Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karantino metu vieniši ir neįgalūs senjorai neliks be pagalbos, tačiau lankymų suretės

Kaip šiandien valstybė žada rūpintis vienišais senjorais ir pažeidžiamais asmenimis karantino metu? 15min GYVENIMAS apklausė didžiųjų Lietuvos miestų rajonų savivaldybių atstovus.
Senas vyras
Senas vyras / 123RF.com nuotr.

Patys paslaugų gavėjai vengia kontakto su darbuotojais

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Virginija Savickienė pranešė, jog pirmadienį savivaldybėje buvo tartasi, kaip karantino metu bus rūpinamasi pažeidžiamais asmenimis, kurie gauna socialinę pagalbą.

Sausio 1-osios duomenimis, Panevėžio rajone gyvena 189 vieniši senjorai. Paslaugos namuose (t. y., kada gyventojus lanko socialinių darbuotojų arba slaugytojų padėjėjai) suteikiamos 111 asmenų, tarp kurių yra ne tik vieniši senjorai, bet ir senyvo amžiaus žmonės, asmenys su negalia.

Iš minėtųjų 111 žmonių 74 reikalinga minimali pagalba (pvz., maisto pristatymas į namus), o 33 asmenims būtina slauga ir dienos socialinė globa. Kiti 4 yra darbingo amžiaus asmenys, gaunantys asmeninio asistento paslaugas.

Pas senjorus, kurie neturi telefonų ir gyvena vienkiemiuose, tikrai bus nuvažiuota ir išsiaiškinta, kokios pagalbos reikia.

„Įvedus karantiną šalyje, žmonėms bus teikiamos tos pačios paslaugos, kurios buvo teikiamos ir anksčiau. Tik tiek, kad galbūt keisis lankymo dažnis ar sumažės valandų skaičius.

Tarkime, iki tol pagalba buvo suteikiama specialistui lankantis porą kartų per savaitę po kelias valandas, o dabar gal pakaks nueiti vieną kartą – maisto nunešti. Apskritai, tai, kaip keisis skiriama parama, priklausys nuo to, kokios būklės yra paslaugų gavėjas.

Darbuotojai gali susisiekti ir nuotoliniu būdu su asmenimis, kuriuos lanko. O pas senjorus, kurie neturi telefonų ir gyvena vienkiemiuose, tikrai bus nuvažiuota ir išsiaiškinta, kokios pagalbos reikia. Žmonės tikrai nebus palikti be paslaugų“, – komentavo V.Savickienė.

Kita vertus, specialistė pridūrė, kad viena lankomosios priežiūros darbuotoja antradienį pranešė, kad lankoma močiutė, kuri gyvena dalinai savarankiškai, jai atvykus į namus neįsileido, kad „nenešiotų bacilų“.

V.Savickienė taip pat papildė, kad nors centro darbuotojai neturi „chalatų ir skafandrų“, bent jau pirštinėmis yra aprūpinti. Specialistės žiniomis, antradienį iš Kauno buvo atsivežta ir dezinfekcinio skysčio, kuris bus išdalytas darbuotojams.

Šiauliuose neįgaliųjų techninės pagalbos priemonės nebus išduodamos ar priimamos

Šiaulių rajono savivaldybės mero padėjėja Rita Žadeikytė informavo, kad karantino metu rajono socialinių paslaugų centras teiks visas būtinas paslaugas, kurios buvo reikalingos ir iki ekstremalios situacijos.

Kiek šiuo metu Šiaulių rajone gyvena vienišų senjorų ir neįgalių asmenų, kuriems reikalinga pagalba, specialistė negalėjo nurodyti.

Z.Ripinskio nuotr./Rita Žadeikytė (kairėje) Ekstremalių situacijų operacijų valdymo centro posėdyje
Z.Ripinskio nuotr./Rita Žadeikytė (kairėje) Ekstremalių situacijų operacijų valdymo centro posėdyje

„Socialinių paslaugų centro pacientams pranešta, kad kontaktas su darbuotoju bus leidžiamas tik pristatant maisto produktus, vaistus, užtikrinant būtinąją asmens higieną, atnešant kurą ir vandenį.

Techninės pagalbos priemonės, skirtos neįgaliesiems, nebus išduodamos ir priimamos. Taip pat stabdomas transporto organizavimas (pavežėjimas), išskyrus atvejus, kai gydytojas vizitų neatšaukia“, – sakė ji.

Pasak specialistės, pirmadienį vykusiame savivaldybės posėdyje buvo akcentuota, kad turi būti susisiekta su vienišais rajono žmonėmis ir pasiteirauta, kokios pagalbos jiems reikia.

„Dalis seniūnų teigė, kad vos paskelbus ekstremalią situaciją, kai kuriems žmonėms jau buvo pristatyti maisto produktai“, – tikino R.Žadeikytė.

123RF.com nuotr./Senolė kalbasi telefonu
123RF.com nuotr./Senolė kalbasi telefonu

Artimųjų ir giminaičių prašoma rūpintis senais ir neįgaliais artimaisiais

Tuo metu Klaipėdos rajone socialinės paslaugos yra teikiamos 76 senyvo amžiaus ir neįgaliems asmenims. Dešimt iš jų neturi artimųjų arba jie yra išvykę į užsienį.

Klaipėdos rajono savivaldybės mero patarėjas Jevgenijus Bradauskas komentavo, jog socialinės paslaugos rajone ir toliau bus teikiamos, laikantis Vyriausybės nurodytų atsargumo priemonių.

„Darbuotojai yra aprūpinti vienkartinėmis guminėmis pirštinėmis, dezinfekciniu skysčiu, antbačiais. Savivaldybę antradienį pasiekė ir keli šimtai apsauginių kostiumų, keliolika kaukių, todėl dalis šių priemonių bus perduota ir Klaipėdos rajono paramos šeimai centro (teikiančio socialines paslaugas – aut.) darbuotojams“, – teigė jis.

Anot specialisto, centro darbuotojai nuolatos palaiko ryšį su paslaugų gavėjais ir su paslaugų gavėjų giminaičiais, artimaisiais, kurių prašoma pasirūpinti savo senais ir neįgaliais artimaisiais.

Kauno rajone planuojama pagal aplinkybes skirti ir pašalpą

Kauno rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Margarita Venslovienė sakė, jog Kauno rajone vienišų senjorų yra apie 285, kurie yra prižiūrimi seniūnijų socialinio darbo organizatorių.

Anot jos, kada kovo 16-ąją buvo paskelbtas karantinas Kauno rajone, iš pat ryto buvo susisiekta su visais paslaugų gavėjais.

Asmeninio archyvo nuotr. /Margarita Venslovienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Margarita Venslovienė

„Nustačius jų poreikius ir situaciją, nuspręsta, jog karantino laikotarpiu pagalbos į namus paslaugos bus teikiamos 57 asmenims (jas teiks 21 darbuotojas), o integralios pagalbos paslaugos – 27 asmenims, kurias teiks 29 darbuotojai.

Transporto organizavimo paslauga karantino laikotarpiu bus teikiama septyniems hemodializuojamiems asmenims, paslaugas pakaitomis teiks 4 vairuotojai, kurie taip pat bus pasiruošę dirbti esant nenumatytoms aplinkybėms.

Visi darbuotojai aprūpinti dezinfekciniais skysčiais, supažindinti su visuomenės sveikatos centro rekomendacijomis. Taip pat atlikta tiek darbuotojų, tiek klientų apklausa apie turėtus kontaktus su asmenimis, grįžusiais iš užsienio šalių.

Karantino metu taip pat bus užtikrintas neįgalių asmenų aprūpinimas techninės pagalbos priemonėmis pagal poreikį ir Techninės pagalbos priemonių neįgaliems centro galimybes”, – komentavo ji.

Be to, šiuo metu yra parengtas ir teikiamas Kauno rajono tarybos sprendimo projektas, pagal kurį esant valstybės lygio karantinui, siekiant padėti užtikrinti būtiniausių poreikių (maitinimosi, asmens higienos ir kt.) patenkinimą, gali būti skiriama pašalpa asmeniui, pervedant lėšas į maisto, asmeninės higienos ir kt. prekių tiekėjo sąskaitą.

Vilniaus savivaldybėje su paslaugų gavėjais kasdien susisiekiama telefonu

Vilniaus rajono savivaldybė 15min nurodė, kad savivaldybės teritorijoje gyvena per 700 suaugusių vaikų neprižiūrimų ar vienišų senyvo amžiaus asmenų.

„Savivaldybėje nuspręsta namuose izoliuotiems (karantinuotiems) vienišiems asmenims pagal poreikį organizuoti būtiną socialinę pagalbą ir aprūpinimą maistu bei kitomis būtiniausiomis priemonėmis.

Atsižvelgę į susiklosčiusią situaciją visoje Lietuvoje dėl COVID-19 pandemijos, socialinių paslaugų centrai, siekdami užtikrinti savo darbuotojų bei klientų saugumą, instruktavo darbuotojus, kaip turi būti organizuojamas paslaugų teikimas karantino metu.

Būtiniausios paslaugos nėra nutraukiamos, bet sumažinamos iki minimumo.

Darbuotojai yra aprūpinti vienkartinėmis pirštinėmis, kaukėmis bei dezinfekavimo priemonėmis. Su paslaugų gavėjais darbuotojai kasdien susisiekia telefonu.

Būtiniausios paslaugos nėra nutraukiamos, bet sumažinamos iki minimumo. Yra laikomasi visų saugumo rekomendacijų bei vykdomi Vyriausybės nurodymai.

Atsižvelgiant į visus reikalavimus, darbuotojai nepalaiko tiesioginio kontakto su paslaugų gavėjais, yra sumažintas apsilankymų skaičių jų namuose“, – rašoma savivaldybės pateiktame atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius