-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mes lygūs. Aliaskoje užklupusi meilė apvertė Ievos gyvenimą: dabar su vyru keliauja po Ameriką „visu etatu“

​​​​​​​Ieva Cataldo su vyru Paulu jau trečius metus drauge keliauja „visu etatu“, o namai jiems – gražiausi kampeliai, kuriuose kuriam laikui „įsitaiso“ jų mažytis, penkių metrų nesiekiantis kemperis. Šįmet šeima jau penktą mėnesį skaičiuoja keliaudama aplink visus keturis Amerikos kampus. Pernai kelyje jie praleido dvigubai tiek laiko. Už pastarąją kelionę lietuvė pelnė metų keliautojos titulą. Metusi įprastą gyvenimą, per pusmetį išmokusi profesionaliai groti bosine gitara, Ieva pasileido į muzikinį ir kelionių turą kartu su savo mylimuoju Paulu. Ir baigiamosios šio turo datos nėra.
Kelionių akimirkos
Kelionių akimirkos / Asmeninio archyvo, Agnės Kertenytės ir Majos Turbaitės nuotr.

Ryte nužingsniavusi ilgą kelią paplūdimiu Meksikos įlankoje, įmerkusi pėdas į šiltą vandenį, nugriebusi šviežių vaisių ir daržovių netoliese esančiame Centrinės Amerikos augintų gėrybių turgelyje, keliautoja Ieva įsitaiso po palme ir, slėpdamasi nuo kaitrios saulės spindulių, pasakoja 15min naujausius savo kelionių nuotykius.

Nuo rekordinių karščių, liūčių iki staigios pūgos

Praėjusiais metais su vyru Paulu lietuvė užbaigė kelionę po 50 Jungtinių Amerikos Valstijų, todėl šįmet nebesistengė keliaudami aprėpti kuo daugiau valstijų – daugiau laiko skyrė toms, kuriose didžiausią įspūdį buvo palikusi paskutinė viešnagė.

„Visiems tikriausiai pažįstamas jausmas, kai keliaudamas atrandi nuostabią vietą, o laiko viską pamatyti, pabūti, pasidžiaugti ir patirti tiesiog nepakanka?“ – retoriškai klausia Ieva.

Per septynis šių metų mėnesius sutuoktiniai spėjo pabūti visuose mėgstamiausiuose Jungtinių Amerikos Valstijų kampeliuose. Į šių metų šeimos aplankytų vietų sąrašą jau įsirašė lietuvių beveik neatrasta amerikiečių „mažąja Aliaska“ vadinama Montanos valstija, Lietuvą kiek primenantis Meinas, Jutos kalnai ir kanjonai, Ievą be galo nustebinęs Aidaho grožis, Arizonos dykumos ir kaktusų miškai, Naujosios Meksikos valstija, gausiai apgyvendinta čiabuvių ir garsėjanti nuostabiu maistu, įsimintinas Kolorado valstijos grožis ir visiems pavydą keliantis paplūdimių ir palmių rojus – Florida...

„Šiais metais patyrėme drastiškus temperatūrų svyravimus – šaltoką vasarą Montanoje, rekordinį karštį pietinėje Arizonoje, buvome uragano sukeltų liūčių užklupti Jutoje, na, o iš Naujosios Meksikos kalnų turėjome sprukti prasidėjus staigiai pūgai“, – kelionių įspūdžius apibendrina Ieva, ramiai sėdėdama po palme.

Skelbs oficialias atostogas

Šiuo metu Ieva su Paulu apsistoję Floridoje, vėliau trauks į Karibus.

„Floridoje leidžiame tą purviną ir tamsų metų laiką, kuris užklumpa beveik visur kitur Europoje ir JAV. O čia – puikus oras, šiltas vandenynas ir saulė kasdien. Į Floridą kasmet atvažiuojame bent keliems mėnesiams tokiu pat metu atsipūsti nuo kelionių. Tačiau ne tik atostogaujame – vis tiek surengiame mažiausiai keturis koncertus per savaitę. Floridos muzikos scena stebina ir garsėja visoje Amerikoje“, – pasakoja Ieva. Planuose – lietuvei dar kol kas nepažinta pietinė Floridos dalis ir salynai.

Iš Floridos sutuoktiniai keliaus į vienintelį dar neaplankytą žemyną – Centrinę ir Pietų Ameriką. Ir ten jie skelbs oficialias atostogas!

„Nors atrodo, kad mes blaškomės per pasaulį nežinodami, kur būsime rytoj, tačiau realybė kitokia. Kiekviena diena yra iš anksto apgalvota. Dažniausiai važiuojame ten, kur norime būti – kalnai, nuostabi gamta, įdomi kultūra, draugiški žmonės, geras oras, nuostabios vietos koncertams... Tai – pagrindiniai kriterijai keliaujant.

Todėl pasirenkame valstijas, kuriose norime praleisti daugiau laiko, užsakome ten koncertus, o kitas vietas, per daug neišsiskiriančias, praleidžiame arba stengiamės pervažiuoti kuo greičiau“, – pasakoja Ieva.

Visko matęs ir patyręs kemperis

Dideli atstumai kasdien, anot jos, išvargintų, todėl sutuoktiniai stengiasi kasdien važiuoti ne daugiau kaip porą valandų, pamatyti tikrą gyvenimą skirtingose valstijose iš arti. „Judame lėtai, bet stabiliai“, – šypteli Ieva.

Toms lėtoms kelionėms tarnauja senukas, mažiukas kemperis. Jei tik jis galėtų prabilti... Pirmiausia papasakotų apie siaurus ir vingiuotus kalnų keliukus, kuriais jis buvo vilktas.

„Apie Kanados Jukono teritorijos dykynes ir vieškelius pakely į Aliaską, kaitrią Meksikos dykumų saulę, kojotų, juodųjų meškų ir pelėdų vizitus prie pat kemperio durų. Apie visus patiekalus, virtus mažoje kemperio virtuvėlėje, ir įdomiausius sutiktus pakely žmones bei jų istorijas. Papasakotų ir apie ilgas dvi keliones į Aliaską ir atgal, per sniegą, dykynes, sutinkant pakely lokius, lūšis“, – vardija Ieva.

Beje, šią kelionę sutuoktiniai ruošiasi pakartoti kitą vasarą. Juokiasi, kad tai – lyg piligriminė kelionė: važiuojant valandų valandas, beveik savaitę nesutinkant kito žmogaus, išsivalo ne tik mintys, bet ir siela, išsigrynina vertybės. Praėjusiais metais po baisios pūgos net ir medis ant kemperio buvo užkritęs, tačiau pavyko jį pataisyti.

Meilė trenkė kaip žaibas

Ieva su tuomet dar būsimu vyru susipažino Aliaskoje – apie vyrą užsienietį ji nebuvo svajojusi, tačiau meilė trenkė kaip žaibas.

Asmeninio archyvo, Agnės Kertenytės ir Majos Turbaitės nuotr. /Kelionių akimirkos
Asmeninio archyvo, Agnės Kertenytės ir Majos Turbaitės nuotr. /Kelionių akimirkos

„Aš buvau vasarai išvažiavusi pakeliauti po Aliaską, o jis buvo muzikiniame ture. Nors anksčiau apie santuoką su užsieniečiu nesvarsčiau, bet žmogus planuoja, o gyvenimas juokiasi. Tačiau kai surandi savo žmogų, abejonių nebekyla“, – apie meilę, trenkusią kaip žaibas, pasakoja Ieva.

Nors anksčiau apie santuoką su užsieniečiu nesvarsčiau, bet žmogus planuoja, o gyvenimas juokiasi. Tačiau kai surandi savo žmogų, abejonių nebekyla.

Diplomuota inžinierė iš pradžių nedrąsiai ėmė galvoti apie naują gyvenimo būdą, tačiau netrukus leidosi į kelionių ir muzikos turą be pabaigos. Pora susituokė praėjus pusmečiui nuo pažinties ir nuo tada neturėjo nė vienos tokios pačios dienos – kiekviena diena atneša vis naujų patirčių ir emocijų.

„Paulas „visu etatu“ prieš mums susipažįstant jau keliavo šešerius metus, todėl nebuvo naujokas, ir tik man reikėjo prie gyvenimo „ant ratų“ priprasti. Tačiau nebuvo sunku – iššūkius aš mėgstu, o kelionės atrodė kaip geriausias sprendimas, kurį abu galėjome priimti. Kiekviena ilga kelionė – išauginta, išjausta ir patirta, mūsų prisiminimuose nusėda kaip naujas gyvenimo etapas“, – sako Ieva.

Rutinos bijo kaip maro

Jų gyvenimo būdas labiausiai esą žavi tuo, kad kita diena tikrai nebebus tokia kaip vakar. Jiedu neslepia – abu bijo rutinos kaip maro, todėl keliauja ir kelia sau vis naujus iššūkius.

„Vieną dieną galime dirbti nuo ryto iki vakaro, o kitą – lipti į aukščiausią vienos ar kitos valstijos kalną ar žygiuoti per nacionalinį parką, o vakare jau skubame koncertuoti“, – sako Ieva.

Anot jos, kuo daugiau keliauji, tuo geriau supranti, kiek dar vietų yra neaplankytų, ir kiek dar visko norisi pamatyti. „Net ir į kalnus žiūrime, kiek dar naujų viršūnių yra, į kurias norėtume įkopti... Ir viso gyvenimo tik keliaujant neužtenka. Tačiau bandyti galima!“ – nusijuokia ji. Apie sėslesnį gyvenimą kol kas šeima negalvoja, džiaugiasi kiekviena diena ir naujais įspūdžiais: „O jei tai nusibos, kursime sėslesnį gyvenimą Lietuvoje.“

Anot lietuvės, Lietuvos žmonėms neįprasta ir sunku įsivaizduoti, kad kelionės gali būti pagrindinis lėšų šaltinis ir gyvenimo būdas, o ne tik kelios savaitės per metus, praleistos kuriame nors Turkijos kurorte: „Anksčiau dažnai girdėdavau klausimą: ar jums dar neatsibodo keliauti? Į tai aš visada atsakydavau klausimu: o jums ar neatsibodo kasdien keltis, eiti į darbą, gyventi rutinoje?“

Beje, keliaudami Paulas ir Ieva tikrai netinginiauja ir neatostogauja, o, kaip patys sako, dirba daug – visu etatu. Juk reikia ne tik koncertus užsakyti, maršrutus sudėlioti, surasti nakvynės vietas, naujus repertuarus ruošti, o kur dar vairuoti ir koncertuoti... Tai, pasak Ievos, „suvalgo“ nemažai jų laiko.

Išmoko groti bosine gitara per pusmetį

Ievos vyras – amerikietiškojo folk/americana muzikos atstovas, todėl jiedu keliaudami ir koncertuodami atlieka tokio pobūdžio muziką, kuri puikiai tinka ir yra labai laukiama ne tik muzikos festivaliuose, bet ir alaus daryklose, vyninėse, bibliotekose, miestų salėse, privačiuose renginiuose.

Ieva, norėdama prisidėti prie vyro muzikuodama, bosine gitara išmoko groti vos per pusmetį! Kaip ji pati sako, viskam svarbu noras. „Tada jokie iššūkiai nėra baisūs. Anksčiau dainavau džiazo grupėje „Kivi“, todėl scena nebuvo visiškai nauja. Nors esu baigusi klasikinės gitaros kursą Balio Dvariono muzikos mokykloje, po baigimo gitaros į rankas neėmiau.

Po pažinties su Paulu pradėjome svarstyti, kaipgi galėtume abu keliauti ir tai daryti ne mėnesį ar du, bet nuolatos. Todėl per vestuves iš vyro dovanų gavau bosinę gitarą, ir nuo tos dienos prasidėjo intensyvus mokymasis“, – pasakoja Ieva. Tiesa, kadangi, kaip pati sako, yra drovi, reikėjo drąsos peržengti per save ir pradėti koncertuoti didesnėse scenose.

Į priekį veda ne apdovanojimai

Praėjusiais metais Ieva nugalėjo kasmet organizuojamo aktyviausių metų keliautojų konkurse „Kolumbas LT“. „Metų Kolumbo“ titulą ji gavo už tai, kad devynis mėnesius be pertraukos buvo kelyje, apkeliavo visus keturis JAV kampus, 17 nacionalinių parkų, 36 valstijas, ir visa tai padarė kemperiu – nė vienos nakvynės viešbutyje nebuvo.

Apie jokius apdovanojimus Ieva sako anksčiau negalvojusi – keliauja ne dėl apdovanojimų, o tiesiog dėl to, kad kitaip abu su Paulu negali.

„Viskas, apie ką kalbame, kuo gyvename ir apie ką svajojame, – tai kelionės. Kolega, keliautojas Gerimantas Statinis pasiūlė dalyvauti „Metų Kolumbo“ konkurse, kuriame, mano nuostabai, buvau apdovanota!" – džiaugiasi Ieva.

Ją žavi žmonės, keliaujantys į tolimus ir turistų neatrastus kraštus: „Na, o mes vis sukame tą Šiaurės Amerikos ratą kemperiu. Jeigu šiuo apdovanojimu galėčiau įkvėpti žmones daugiau keliauti ir padrąsinti žengti tą pirmąjį žingsnį savo svajonių ir žygių link – būčiau labai laiminga.“

Mes lygūs“ – specialus žurnalistės Kristinos Aržuolaitienės, 2017 m. gavusios „Žiniasklaidos balso“ apdovanojimą Nacionaliniuose lygybės ir įvairovės apdovanojimuose, projektas. Jis skaitytojams atskleis temas, kurios visuomenėje skatina lygybę: nepriklausomai nuo lyties, pasirinktos profesijos, seksualinės orientacijos, odos spalvos, socialinės padėties, religijos ar kitų veiksnių, visi esame lygūs.

Galite pasiūlyti kitą projekto pašnekovą? Rašykite el. paštu k.aksamitaite@15min.lt

Visus projekto tekstus rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius