-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl pats svarbiausias žmogus jūsų santykiuose nebūtinai yra jūsų partneris

Ne naujiena, kad stiprus socialinis ryšys yra būtinas, jog būtumėte sveikiausia savo paties versija. Dabar atsirado naujų įrodymų, patvirtinančių, kad draugystės gali padėti pagerinti ir romantinius santykius.
Pora
Pora / Vida Press nuotr.

Nors yra tam tikrų dalykų, kurių draugams nederėtų pasakoti apie savo sutuoktinį, pasirodo, draugai ir šeima romantiniuose santykiuose gali jus labai palaikyti. Naujausias Teksaso universiteto Ostine tyrimas parodė, kad patikimas ir stiprus socialinis ryšys gali išgelbėti ne tik jūsų santykius, bet ir sveikatą, rašo Aly Walansky Rd.com.

Mokslininkai, stebėję jaunavedžius ir jų kortizolio lygį, atrado, kad „sutuoktiniams, labiau patenkintiems draugų ir šeimos narių, su kuriais jie galėtų rasti ryšį per santuokinį konfliktą, pasiekiamumu, konfliktas nesukėlė tiek psichologinio streso“.

123RF.com nuotr./Pokalbis
123RF.com nuotr./Pokalbis

Tyrime mokslininkai stebėjo kortizolio lygį (kortizolis žinomas kaip streso hormonas ir nurodo psichologinį stresą) ir lygino rezultatus santuokinio konflikto įkarštyje bei konfliktui atslūgus. Mokslininkai aptiko glaudų ryšį tarp streso hormono ir sumažėjusios rizikos sveikatai veiksnių, tokių kaip svorio priaugimas, nemiga ar net širdies ligos, skaičiaus, kuris buvo būdingas žmonėms, kuriantiems stiprius santykius už santuokos ribų.

Pasitenkinimą suteikiančio socialinio ryšio turėjimas apsaugo sutuoktinius nuo žalingo kasdienių santuokinių konfliktų psichologinio poveikio.

„Mes atradome, kad pasitenkinimą suteikiančio socialinio ryšio turėjimas apsaugo sutuoktinius nuo žalingo kasdienių santuokinių konfliktų psichologinio poveikio, – apie atradimus pasakojo Lisa Neff, docentė ir tyrimo autorė. – Turėti kelis gerus draugus yra svarbu, norint atlaikyti santuokinio gyvenimo audras.“

Nesveika ir net neprotinga tikėtis, kad vienas žmogus patenkins visus mūsų poreikius. „Nesvarbu, kokia suderinama ir / ar įsimylėjusi pora būtų, žmonės turi įgimtą poreikį turėti skirtingų rūšių santykius“, – sako Tammi Baliszewski, mokslų daktarė ir „Empower Radio“ laidos „Journey to Center“ vedėja. Jei pora turi tik vienas kitą kaip savo palaikymo sistemą, tai gali baigtis nepageidaujamu stresu bei spaudimu, ir tai santykiuose greičiausiai sukurs priklausymo vienas nuo kito dinamiką (vadinamąją santykių priklausomybę).

Santykiai veikia tarsi veidrodis, ir skirtingų santykių rūšių palaikymas padeda mums matyti save skirtingomis akimis; tai taip pat suteikia mums paramą įvairiais būdais. „Geriausia draugė, su kuria galima pakalbėti apie savo emocijas ir kuri padėtų išgyventi užgautus jausmus, suteiks palaikymą ir padės objektyviau save pamatyti bei padės tapti stabilesnei pirminėje romantinėje partnerystėje“, – sako dr. T.Baliszewski. Tai taikoma abiem lytims. „Vyras pajus didžiulę naudą, turėdamas draugų vyrų, su kuriais galės pabendrauti apie bendrus pomėgius, tokius kaip sportas ar darbas“, – teigia ji.

Tiek vyrams, tiek moterims skirtingų rūšių ryšiai suteikia laimę, įkvėpimą, juoką ir aiškumą. Šios draugystės mus „maitina“ ir „užpildo“ protiškai, emociškai ir dvasiškai, kad įsipareigoję santykiams nesijaustume apimti deficito būsenos. „Sveikuose santykiuose yra „neutrali zona“, tačiau su labai aiškiomis ribomis, – sako T.Baliszewski. – Taip pat yra nesikertančios zonos. Būtent čia mums reikia ryšio su kitais žmonėmis, kurie padėtų užpildyti tuos kitus poreikius, savęs aspektus ir dominančias sritis.“

Visaverčiuose santykiuose nesame vienas nuo kito priklausomi ar net visiškai nepriklausomi. „Esame tarpusavyje susiję: duodame ir gauname, yra tėkmė, – sako dr. T.Baliszewski. – Dalyvaudami kitose draugystėse ir santykiuose geriau save pažįstame, labiau džiaugiamės gyvenimu, tada grįžtame į savo pagrindinę partnerystę labiau suvokiantys save, labiau savimi patenkinti ir labiau vertindami savo partnerį ir savo partnerystę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius