Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio emocijos: kurių šalių gyventojai laimingiausi, liūdniausi ar pikčiausi?

„Labas, kaip tu?“ – atrodo tai paprastas klausimas, tačiau skirtingose pasaulio šalyse galima sulaukti visiškai skirtingų atsakymų.
Laiminga moteris
Laimė / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Laimė

2018-aisiais JAV įsikūrusi socialinių tyrimų kompanija „Gallup“ 151 tūkst. žmonių 143 šalyse uždavė klausimų apie tai, kaip jie tądien jautėsi. Ar jie buvo pikti, ar liūdni? Ar jie tą dieną šypsojosi, ar juokėsi? Ar ko nors naujo išmoko?

Kaip rašo CNN, kitose studijose, kaip kad Pasaulinė laimės ataskaita, susitelkiama į tokius kintamuosius kaip pajamos, sveikata, socialinė parama, o Pasaulinė emocijų ataskaita yra apie tai, kaip žmonės reflektuoja į savo pačių gyvenimus. Taigi šiuo atveju rezultatai kitokie.

Paragvajaus pozityvumas

Penki „Gallup“ klausimai buvo apie pozityvias patirtis. Daugiau kaip septyni iš dešimties žmonių pasaulio mastu sakė, kad tądien jie patyrė daug malonumų (71 proc.), jautėsi gerai pailsėję (72 proc.), šypsojosi ir daug juokėsi (74 proc.), jautėsi, kad su jais elgiamasi pagarbiai (87 proc.).

Pietų Amerikos šalis Paragvajus, garsėjanti gyventojų gebėjimu atsipalaiduoti, atsidūrė pozityvių patirčių pasauliniu mastu viršūnėje, ji išlaiko šią poziciją nuo 2015-ųjų.

„Gallup“ ataskaitoje teigiama, kad Lotynų Amerikos šalys 2018-aisiais metais dominavo šalių sąraše, nes suaugusieji žmonės pripažino kiekvieną dieną patiriantys daug pozityvių emocijų. Regione vyrauja tendencija susitelkti į gyvenimo pozityvias puses.

Po Paragvajaus rikiavosi tokios šalys kaip Panama, Gvatemala, Meksika, Salvadoras, Indonezija, Honduras, Ekvadoras, Kosta Rika ir Kolumbija.

Nigerija mėgsta šypsotis

Nigerija daugiausia gyventojų turinti šalis Afrikoje, trečia pasaulyje pagal jaunimo skaičių. Daugiau kaip 90 mln. iš 186 mln. šalies gyventojų yra nesulaukę pilnametystės. Nigerijos gyventojai dauguma atsakė, kad tądien daug šypsojosi ar juokėsi, daugiau kaip devyni iš dešimties atsakė pozityviai.

Tuo metu Mongolija yra šalis, kurios gyventų dauguma – 86 proc. – teigė besijaučiantys gerai pailsėję.

Galbūt taip yra dėl stepių, ežerų, kanjonų ir smėlio kopų, kuriomis jie gali džiaugtis. Be to, gyventojų tankumas yra tik du žmonės vienam kvadratiniam kilometrui, todėl kai norisi nuo visko pabėgti, tai padaryti itin lengva.

Mažiau nei pusė žmonių visame pasaulyje (49 proc.) sakė, kad tądien kažko išmoko ar nuveikė kažką įdomaus prieš tai, kai dalyvavo šioje apklausoje.

Tad jei norite gyventi visavertį gyvenimą, kupiną naujų patirčių, važiuokite į Salvadorą, Panamą ar Gvatemalą – tai geriausias pasirinkimas, kadangi apie trečdalis šių šalių respondentų buvo nusiteikę pozityviai.

Vakarų Afrikos šalys – Senegalas ir Nigerija atsiliko nežymiai – ten tokių žmonių vos vienu proc. mažiau – 72 proc.

Azerbaidžane gerai

Apklausoje buvo pateikti penki klausimai, susiję su negatyviomis patirtimis: emociniu skausmu, išgyvenimais, liūdesiu, stresu ir pykčiu.

„Gallup“ pažymi, kad „šalys, turinčios mažiausius neigiamus balus, nebūtinai turi aukščiausius teigiamus balus“, priduriama, kad kultūrinis šališkumas lemia, kaip žmonės atsako į šiuos klausimus.

Taigi Švedija, kuri figūruoja aukščiausiose pozicijose kituose pasauliniuose laimės indeksuose, yra ketvirtoje pozicijoje pagal rečiausias neigiamas patirtis. Atrodo, geriausiai čia laikosi Azerbaidžanas ir Kirgizija – gyventojai šiose šalyse jaučia mažiausiai neigiamų emocijų.

Kirgizijoje, Turkmėnistane, Kazachstane ir Uzbekistane daugiau kaip 86 proc. apklaustųjų sakė besimėgaujantys gyvenimu be streso.

Taivanas yra šalis, kurioje mažiausiai jaučiamasi liūdnu ar nerimaujama, tuo metu Estijoje mažiausiai pykčio, o Vietname mažiausiai išgyvenama emocinio skausmo.

Taivanas yra šalis, kurioje mažiausiai jaučiamasi liūdnu ar nerimaujama, tuo metu Estijoje mažiausiai pykčio, o Vietname mažiausiai išgyvenama emocinio skausmo.

Čadas – neigiamos patirties indekso viršūnėje

Pasauliniu mastu daugiau kaip vienas iš trijų žmonių pripažino dėl ko nors nerimaujantis (39 proc.), patiriantis stresą (35 proc.) ir trys iš dešimties patiriantys emocinį skausmą (31 proc.). Mažiausiai vienas iš penkių respondentų liūdėjo (24 proc.) arba pyko (22 proc.).

„Nors bendras streso lygis sumažėjo dviem procentiniais punktais nuo praėjusių metų, pyktis padidėjo dviem punktais“, – atkreipia dėmesį „Gallup“. Anot ataskaitos, nerimas ir liūdesys jau ir anksčiau siekę aukštumas, padidėjo vienu proc. nuo praėjusių metų.

Centrinės Afrikos šalis Čadas, kuris 2003 m. tapo naftos gamintoja, šiuo metu nerimauja dėl politinio nestabilumo ir smurto, pirmą kartą papildė neigiamų patirčių šalių grupę.

Bendras šalies balas atspindi Čado padėtį. 2018-aisiais daugiau kaip septyni iš dešimties Čado gyventojų teigė, kad per pastaruosius metus susidūrė su maisto trūkumu.

Antrus metus iš eilės Afganistano apklaustieji rečiausiai dalijosi teigiama patirtimi, tad šalies balas nukrito į žemumas.

Posovietinis stoicimas

Ataskaita taip pat atspindi ir mažiausiai emocijų rodančias visuomenes pasaulyje. Šeši iš dešimties žmonių Nigerijoje, Filipinuose, Libijoje, Ekvadore sakė jaučiantys stiprias emocijas prieš interviu.

Šalys, išsivadavusios iš Sovietų Sąjungos, mažiausiai emocingos.

Azerbaidžane, Baltarusijoje, Latvijoje mažiau kaip keturi iš dešimties respondentų sakė, kad išgyvenę emocijas tądien. Baltarusijoje mažiausiai – 34 proc. respondentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius