Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunietis Paulius Vaitelis: „Vyru negimstama. Vyru tampama“

„Kai bėgi pusmaratonį, maždaug ties 15-uoju kilometru patenki į „duobę“. Tada dairaisi aplink ir galvoji: kodėl aš čia, ką aš čia ir kam man to reikia? Suvoki, kad nebeturi jėgų. Tačiau jei sustosi – tai prilygs letargo miegui ir bus pabaiga. Taip ir gyvenime, darbe – visas duobes reikia peršokti. Ir jei tu tą gali padaryti bėgdamas, galėsi ir kitose situacijose“, – sako 36 metų kaunietis Paulius Vaitelis.
Paulius Vaitelis
Paulius Vaitelis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sportas, aktyvus gyvenimas, vyriškumo pamokos, fotografija, šokiai ir gilinimasis į save – toks yra P.Vaitelio gyvenimas, kuriame jam labiausiai stinga laiko. Nes galimybės, ką veikti – beribės, pasirinkimų ir norų – į valias, o išbandyti save norisi dar daugelyje sričių.

Kaune – daugiau laisvės

Iš Panevėžio kilęs, bet jau daug metų Kaune gyvenantis P.Vaitelis gerų žodžių negaili ir jo namais tapusiam Kaunui. Bendrovėje „Kauno vandenys“ vyresniuoju projektų vadovu dirbantis Paulius sako pastebintis miesto pokyčius.

„Ne pastatais, nei atsinaujinusiomis gatvėmis, o kultūros prasme čia yra šuolis aukštyn. Studentų laikas Kaunas buvo marozų miestas. Šiandien Kaune jauti daug laisvės, nebijai vaikščioti gatvėmis, nebijai išeiti vakarais.

Asmeninio albumo nuotr. /Kaunietis Paulius Vaitelis
Asmeninio albumo nuotr. /Kaunietis Paulius Vaitelis

Anksčiau laisvės pojūtis buvo Vilniuje, tai jautėsi visą laiką, o dabar tai yra Kaune, kuris ruošiasi tapti Europos kultūros sostine. Tai – ir iniciatyva „Judėk sveikai“ su nemokamomis sporto treniruotėmis, pats požiūris į jaunatviškumą. Duok, Dieve, kad tai nepasibaigtų, kad Kaunas kultūros sostine taptų su išliekamąja verte“, – kalbėjo P.Vaitelis.

Kaunietis sako, kaip ir kiti, ne kartą girdėjęs kritiką, kai miesto meru tapo Visvaldas Matijošaitis. Tačiau dabar mieste iš tiesų pastebimi teigiami pokyčiai.

„Tai tarsi išėjimas iš konservatyvaus požiūrio“, – sakė P.Vaitelis.

Šokiuose – vienas tarp moterų

Sunku patikėti, tačiau prieš maždaug 14 metų Paulius svėrė daugiau, nei šimtą kilogramų. Tada vyras sakosi supratęs, kad toks gyvenimas yra nemeilė sau. Ir ėmėsi pokyčių. P.Vaitelis iš pradžių atrado bėgimą, o vėliau – ir kitą veiklą.

Gyvenime, sako P.Vaitelis, svarbu išsikelti iššūkius, o sunki būna tik naujos veiklos pradžia. Toliau viskas vyksta taip, lyg skaitytum įdomią knygą – verti puslapį po puslapio.

Jei tu turi kažką tarp kojų, tai dar nereiškia, kad tu vyras.

Bėgimas kauniečiui patiko dėl to, jog tai – individuali sporto šaka: „O aš gyvenime esu individualistas. Be to, tai laikas pabūti su savimi, pravėdinti smegenis.“

P.Vaitelis kolegų kartais pavadinamas pravarde: maratonu, mat yra įveikęs ir maratoną, ir pusmaratonį. Tačiau ne tik bėgimas yra kauniečio gyvenimo dalis.

Asmeninio albumo nuotr. /Kaunietis Paulius Vaitelis
Asmeninio albumo nuotr. /Kaunietis Paulius Vaitelis

Šiuo metu jis vaikšto į jėgos sporto treniruotes, mėgsta eiti į pėsčiųjų žygius ir sako, kad trūksta laiko viskam, ką dar norėtų nuveikti. Sportas, aktyvi veikla, kelionės yra kauniečio saviraiška, ir be šių dalykų jis savo dienų neįsivaizduoja: „Negalėčiau sėdėti vienoje vietoje.“

Tvirčiausią stuburą turi ne tas, kuris viską neša, tačiau tas, kuris sugeba laviruoti ir būti lankstus.

Paulius išbandė ir kopimą į kalnus, nors, kaip sako pats, beprotiškai bijo aukščio. Tačiau įveikus save ir pakilus virš debesų, apima sunkiai paaiškinamas jausmas – kai žemė po tavo kojomis.

P.Vaitelį galima sutikti ir programos „Judėk sveikai“ linijinių šokių užsiėmimuose. Čia, beje, jis yra vienintelis vyras tarp maždaug 40 moterų.

„Iš karto į mane žiūrėjo gal keistai, o dabar jau nieko. Labai norėjau išmokti šokti“, – juokėsi P.Vaitelis.

Vyriškumą perduoda vaikams

Maždaug prieš dvejus metus kaunietis ėmė gilintis ir į savo vidų. Dviejų sūnų tėvas vyriškumo moko ir du savo sūnus.

„Tėvo ir sūnaus santykis – man šios temos dabar yra labai aktualios. Teko dalyvauti stovykloje, skirtoje vyrams, ir, ten pabuvęs savaitę, atrodo, kad grįžau kitoks“, – sakė P.Vaitelis.

Vyriškumo pradą vyras stengiasi perduoti ir savo sūnums. „Vyru negimstama. Vyru tampama. Jei tu turi kažką tarp kojų, tai dar nereiškia, kad tu vyras. Visų pirma vyriškumas yra pagarba kitiems, iš dalies – meilė sau, bet tuo pačiu – stuburas viskam, ką darai.

Tvirčiausią stuburą turi ne tas, kuris viską neša, tačiau tas, kuris sugeba laviruoti ir būti lankstus. O moteris niekada nesijaus moterimi, jei nebus šalia tikro ją gerbiančio vyro.

Vyras ir yra vyras, kuris neeikvoja energijos ten, kur jos nereikia, o teisingai balansuoja. Lygiai taip pat ir su mano šokiais. Ar aš gerai jaučiuosi, eidamas šokti ten, kur šoka tik moterys? Žinoma, ir aš turiu tam drąsos“, – kalbėjo P.Vaitelis.

Darbas ir namai tampa uždaru ratu

Paulius svarsto, kad nemažai žmonių yra įsisukę į savo uždarą ratą. Tačiau kada žmogus pakyla nuo sofos ir apsidairo aplinkui – jis ne tik pamato erdvų ir įdomų pasaulį, tačiau sutinka bendraminčių.

„Kartais žmonės tiesiog užsisukę žiurkių rate, kuriame – tik darbas ir namai. Tada atrodo, kad gyvenime daugiau nieko nėra. Bet ką tu pats padarei dėl to, kad kažkas būtų kitaip? Kiek sugebi iššokti iš to rato?“, – kalbėjo P.Vaitelis.

Asmeninio albumo nuotr. /Kaunietis Paulius Vaitelis
Asmeninio albumo nuotr. /Kaunietis Paulius Vaitelis

Kartais, sako kaunietis, iš tiesų sunku pradėti – pakilti ir eiti. Tačiau vos uždarai namų ir savo įsitikinimų duris – atsiveria horizontai. „Pasirinkimų yra daug, be galo daug“, – sakė P.Vaitelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius