-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moterų šaltumo ir lytinio pasyvumo priežastys, arba Frigidiškumas: negaliu ar nenoriu?

Kodėl kai kurios moterys mėgaujasi seksu ir 9 iš 10 kartų patiria orgazmą, o kitoms lytiniai santykiai tėra santuokinė „prievolė“? Panašu, kad tam yra priežastis, ir veikiausiai net ne viena. Svarbiausia, kad jos nesusijusios su amžiumi, išvaizda ar charakterio savybėmis.
Intymumas
Intymumas / 123RF.com nuotr.

Apie lytinio gyvenimo aspektus ir moterų frigidiškumą kalbame su Borisu Donikovu – puikiai šią temą išmanančiu gydytoju seksologu, skaitančiu paskaitas apie seksualumą.

Jokių suvaržymų – jokių orgazmų

Terminas „frigidiškumas“ vis dažniau vartojamas lytiniam šaltumui apibūdinti ir jau tampa įprastu mūsų ausiai. Ekspertai taip pat vartoja „anorgazmijos“ sąvoką, apibūdinančią situaciją, kai patiriamas lytinis potraukis, tačiau orgazmas nepasiekiamas. Tai gali būti tarpusavyje susiję reiškiniai: jeigu nepatiriamas orgazmas, kam dar kažką daryti? Tokiu atveju lytinis potraukis silpnėja ar net apskritai išnyksta.

„Savo praktikoje susidūriau su daug frigidiškumo atvejų: tiek orgazmo dar nepatyrusiomis moterimis, tiek nelaimingomis, lėtinio nuovargio kamuojamomis ir sergančiomis moterimis. Tarp jų – visuomenėje, versle ar kitose srityse itin aktyvios moterys. Griežti lytinių elgesio normų rėmai, riboję šiuolaikiškas brandžias ir vyresnio amžiaus moteris joms augant, jau seniai praeityje. Šiandien kiekvienas turi teisę išreikšti savo seksualines pažiūras. Tačiau vis dar daug moterų patiria silpną lytinį potraukį, o sueities metu nepasiekia orgazmo“, – teigia B.Donikovas.

Pasak gydytojo seksologo, Europoje vidutiniškai apie 40 proc. moterų nesugeba patirti orgazmo. Vienais atvejais problemos kyla iš moters vaikystės, kitais atvejais tai paveldima, kartais kalta liga ir pan. Tiesa, medikas pabrėžia, kad beveik kiekvienai iš jų galima padėti, bet pagalbos būdai – skirtingi.

Atstumtos nuotakos – rizikos grupėje

Kasdien sutinkamas reiškinys – mylimųjų, laikytų labai tvirta pora, skyrybos. Pats blogiausias būdas gydyti sudaužytą širdį – stačia galva nerti į santuoką su gerbėju ar vaikystės draugu. Taip, turėsite šeimą, tačiau vieno žmogaus meilės dviem žmonėms gali būti per mažai. Šiuo atveju vėl prabyla pavyzdžiai iš B.Donikovo praktikos:

„Atstumta nuotaka nusprendė, kad vedybos įvyks bet kokia kaina, ir labai nudžiugino savo seną gerbėją. Tačiau jos širdis visai nesidžiaugė. Ji ne kartą bandė pabėgti nuo savo vyro, nors ir turėjo su juo vaiką. Matydamas žmonos pastangas, vyras net susirado darbą kitoje šalyje ir persikėlė ten su savo šeima – toliau nuo pagundų, tačiau tai nepadėjo. Nuo skyrybų juos apsaugojo tik antrojo vaiko gimimas. Viskas būtų gerai, jeigu abu šioje šeimoje užaugę vaikai – sūnus ir dukra – suaugę patys nebūtų išsiskyrę. Todėl nepamirškite, kad kiekvieną kartą guldamiesi į lovą, rodote pavyzdį.“

Tėvų atspindys

B.Donikovas dalijasi pavyzdžiu iš savo praktikos: moteris pirmąjį savo orgazmą patyrė būdama vyresnė nei penkiasdešimties. Jos gyvenime būta santuokų, skyrybų ir kitų vyrų. Kol galiausiai ji sutiko… ne, ne riterį spindinčiais šarvais, o paprastą vyrą, kuris sužadino jos lytinį potraukį ir jausmingumą. Jų abipusiam džiaugsmui, santykiai tapo ilgalaikiai.

„Vertinant šią laimingą pabaigą turinčią istoriją verta grįžti į moters jaunystę. Pirmą kartą ji ištekėjo, nes, kaip sakoma, rado sau puikiai tinkamą porą, tačiau visuomenėje įsišaknijusi nuomonė – „pakęsti, vadinasi, mylėti“, niekada taip ir nepasitvirtino. Visai kaip mūsų tėvų laikais, kai žmonės gyveno šeimoje tik „dėl vaikų“, o iš tikrųjų kiekvienas gyveno savo atskirą gyvenimą. Vaikai kaip kempinės sugeria tiek teigiamus, tiek neigiamus pavyzdžius. Tad mano patarimas yra toks: jeigu norite, kad jūsų dukra gyventų laimingą lytinį gyvenimą, pati turite būti laiminga. Vaikas tik sustiprina sveiką šeimą. Mylimų žmonių pavyzdys šeimoje labai svarbus formuojantis vaiko suvokiamoms vyro ir moters santykių vertybėms“, – kalbėjo gydytojas seksologas.

Atsargiai, paaugliai!

Paauglystėje dėl smurto, taip pat ir psichologinio, patirta psichologinė trauma gali būti lyg tiksinti bomba. Laimei, šiandien pakanka apsilankyti pas specialistą – seksologą ar psichoterapeutą. B.Donikovas prisimena istoriją apie tai, kai mokykloje po fizinio lavinimo pamokos klasės draugės vieną merginą užrakino berniukų rūbinėje.

„Tai turėjo būti pokštas. Kai ji ėmė belsti į duris, pirmasis atėjo mokytojas, jį sekė direktorius. Mokyklos taisyklės buvo griežtos ir, kaip dažnai pasitaikydavo, nesigilinant į problemą, mergina buvo sugėdinta dėl nesveiko domėjimosi berniukais. Taip pačiu jautriausiu laikotarpiu – kai paauglystėje baigiasi platoniškos meilės laikotarpis ir prasideda seksualinis susidomėjimas, mergaitė patyrė psichologinę traumą, nors ir nebuvo jokio lytinio ar fizinio smurto. Beje, šią merginą, kuri tuo metu jau buvo tapusi mylima žmona, pas mane atvedė jos vyras. Ką noriu pasakyti šia istorija? Pernelyg negalvokite apie savo seksualines traumas, nustokite raustis savyje, nesiskųskite draugėms. Profesionalas tiksliai žinos, kaip išspręsti jūsų problemą, nes ji – psichologinės kilmės. Mylinčio, švelnaus ir kantraus sutuoktinio ar partnerio dėmesys puikiai gali ištirpdyti šaltumą ir išgydyti jausmingumo trūkumą. Prireiks šiek tiek kantrybės, bet rezultatu džiaugsitės jūs abu“, – patikina B.Donikovas.

Supermamos, lėtinkite tempą!

Seksologas taip pat dažnai bendrauja su kategorijai #ašmama priklausančiomis moterimis, kurios visas savo jėgas ir emocinius išteklius skiria savo vaikų auginimui, edukacijai ir harmoningai raidai.

Anot B.Donikovo, jos patiria riziką tapti frigidiškomis, nes jų smegenys 24 valandas per parą įkalintos galvojant apie vaikus, o vyrai kaip ir nustumiami į antrąjį planą.

Jei žindote, nepamirškite...

Motinystė – ypatingas kiekvienos moters gyvenimo etapas, kurio metu žindymas yra labiau nei sveikintinas. Vis dėlto žindymo metu hormonas prolaktinas moters organizme silpnina ar visai užblokuoja lytinį potraukį. O kur dar bemiegės naktys, kūdikio pilvo diegliai, motiniškas nerimas ir taip toliau...

„Tuo metu vyrui atrodo, kad moteris juo nebesidomi: daugelis vyrų nieko nežino apie moterų organizme vykstančius hormoninius pokyčius. Nėštumo metu taip pat gali sumažėti lytinis potraukis, dažniausiai tai pastebima pirmojo trimestro metu. Todėl nebijokite papasakoti savo sutuoktiniui, kaip jaučiatės. Dažnai vyrai nieko nežino apie gamtos paspęstus „spąstus“, kurie saugo moterį šiuo, pačiu jautriausiu, motinystės laikotarpiu. Siekite abipusio supratimo. Pabrėžkite, kad tai fiziologinis ir – svarbiausia – laikinas reiškinys. Aktyvus lytinis gyvenimas sugrįš, tačiau motinos pieną galima prarasti, o šiuo metu kūdikiui jis labiau reikalingas“, – akcentuoja B.Donikovas.

Sekso ir streso derinys

Viena vertus, iš filmų ir literatūros žinome, kad seksas gali įvykti net pačiomis keisčiausiomis ir net ekstremaliausiomis aplinkybėmis. Sueities metu realizuojamas gyvybę išsaugoti siekiantis instinktas yra labai stiprus. Kita vertus, moterų kasdienybė – ilgalaikis stresas, rūpesčiai ir bloga patirtis – dažniau silpnina lytinį potraukį, o ne sukelia troškimą atkurti emocinį balansą aistringai mylintis.

„Kad ir kaip jūs reaguojate į stresą, nepamirškite – tai normalu. Siekite abipusio supratimo, pasitikėkite savo sielos draugu ir papasakokite jam, kas jus neramina. Mylimas žmogus tikrai atsilieps. Jeigu vis dar vienas kito nesuprantate, laikas apsilankyti pas specialistą. Jums abiem“, – pabrėžia B.Donikovas.

Žemas lytinių hormonų lygis – ne pasaulio pabaiga

Kiekvieno žmogaus hormonų lygis yra skirtingas. Jis tiesiogiai priklauso nuo amžiaus, tačiau kai kuriais atvejais gali būti žemas ir dėl paveldimų priežasčių. Hormonų lygiui įtakos gali turėti emocijos, kultūrinės bei socialinės tradicijos. Pavyzdžiui, Tailande seksas yra neatsiejama gyvenimo dalis, galbūt net kultas, kuriame mergaitės lytiniam gyvenimui ruošiamos nuo vaikystės.

Gydytojas seksologas B.Donikovas prisimena istoriją apie tai, kaip besikeičianti aplinka gali pagerinti reikalus lytiniame gyvenime:

„Viena tarnautoja, dirbanti biure, buvo įpratusi viską labai tiksliai planuoti – taip pat ir seksą. Tik orgazmas nesilaikė jokių iš anksto numatytų planų. Atsitiktinai ši moteris pakeitė darbą ir atsidūrė visiškai kitokioje – bohemiškoje – aplinkoje. Situacija stebuklingai pasikeitė: emocijų prisotinta darbo atmosfera turėjo savo privalumų – seksą ir orgazmus. Taigi, aplinkos pakeitimas ar vakarėlis – tikrai nepakenks. Ieškokite emocinių malonumų, užsirašykite į pilvo šokio pamokas, o jeigu įkalbėsite ir savo partnerį – į Lotynų Amerikos šokių ar tango pamokas. Nepamirškite ir maisto papildų. Jums praversti gali augalinės medžiagos, pavyzdžiui, unikaliosios ferulos ir kapario derinys.“

Kuo greičiau pas gydytoją

Medicininė prasto seksualinio gyvenimo problemos priežastis gali būti lėtinė ginekologinė liga endometriozė – vidinio gimdos sluoksnio ląstelių proliferacija. Pasak gydytojo seksologo, vidutinis pacienčių amžius – tarp 25 ir 30 metų.

„Anksčiau ši liga kėlė rimtą grėsmę moters sveikatai ir gyvenimo kokybei, bet šiandien ją galima sėkmingai gydyti medikamentiniu ar chirurginiu būdu. Tad jeigu patiriate neįprastų pojūčių, skausmą ar diskomfortą lytinių santykių metu, vizito pas ginekologą nereikėtų atidėlioti“, – akcentuoja B.Donikovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius