno, turinčio interneto ryšį. Rodos, kad sekso žaislai šiemet yra labiau pageidaujama kalėdinė dovana nei kvepalai.

Nors ir pradedame kalbėti apie moterų seksualumą vis garsiau, ir, viliuosi, bendru sutarimu jo nebelaikome vulgariu, nedoru ir paslaptingu reikalu, vis dar vyrauja tendencija, kad gerokai dažniau ir drąsiau sveikatos priežiūros specialistai viešai kalba apie vyrų erekcijos sutrikimus ar priešlaikinę ejakuliaciją, o moterų seksualinė disfunkcija lieka pamiršta nepaisant to, kad jos seksualinį pasitenkinimą ar orgazmą pasiekia žymiai, ŽYMIAI rečiau negu vyrai.

Truputis statistikos įvertinti, kiek yra ŽYMIAI rečiau: suomių profesorius Osmo Kuntula atliko tyrimą, kuriame dalyvavo per 8000 moterų, apie jų seksualines patirtis. Didžioji dalis moterų, jaunesnių nei 35 metai, savo pirmąjį orgazmą pasiekė masturbacijos metu.

Tik ketvirtadalis pasiekė orgazmą su partneriu pirmuosius metus po seksualinio debiuto (pirmųjų lytinių santykių). Tik 6 proc. moterų kaskart patiria orgazmą turėdamos vaginalinius lytinius santykius, netgi 14 proc. jaunesnių nei 35 m. amžiaus moterų nė vieno karto nėra to patyrusios.

14 proc. jaunesnių nei 35 m. amžiaus moterų nė vieno karto nėra patyrusios orgazmo

Pats metas suprasti, kad moterų seksualinio gyvenimo kokybė yra ne ką mažiau svarbi nei vyrų. Jei ši tema atrodo „nerimta“ ar neverta dėmesio, prisiminkime, ką apie reprodukcinę sveikatą sako Pasaulio sveikatos organizacija: žmonės turi teisę turėti malonumą teikiantį, saugų seksualinį gyvenimą, pratęsti giminę ir būti laisvi pasirinkti, ar to nori, kada to nori, ir kiek dažnai to nori. Ar turite partnerį, ar ne (partneris nėra būtina sąlyga seksui – čia pasitarnauja masturbacija, juk seksas gali būti ir su savimi) – žaislai gali padėti pažinti savo kūną bei jo poreikius ir gyventi kokybišką, malonumą teikiantį seksualinį gyvenimą.

Kaip itin lengvai raustančią veido odą turintis ir iš kuklumo „seksas“ sąmoningai sakinyje keičiantis „lytiniai santykiai“ žmogus, išsikėliau sau milžinišką iššūkį – iš peties pasidomėti apie sekso žaislus iš medicinos perspektyvos.

Taigi, ką apie suaugusiųjų žaislus turėtų žinoti kiekviena moteris, norinti juos išbandyti viena ar su partneriu?

• Kartu įsigykite lubrikantą. Daugelis moterų viename ar kitame gyvenimo etape susiduria su makšties sausumu ir nepakankama natūralia lubrikacija masturbacijos ar lytinių santykių metu. Lubrikantų rasti nesunku tiek prekybos centruose, tiek vaistinėse, o internetinėse parduotuvėse galite rasti ir mandresnių. Svarbiausia išsirinkti sau tinkamą.

Vandens bazės lubrikantai labiau tinkami su nedideliu drėgmės stygiumi susiduriančioms moterims, tačiau jų sudėtyje randama glicerino – cukraus, kurį mėgsta makštyje gyvenantys balkšvagrybiai, sukeliantys pienligę, ir propileno glikolio, kuris gali dirginti gleivinę.

Jeigu pastebite, kad po naudojimo prasideda nemalonūs kandidozės simptomai (deginimas, niežėjimas, grūdėtos varškės konsistencijos išskyros) ar bendras gleivinės sudirginimas, verčiau lubrikantą keisti.

Silikono sudėtyje turintys lubrikantai tinkamesni ūmesnį makšties sausumą turinčioms moterims – jie rečiau dirgina ir intensyviau drėkina, tačiau omenyje reiktų turėti tai, kad silikono pagrindu pagaminti lubrikantai gadina silikoninius sekso žaislus. Jie yra tinkami naudoti kartu su latekso prezervatyvais.

Silikono pagrindu pagaminti lubrikantai gadina silikoninius sekso žaislus

• Nėra atlikta tyrimų, tiriančių konkrečiai sekso žaislų saugumą, tad mokslu grįstų įrodymų, kad viena ar kita būtent jų sudėtyje esanti medžiaga sukelia tam tikras ligas, nėra.

Tačiau radau informacijos, kad rekomenduojama vengti sekso žaislų, kurie sudėtyje turi ftalatų. Ftalatai – cheminės medžiagos, randamos kai kuriuose plastiko gaminiuose. Jie Amerikoje uždrausti vaikų žaislų ir čiulptukų gamyboje, nes yra pastebėta, kad jie ne juokais „išderina“ hormonus. Ant dalies suaugusiųjų žaislų pakuočių rašoma, kad sudėtyje ftalatų nėra – jeigu ne, verčiau užmesti akį į sudėtį.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

• Būtina palaikyti sekso žaislų higieną ir po kiekvieno naudojimo, ilgesnio nenaudojimo periodo arba po dalinimosi su partneriu juos nuplauti muilu ir šiltu vandeniu kruopščiai nusausinant nauja servetėle. Kiekvienas žaislas turėtų atkeliauti su instrukcija, kaip jį prižiūrėti – kai kuriuos netgi galima plauti indaplovėje. Kuo rizikuojama apleidus sekso žaislą? Bakterine vaginoze, pienlige, lytiškai plintančiomis infekcijomis (jeigu sekso žaislu dalinamasi su partneriu), ir apatinių šlapimo takų infekcijomis.

• Dalinantis sekso žaislu su kitu žmogumi, rekomenduojama naudoti prezervatyvą. Neįtikėtina, bet žmogaus papilomos virusas – pagrindinis gimdos kaklelio vėžio sukėlėjas – ant vibratorių gali išlikti gyvas netgi iki paros, nors ir sekso žaislas buvo nuplautas. Prezervatyvą reiktų pakeisti, jeigu sekso žaislo vieta keičiama iš, pvz., burnos į makštį.

• Rekomenduojama įsigyti sekso žaislus patikimose, sertifikuotose parduotuvėse, kuriose prekiaujama patikrintais sekso žaislais – daiktams iš „AliExpress“ ne vieta jūsų makštyje.

Nesvarbu, ar seksualumą, masturbaciją, sekso žaislų naudojimą siejate su šiuo metu glaudžiai siejamu dvasingumu ir išlaisvėjimu, nenuginčijama tai, kad kokybiškas seksualinis gyvenimas (nesvarbu, ar su partneriu, ar vienam – pats metas atsikratyti mitų, kad nuo masturbacijos apželia rankų delnai) yra svarbi suaugusio žmogaus gyvenimo dalis, lemianti emocinę gerovę ir gerą visapusę sveikatą.

Sekso žaislai gali būti puiki priemonė save pažinti – svarbiausia, kad ji nepakenktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius