Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pirmoji Ukrainos ponia O.Zelenska: lygiavertė pasaulį sužavėjusio lyderio partnerė

Antrą savaitę tebesitęsiant Rusijos sukeltam karui Ukrainoje, šios šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis tvirtai įrodė, koks įkvepiantis ir telkiantis lyderis jis yra, ne veltui juo žavisi visas demokratinis pasaulis. Neseniai interviu jis prasitarė savo šeimos – žmonos ir dviejų vaikų – nematęs nuo pat karo pradžios. Pirmoji šalies ponia Olena Zelenska žinią pasauliui apie tai, kas vyksta Ukrainoje, skleidžia per socialinius tinklus.
Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska
Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska / Vida Press nuotr.

Pats V.Zelenskis save nesyk yra įvardijęs kaip Rusijos „taikinį Nr. 1“, o savo šeimą – „taikiniu Nr. 2“. Nepaisant didžiulės grėsmės ir jau ne vieno pasikėsinimo jį nužudyti, Ukrainos prezidentas liko šalyje, o atsakymas į pasiūlymą saugiai jį išgabenti – „man reikia ne pavėžėjimo, bet ginklų“ – jau tapo legendine fraze.

Ukrainoje yra ir prezidento šeima, tiesa, dėl saugumo sumetimų jos buvimo vieta nėra skelbiama. Tačiau pirmoji Ukrainos ponia O.Zelenska kare su Rusija dalyvauja savo priemonėmis – ji aktyviai viešina šios šalies agresorės vykdomas niekšybes ir pasakoja apie ukrainiečių ryžtą šiam blogiui priešintis. Socialiniame tinkle „Instagram“ pirmosios Ukrainos ponios profilį seka daugiau kaip 2,3 mln. žmonių.

Tad kokia yra pirmoji Ukrainos ponia – iš kur ji kilusi, kaip susipažino su būsimuoju vyru ir koks buvo jos požiūris į vyro ketinimą tapti šalies prezidentu?

Ryšys gimė studijų metais

44-erių O.Zelenska (mergautinė jos pavardė – Kijaško), kaip ir jos vyras, yra kilusi iš Kryvyj Riho miesto Dnipro (tuo metu Dniepropetrovsko) srityje Ukrainoje. Teigiama, kad jie labai trumpai netgi buvo klasiokai, tačiau ryšį juodu užmezgė jau studijuodami gimtojo miesto universitete – V.Zelenskis teisę, o O.Zelenska – architektūrą.

Vida Press nuotr./Olena Zelenska
Vida Press nuotr./Olena Zelenska

Tiesa, nei vienas, nei kitas nesusiejo savo tolesnės karjeros su disciplinomis, kurias studijavo. Ukrainos žydas V.Zelenskis dar studijuodamas universitete susidomėjo komedijos žanru, vėliau įsteigė savo prodiuserinę įmonę „Kvartal 95“, kūrusią įvairias šou laidas, sulaukusias milžiniško populiarumo. O.Zelenska padėjo savo vyrui vystyti šią prodiuserinę įmonę ir pati tapo scenarijų autore.

Pora susituokė 2003-iaisiais, jie turi du vaikus – dukrą Aleksandrą, gimusią 2010-aisiais, ir sūnų Kirilą, gimusį 2013 m. Apie dukrą visuomenė žino daugiau, ji tokia pat aktyvi ir talentinga, kaip jos tėvai, net spėjo nusifilmuoti filme kartu su savo tėčiu. Informacija apie sūnų Kirilą yra dalijamasi santūriau.

Su užgriuvusiu žinomumu teko apsiprasti

Kaip yra pasakojusi ne viename interviu, O.Zelenska visada labiau mėgo būti šešėlyje, antrame plane, tad jos vyro sprendimas sukti į politiką buvo pokytis, su kuriuo jai teko susitaikyti ir apsiprasti.

„Negalėčiau sakyti, jog viešumas ir bendravimas su žiniasklaida man keltų stresą, bet mieliau renkuosi likti užkulisiuose“, – yra sakiusi ji.

Vida Press nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska
Vida Press nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska

Linksmas momentas iš praeities – teigiama, jog faktą, kad jos vyras kandidatuoja į šalies prezidentus, O.Zelenska pirmiausia sužinojo ne iš jo paties, bet iš socialinių tinklų. Ukrainos „Vogue“ ji yra pasakojusi, kad, kai paklausė vyro, kodėl gi jis jai nepranešė šios žinios, išgirdusi atsakymą: „Aš pamiršau.“

Net ir visai šeimai atsidūrus dėmesio centre, O.Zelenska stengėsi išsaugoti kuo daugiau privatumo. Kita vertus, ji, kaip pirmoji šalies dama, negalėjo likti nematoma. Ne tik lydėjo savo vyrą įvairių oficialių vizitų metu, bet ir ėmėsi globoti įvairiausias iniciatyvas Ukrainos viduje – susijusias su vaikų sveikatos apsauga ir sveika mityba mokyklose, geresnėmis sąlygomis neįgaliesiems, parama paralimpiečiams, jai taip pat rūpi lyčių lygybės klausimai, smurto namų aplinkoje prevencija ir pagalba jo aukoms, taip pat įvairūs kultūriniai, socialiniai projektai.

O.Zelenska yra teigusi, kad įkvėpimo jai, kaip pirmajai šalies poniai, teikia tokios moterys lyderės kaip JAV prezidento Baracko Obamos žmona Michele Obama, Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono žmona Brigitte Macron.

Vida Press nuotr./Olena Zelenska
Vida Press nuotr./Olena Zelenska

Fotogeniška, stilinga, laisvai angliškai kalbanti O.Zelenska yra tapusi ir Ukrainos „Vogue“ veidu, nuotraukoms ji pozavo kartu su savo vyru.

Naudojasi savo tribūna socialiniame tinkle

V.Zelenskis šalies prezidentu buvo išrinktas 2019 m. pavasarį, tad per porą metų O.Zelenskai pavyko priprasti prie viešumo, atrasti savo veiklos sritis, tačiau absoliučiai niekas pasaulyje negalėjo pasiruošti tam, kas Ukrainoje vyksta dabar.

O.Zelenska su vaikais liko Ukrainoje, ji išlieka aktyvi socialiniuose tinkluose, o vienoje pirmųjų žinučių instagrame jau prasidėjus karui rašė: „Šiandien aš nepanikuosiu ir neverksiu. Aš išliksiu rami ir savimi pasitikinti. Mano vaikai žiūri į mane. Aš būsiu šalia jų. Ir šalia savo vyro. Ir su jumis.“

Rusijos invazijai Ukrainoje plečiantis, žūstant daugybei civilių, tarp kurių – daug vaikų, O.Zelenskos misija tapo atverti akis tiems, kurie galbūt dar turi kokių nors abejonių ar ko nors nesupranta. Pastarųjų kelių dienų jos įrašuose – vaizdai iš slėptuvių, nuotraukos mažųjų ukrainiečių, kurių gyvenimus nutraukė Rusijos agresija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius