Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologas T.Lagūnavičius: impulsyvumą suvaldysite 3 paprastais pratimais

Ar jums yra buvę, kad kitą dieną gailėjotės savo veiksmų, poelgių? Ar esate kada pagalvoję: „O kad būčiau šito nesakęs...“ ? Tai kiekvienam rečiau ar dažniau pasitaikanti situacija. Tokiu atveju žmonėms koją pakiša neapgalvotas, staigus elgesys. „Tai impulsyvumas“, – sako psichologas, Kauno suaugusiųjų mokymo centro direktorius Tomas Lagūnavičius.
Įtūžęs keleivis
Įtūžęs keleivis / „Scanpix“ nuotr.

Kaip elgtis, kad nepamatuotais poelgiais neįskaudintumėte aplinkinių? Ką daryti, kad nuo liežuvio galo netyčia nusprūdę žodžiai jums atgal negrįžtų skaudžiu bumerangu?

Psichologas rekomenduoja 3 paprastus pratimus. Jie padės išmokti laiku save sustabdyti. Ir nepasiduoti spontaniškai emocijai – impulsyvumui.

1. Prieš sakydamas ar darydamas veiksmą trumpam stabtelėk. Apmirk. Padaryk pauzę. Giliai įkvėpk. Iškvėpk. Mintyse suskaičiuok iki 10. Pagalvok: ar tikrai dabar to nori?

2. Pagalvok ir atsakyk sau į kelis klausimus: ar ir rytoj tau irgi taip atrodys, kaip šią akimirką? O kaip tą poelgį vertinsi po penkerių metų? Ar esi kada nors panašiai pasielgęs ir teko atgailauti? Ar neteks atgailauti ir šįkart? O gal didžiuosies?

3. Nedidelė pauzė ir nieko nedarymas sustabdo spontanišką ir impulsyvų elgesį. „Įjungia“ racionalų mąstymą. Trukdo neteisingai pasielgti. Jei vis tik iškart nepavyko, bandyk dar kartą. Ir tik tada veik.

Atminkite, jog be pauzės nepavyks nuslopinti impulsyvumo. Geriau nepasakyti nieko, negu pasakyti ir po to gailėtis ar gėdintis. Jog teisinga yra tai, kas naudinga jums. Nesvarbu, ko jūs šią minutę ar šiandien norite. Svarbu tik tai, kas jums padeda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius