Rektorius Dalius Misiūnas: lyčių lygybė negali būti tik mada

„Visada yra rizika, kad vieną populiarią temą pakeis kita, tačiau lyčių lygybės tema negali būti tik mada. Tai yra esminė problema, kurią turime išspręsti“, – taip 15min tinklalaidėje „Šiuolaikiniai vyrai“ lyčių lygybės svarbą įvertino naujasis ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas.
ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas
ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pašnekovo teigimu, lygios galimybės turėtų tapti prioritetine sritimi tiek organizacijose, tiek asmeniniame gyvenime, tačiau tam reikia daugiau vyrų, kurie ryžtųsi apie tai garsiai kalbėti ir veiksmais rodyti pavyzdį kitiems. D.Misiūnas mano, kad prie pokyčio prisidės ir augantis moterų, žengiančių į darbo rinką, veržlumas.

Kylant karjeros laiptais – moterų vis mažėja

Iš 13-os rektorių, šiuo metu priklausančių Lietuvos universitetų rektorių konferencijai, tik 3 yra moterys. D.Misiūno teigimu, mažą lyčių įvairovę tarp vadovų akademiniame pasaulyje lemia ta pati priežastis, kaip ir bet kuriame kitame sektoriuje.

„Kuo aukščiau kylame karjeros laiptais, tuo mažiau ten randame moterų. Tuo momentu, kai moteris tampa mama, dėmesys šeimai tampa jos prioritetu. Mano manymu, tai yra pagrindinė priežastis. Jei šiuo klausimu būtų sudarytos palankesnės sąlygos, tarp rektorių būtų daugiau moterų“, – pastebėjo buvęs „Maxima grupės“ ir „Lietuvos energijos“ vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas

D.Misiūnas sakė sutinkantis, kad visuomenėje vis dar gajus stereotipas, jog vadovaujančias pareigas turėtų užimti vyrai. Nepaisant to, moterų paskyrimas vadovauti „Lietuvos energijoje“ atnešė daug naudos ir buvo puikiai įvertintas daugiausia vyriško organizacijos kolektyvo.

Nereikia formuoti naujos vyriškumo sąvokos

Šiuolaikinį vyrą rektorius apibūdino kaip beieškantį: „Vyrai tikrai ieško identiteto, nes aplinka yra pasikeitusi ir visuomenė gyvena kitokį gyvenimą. Ieškoma balanso tarp senojo vyriškumo etalono ir jautrumo, supratingumo, gebėjimo bendrauti, emocinio intelekto. Tai padeda atsikratyti pasaulio skirstymo į vyrišką ir nevyrišką, nestereotipizuojant savęs ar savo artimųjų.“

Džiaugdamasis visuomenėje matomais pokyčiais, D.Misiūnas pridūrė, kad nereikėtų formuoti naujo vyriškumo apibrėžimo, nes taip tik sukurtume kitą žalingą elgesio modelį. Rektorius sakė, kad stereotipų galima atsikratyti tik bandant akcentuoti savo stiprybes, o ne maskuojant silpnybes.

D.Misiūnui lyčių lygybė nuo ankstyvos jaunystės atrodo natūrali, o pats su lyčių normomis teigia kovojantis nesižvalgydamas į praeitį: „Žiūrint į ateitį, daug lengviau atsisakyti stereotipų iš praeities.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas ir Donatas Paulauskas, laidos vedėjas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas ir Donatas Paulauskas, laidos vedėjas

Visą tinklalaidės „Šiuolaikiniai vyrai“ pokalbį galite išgirsti čia (arba 15min KLAUSYK programėlėje, taip pat Spotify, Podbean, Google ir Apple Podcasts ir kt. platformose).

Tinklalaidės naujienas ir anonsus galite sekti socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius