Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip dažnai mylėtis turėtų susituokusios poros? Štai ką atskleidžia tyrėjai

Jei jūsų seksualinis gyvenimas nebe toks, koks buvo anksčiau, galite susimąstyti ir paklausti savęs: kaip dažnai susituokusios poros užsiima seksu?
Seksas
Seksas / Shutterstock nuotr.

Kaip teigiama Men's Health, kai esate susituokę arba palaikote ilgalaikius santykius, natūralu, kad keičiasi lytinių santykių dažnumas. Iš pradžių sekso būna daugiau, nes tai lemia pradinis naujų santykių jaudulys, sako daktaras, sekso terapeutas Ianas Kerneris, knygos So Tell Me About the Last Time You Had Sex, autorius. Tačiau laikui bėgant naujumo veiksnys natūraliai išblėsta, ir sekso gali sumažėti, nes žmonės grįžta prie savo natūralaus libido, kuris gali nesutapti.

Kiekvieno žmogaus natūralus lytinis potraukis yra skirtingas: vieniems jis gali reikšti norą mylėtis kasdien ar kelis kartus per savaitę, kitiems – kelis kartus per mėnesį ar rečiau. Žmonių lytinis potraukis taip pat gali svyruoti dėl tokių veiksnių kaip stresas, miegas, vaistai, mityba ir fiziniai pratimai.

Jei jūs ir jūsų partneris susiduriate su lytinio potraukio skirtumais, tai nereiškia, kad jūsų lytinis gyvenimas yra pasmerktas, sako I.Kerneris. Net jei esate „santykiuose be sekso“ – kai poros neprisimena, kada paskutinį kartą mylėjosi, arba mylisi rečiau nei 10 kartų per metus, pasak I.Kernerio, vis dar yra vilties.

Kaip dažnai susituokusios poros mylisi?

2017 m. žurnalo „Archives of Sexual Behavior“ tyrimo duomenimis, vidutinė amerikiečių susituokusi pora seksu užsiima 56 kartus per metus, t. y. maždaug kartą per savaitę. TIME ir Prevention ekspertai nurodo panašius skaičius – atitinkamai 51 ir 52 kartus per metus.

Jei jūsų lytinių santykių dažnumas neatitinka pirmiau pateiktų skaičių, nereikia nerimauti, jei esate patenkintas. Tačiau jei pastebėjote, kad pasikeitė jūsų seksualinio gyvenimo dažnumas, ir tai jūsų netenkina, galbūt atėjo laikas imtis veiksmų.

Kaip dažnai susituokusios poros turėtų siekti turėti lytinių santykių?

Nėra „teisingo“ sekso kartų skaičiaus, jei abu esate patenkinti savo seksualiniu gyvenimu. Tačiau jei abu žinote, kad norite mylėtis dažniau, ir nežinote, kaip tai pakeisti, I.Kerneris siūlo bandyti mylėtis kartą per savaitę. 2015 m. Asmenybės ir socialinės psichologijos draugijos (Society for Personality and Social Psychology) paskelbtame tyrime nustatyta, kad poros, kurios seksu užsiima kas savaitę, yra laimingiausios.

„Nors dažnesni lytiniai santykiai yra susiję su didesne laime, šis ryšys nebebuvo reikšmingas, kai lytiniai santykiai buvo dažnesni nei kartą per savaitę, – pranešime spaudai teigė pagrindinė tyrėja Amy Muise. – Mūsų išvados rodo, kad svarbu palaikyti intymų ryšį su partneriu, tačiau nebūtina užsiimti seksu kasdien.“

Tačiau I.Kerneris priduria, kad turėtumėte sutelkti dėmesį į tai, kas jus ir jūsų partnerį daro laimingus, o ne tik į tyrimus. Per daug galvodami apie skaičius galite pamiršti svarbesnį seksualinio gyvenimo aspektą – kokybę.

„Žmonės mėgsta prisiminti didžiausius seksualinius išgyvenimus arba žiūri atostogų nuotraukas ir prisimena, kaip kažkur užsiiminėjo seksu“, – sako I.Kerneris. - Taigi galvoti apie kokybiškus potyrius arba kurti didžiausius potyrius tikriausiai yra geresnis požiūris nei tiesiog sutelkti dėmesį į skaičių.“

Shutterstock nuotr./Seksas
Shutterstock nuotr./Seksas

Pirmasis žingsnis siekiant abiem pusėms palankesnio seksualinio gyvenimo – pasikalbėti su partneriu apie savo norus. I.Kerneris sako, kad bendravimas padės geriau suprasti, ko gali trūkti jūsų santykiuose, nesvarbu, kaip dažnai užsiimate seksu ar eksperimentuojate su naujais užsiėmimais, pavyzdžiui, naudojate sekso žaislus, pasitelkiate vaidmenų žaidimus ir pan. Skirtingi seksualiniai poreikiai netgi gali reikšti, kad trokštate daugiau fizinių prisilietimų ar partnerio artumo ne tik miegamajame. Tačiau jei norite, kad situacija pasikeistų, turite susėsti ir pasikalbėti su partneriu.

Kartais reikia tiesiog stengtis vėl tapti seksualiais arba galvoti apie tai, kaip norime apibrėžti savo seksualinį gyvenimą ateityje. I.Kerneris sako, kad masturbacija yra dar vienas puikus būdas sumažinti nesuderintų libido poreikių atotrūkį, nesukeliant pernelyg didelio spaudimo partneriui. Be to, tai padeda geriau suprasti savo seksualinius poreikius.

Svarbu prisiminti, kad dažnas seksas nėra vienintelis pasitenkinimo santuoka ar ilgalaikiais santykiais rodiklis. Santykiai gali būti seksualūs ir pasitenkinimą teikiantys flirtu ar romantiškais gestais, o ne tik seksu. Tai labiau susiję su jūsų ir partnerio troškimo išraiška ir stipraus emocinio ryšio palaikymu nei su kuo nors kitu. Tad nesvarbu, ar seksu užsiimate kasdien, ar kartą per mėnesį, jei apskritai jaučiatės laimingi savo santuokoje ir seksualiniame gyvenime, nereikia stresuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius