Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Laimės paslaptys, arba Kaip pajausti pilnatvę vyresniame amžiuje. Senjorų patarimai

Vienatvė gana dažnas vyresnių žmonių palydovas. Tačiau įvairios veiklos gali atnešti pilnatvės ir optimizmo jausmą bei suvokimą, kad amžius tėra tik skaičius pase.
Senjorai
Senjorai / 123RF.com nuotr.

Kaip rašo mirror.co.uk, 69 proc. žmonių, įžengusių į aštuntą dešimtį, savo gyvenimu mėgaujasi labiau; 80 proc. mažiau rūpinasi tuo, ką kiti apie juos galvoja; trys ketvirtadaliai savo draugus mato dažniau, o 65 proc. turi daugiau pinigų, kuriuos gali išleisti savo poreikiams; beveik pusė vyresnio amžiaus senjorų galvoja, kad jų gyvenimas tiesiog yra geresnis.

Štai kas džiugina žmones, švenčiančius savo 70-uosius gimtadienius!

Gyvenimą keičia gyvūnai

Timas Clarkas ir jo žmona Jill turi du sūnus ir tris anūkus. Anksčiau vyras dirbo pardavimo vadybininku, o jo žmona – AIDS klinikoje. Kaip pasakoja Timas, po to, kai jie išėjo iš savo darbų, pradėjo naują karjerą – tapo gyvūnų ir namų prižiūrėtojais – jie keliauja po Angliją ir apsistoja skirtinguose miestuose ir miesteliuose pas žmones, prižiūrėdami jų namus ir/ar gyvūnus. Jiems apmokamos kelionių, maisto išlaidos, be to, jie gauna ir nedidelį atlygį.

Toks darbas suteikia porai didelį džiaugsmą bei dovanoja daug energijos ir gerų potyrių, kadangi jie apsistoja gražiuose namuose, mėgaujasi išpuoselėtais sodais ir visais kitais tokio darbo privalumais.

Kelionės

Sheila Miller ir jos vyras Stuartas turi tris vaikus ir penkis anūkus. Moteris anksčiau dirbo advokate, o jos vyras – lektoriumi.

„Aš šį gyvenimo tarpsnį vadinu auksiniu laiku – dabar mes turime daugiau laiko vienas kitam, piniginių santaupų, o ir nesiskundžiame sveikata – visa tai leidžia mums mėgautis kelionėmis“, – sako moteris.

Ji teigia, kad nė vienas nežino, kiek dar jiems liko laiko kartu, tad buvimas drauge kelionėse jiems labai svarbus. Ištrūkti į keliones pora stengiasi bent kartą per mėnesį, kartais savaitgaliui, o kartais ir kelioms savaitėms. „Mums visiems reikia išnaudoti gyvenimą maksimaliai ir neatidėti to, ką galime padaryti šiandien“, – sako moteris.

123RF.com nuotr./Senjorai
123RF.com nuotr./Senjorai

Verslas suteikė sparnus

Į aštuntą dešimtį įkopusi Cherry Harker gyvena kartu su vyru Johnu East-Rigby. Nusprendusi pradėti savo verslą, ji sulaukė įvairių nuomonių, tačiau pati tikina, kad būtent sulaukusi 70-ies ji pajutusi, kad turi reikiamos patirties pradėti savo verslą.

Moteris modeliuoja maudymosi kostiumėlius ir juos parduoda visame pasaulyje, užsiimdama ir jų platinimu, siuntimu bei bendravimu su įvairaus amžiaus įkvepiančiomis moterimis socialinėje erdvėje.

„Pasinaudokite tuo, ko jus išmokė gyvenimas! Stebėdama madas, mačiau, kas iš tikrųjų yra paklausu. Negalvokite, kad įkurti verslą nebuvo iššūkis, tačiau ką man duoda pensija? Mano galva, nedaug. Aš mokausi naujų dalykų ir mėgaujuosi tuo“, – teigia moteris.

Pozityvus mąstymas

Alanas Johnstonas kartu su žmona, buvusia mokytoja Gill, sako, kad įkopęs į aštuntą dešimtį savo dienomis džiaugiasi lygiai taip pat, kaip jaunystėje. „Važinėju dviračiu, vaikščioju, treniruojuosi, plaukiu, domiuosi ekonomika, politika, istorija, matematika, tapyba, kinu, teatru.

Reikia optimistiškai žiūrėti į gyvenimą, džiaugtis gerais dalykais ir tuo, ką turi dabar. Mano patarimas jauniems žmonėms paprastas: palaikykite fizinę formą, nerūkykite, klausykite, mokykitės ir protingai investuokite. Žinau, kad laikai ne visada yra geri, bet kam nerimauti dėl to, kas dar neįvyko?“ – sako vyras.

Savanorystė

Ray Gibsona su žmona Christine turi tris vaikus, šešis anūkus ir du proanūkius. Kas jiems teikia daugiausia laimės? „Išėjęs į pensiją aš norėjau dirbti pusę dienos, kad turėčiau kokios nors veiklos, man taip pat patinka žvejoti, tačiau vieną dieną su žmona pamatėme skelbimą, kad ieškomi savanoriai hospise.

Dabar mes savanoriaujame hospiso virtuvėje. Šiame hospise yra rūpinamasi vaikais ir jaunuoliais, o įstaigos šūkis – gyvenimas su meile ir juoku. Tai mus su Christine labai palietė. Mūsų amžiaus žmonės dažnai skundžiasi dėl sveikatos ar skausmų, tačiau hospise esantys jaunuoliai gali nesulaukti net pilnametystės, ką jau kalbėti apie 70 metų. Tai paskatino įvertinti kiekvieną momentą, būti dėkingiems“, – sakė vyras.

Rašymas

June Chew, buvusi valstybės tarnautoja, gyvena su vyru Robertu ir turi du vaikus bei du anūkus. „Reikia būti drąsiai ir išmėginti ką nors naujo, kad tai teiktų gyvenimo džiaugsmo“, – mano moteris.

Kadangi ji mėgo rašyti, nusprendė užsirašyti į rašymo kursus. „Pirmąją dieną aš labai nervinausi ir bijojau, tačiau greit apsipratau ir susiradau daug naujų draugų. Su jais mes ne tik rašome, bet ir užsiimame kitais dalykais. Aš nuostabiai leidžiu laiką ir nebūčiau pagalvojusi, kad nauja veikla man atneš tiek laimės. Mano patarimas jums – nenuobodžiaukite!“.

Neleiskite senatvei jūsų įkalinti

Įkopusi į aštuntą dešimtį Crissy Lee – muzikantė. Ji gyvena kartu su savo partnere Nina. „Visą gyvenimą aš buvau būgnininkė, netgi leidausi į turą su „Beatles“ ir dabar vis dar tuo užsiimu. Planuoju pasidaryti tatuiruotę, bėgioju su šunimis paplūdimyje ir visą laiką esu gyvenimo sūkuryje. Negalėčiau būti laimingesnė negu esu dabar. Man nebereikia daryti tai, ką privalau, dabar aš darau tai, ką noriu daryti. Tai visiškai išlaisvina!

Negalvokite, kad esate sena, ir niekas taip negalvos – būkite tuo, kuo norite būti, ir visi jus gerbs už tai, kuo esate. Neleiskite sau pasenti – juk tai tėra skaičius“, – mano moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius