-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santuokoje gyvenate be sekso? Specialistė atsakė, ar reikėtų dėl to nerimauti

Trumpas atsakymas: galbūt ne, bet turite rasti būdą, kaip su partneriu šia tema kalbėti. Ekspertas pataria, kaip tą daryti.
Pora lovoje
Pora lovoje / 123RF nuotr.

Esu psichologė ir sekso terapeutė, todėl kalbuosi su žmonėmis apie jų seksualinį gyvenimą. Visada sakiau, kad kai poros nesutaria dėl savo seksualinio gyvenimo, tai gali sukelti problemų. Svarbu pasikalbėti apie bet kokį nesutarimą ir apie tai, ar abu norite, kad seksualinės aistros kūrimas taptų prioritetu, portale „Best health“ rašo Cheryl Fraser.

Tačiau iš savo patirties žinau, kad vienintelis dalykas, kuris žmonėms atrodo gėdingesnis už pokalbį apie savo seksualinį gyvenimą, yra prisipažinimas, jog jie apskritai jo neturi – ir kad jiems tai netrukdo. Štai nauja žinutė: kai kurioms poroms seksas nėra svarbus ir jos turėtų nustoti dėl jo jaudintis.

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

Kas yra santuoka be sekso?

Kai kurie ekspertai apibrėžia, kad santuoka be sekso – tai santuoka be lytinių santykių arba turint mažiau nei 10 lytinių santykių per metus. Mokslininkai mano, kad 10–20 proc. Šiaurės Amerikos santuokų yra visiškai be sekso.

Tiesą sakant, sunku tiksliai apskaičiuoti, kiek yra laimingų su mažai arba visai be sekso santykių, nes, kaip pažymi Vankuverio sekso terapeutė Bianca Rucker, ekspertai tą girdi tik iš nepatenkintų žmonių. Savo praktikoje esu gydžiusi įvairaus amžiaus porų, kurios neturėjo lytinių santykių metus, kelerius ar net dešimtmečius.

Pripažinkime tai – mes gyvename kultūroje, kurioje norime visko ir norime to dabar (arba, geriausia, vakar): meilės, sekso, puikių vaikų ir prasmingo darbo. Visuomenė mus gąsdina seksualizuotais įvaizdžiais, pasąmoningai įtikinėdama, kad visi kiti tai daro kaip zuikiai, o mes esame nesėkmės, jei to nedarome. Tačiau iš tikrųjų normalu, kad laikui bėgant seksas tampa mažiau svarbus santykiams.

Poros, kurios ieško pagalbos dėl santuokos be sekso, tikina norinčios patirti seksualinę aistrą kartu. Tačiau kai kurios iš jų siekia aistros tik todėl, kad mano, jog jaučiasi „turėjusios“ jos norėti. Jei jūsų santuokoje sekso yra mažai arba jo visai nėra, ar apskritai norite ką nors dėl to daryti? Galbūt ne. Dažnai matau pacientų, kuriems palengvėja, kai jiems pasakoma, kad mažas jų bendras seksualinis aktyvumas gali nerodyti jokios problemos.

Susituokę ar vieniši, kai kurie žmonės tiesiog turi mažą lytinį potraukį – jie gali norėti tai pakeisti arba būti su tuo susitaikę. Tačiau ar mažas lytinis potraukis yra psichologinis sutrikimas, kurį reikia šalinti? Psichikos sutrikimų diagnostikos ir statistikos vadove mažas lytinis potraukis įvardijamas kaip sutrikimas.

Vis dėlto anot šios srities ekspertų, tai turėtų būti laikoma sutrikimu tik tada, jei sukelia kančią ar disfunkciją. Kitaip tariant, jei mažas potraukis jums nekelia rūpesčių ir esate vienišas arba gyvenate partnerystėje su žmogumi, kuriam tai netrukdo, tai nėra problema.

Dauguma žmonių, kurie atsisako sekso, vis tiek turi tipiškų ir sveikų žmogiškų poreikių prisiliesti, glaustytis bei užmegzti intymų emocinį ryšį – jie tiesiog nesieja sekso su laime.

Jei trūksta sekso, priklausote vienai iš trijų kategorijų

1. Abu norite, kad į santykius grįžtų seksas

Jei abu norite, kad seksas vėl taptų jūsų santykių dalimi, galite pažadinti aistrą padedami terapeuto. Svarbu, kad abu suvoktumėte, jog bus sunku atgaivinti aistrą po ilgo laiko be jos, tačiau tai galima padaryti.

Galite pradėti nuo to, kad savo seksualiniam gyvenimui atsiduosite taip pat, kaip ir hobiui, ir skirsite laiko mylėtis. Kartais atsakymas gali būti paprastas (pora, su kuria dirbau, užrakino savo miegamojo duris ir pastebėjo, kad jie buvo kur kas žvalesni, kai buvo tikri, jog jų vaikai negali įeiti pas juos), o kartais gali prireikti metų tyrinėjimų, kad susigrąžintumėte aistrą.

123RF.com nuotr./Pora miegamajame
123RF.com nuotr./Pora miegamajame

2. Tik vienas iš jūsų pasiilgsta sekso

Net jei esate patenkintas savo santuoka be sekso, svarbu išsiaiškinti, ar jūsų sutuoktinis jaučiasi taip pat. Šią temą palieskite švelniai. Pripažinus dramblį kambaryje – jei abu norite, kad viskas liktų taip, kaip yra, – dramblys gali likti ir net tapti draugu. Nors vienam iš jūsų kartais gali trūkti sekso, jūs taip pat suprantate, kad santuoka jums duoda daug naudos.

Kitaip tariant, seksas ir puikūs santykiai nebūtinai turi eiti kartu, todėl galite pasirinkti mažai sekso arba jo visai neturėti kaip kompromisą už kitaip visavertę partnerystę.

Tačiau jei vienas iš jūsų pripažįsta, kad norėtų intymesnio bendravimo, turite išsiaiškinti, ar galite patenkinti šį poreikį kitais būdais, ne tik seksualiniais. Pavyzdžiui, ar siekiate ryšio ir fizinio malonumo? Dirbau su viena sekso neturinčia pora, kuri vienas kitam darė masažus – tai buvo kaip fizinio ryšio būdas.

Seksas ir puikūs santykiai nebūtinai turi eiti kartu.

3. Jums abiem patinka neturėti lytinių santykių

Jei tai, kad jūsų santuokoje nėra lytinių santykių, nė vienam iš jūsų nėra didelė problema, priklausote trečiajai kategorijai. Gali būti, kad ankstesnis jūsų lytinio potraukio lygis natūraliai susilpnėjo, o galbūt sutuoktinis niekada nebuvo seksualiai motyvuotas. Juk žmonės tuokiasi dėl daugelio priežasčių, ne tik dėl sekso.

„Žinoma, nieko blogo neturėti lytinių santykių“, – sako B.Rucker.

Galiausiai meilė yra asmeninis dalykas. Svarbu tik tai, kad abu būtumėte laimingi, nesvarbu, ar esate aistringai karšti, švelniai šilti, ar prisiglaudę ir be sekso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius