Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas nutinka, kai atsisakote intymaus gyvenimo malonumų

Seksualinis poros gyvenimas patiria ir nuosmukių, ir pakilimų. Sutikite, tai visiškai normalu. Tačiau ar žinote, kaip mūsų organizmas reaguoja į susilaikymą? Kartais pravartu žinoti, kam nurašyti, pavyzdžiui, susierzinimą.
Aistra
Aistra / Fotolia nuotr.

Jausite nerimą ir susierzinimą

Faktas: seksas padeda žmonėms atsipalaiduoti. Škotų tyrėjai aptiko, kad tie, kurie atsisako sekso, kur kas sunkiau susidoroja su stresinėmis situacijomis, pavyzdžiui, kaip viešas kalbėjimas, palyginti su turinčiais seksualinių santykių bent vieną kartą per kelias savaites. Kaip seksas mus veikia? Intymaus ryšio metu smegenys išskiria geros nuotaikos hormonus, tokius kaip endorfinas ir oksitocinas, kurie padeda atsipalaiduoti ir nusiraminti.

Taip pat skaitykite: 5 seksologų patarimai, kuriuos jie taiko ir savo santykiams

Lengviau pasiduosite peršalimui ir gripui

Mažiau sekso gali reikšti, kad lengviau pasiduosite įvairiems mikrobams ir bakterijoms, todėl kenčia imuninė sistema. Wilkes-Barre universiteto Pensilvanijoje tyrėjai sako, kad žmonės, kurie mylėjosi 1 ar 2 kartus per savaitę, džiaugėsi bent 30 proc. padidėjusiu kiekiu antikūnų, kurie kovoja su virusais.

Mažėja šlapimo takų infekcijų tikimybė

Beveik 80 proc. šlapimo takų infekcijų prasideda praėjus 24 valandoms po lytinių santykių, skelbia tyrimas American Family Physician žurnale. Sekso metu bakterijos vaginoje nustumiamos į šlaplę, ir tai gali būti infekcijos priežastis. Taigi, tam tikra prasme galime įžvelgti ir šviesiąją susilaikymo nuo lytinių santykių pusę.

Santykiai be sekso mažina pasitikėjimą savimi

Santykiai be sekso smogia jūsų santykių saugumui, tikina ekspertai: „Jūsų savivertė gali sumažėti, kaip, beje, ir oksitocino ar kitų hormonų lygis“, - tikina psichologas ir knygos Saving Your Marriage Before It Starts autorius Lesas Parrottas. Tai taip pat gali padidint baimę, kad kuris nors iš jūsų sugalvos sekso poreikius patenkinti, nueidamas „į kairę“...

Visgi psichologas pabrėžia, kad sekso „badas“ nereiškia, kad jūs negalite būti laimingi. Net jeigu fiziškai nesusiliejate, tai nereiškia, kad negalite savo intymumo išreikšti kitu būdu – laikydamiesi už rankų, bučiuodamiesi ir pan.

Taip pat skaitykite: Psichologas Tomas Lagūnavičius: „Gražios moters šaltumas – ne jos, o vyro problema“

Didėja depresijos tikimybė

Pasak Archives of Sexual Behavior žurnalo, moterys jaučia depresijos požymius, kai seksas dingsta iš jų gyvenimo. Tačiau tokia jausena gali būti susijusi nebūtinai tik su sekso trūkumu. Tyrimo metu išaiškėjo ir prezervatyvų vaidmuo – moterys, kurių išrinktieji sekso metu naudojosi šia apsaugos priemone, kur kas dažniau jautėsi liūdnos. Tyrėjai sako, tam tikri komponentai, aptikti spermoje, pavyzdžiui, melatoninas, serotoninas ir oksitocinas gali pagerinti nuotaiką. Žinoma, nesaugaus sekso pasekmės yra kur kas prastesnės: juk lytiniu keliu plintančių ligų tiek daug rūšių...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius