Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santykiai be įsipareigojimų – ar jie įmanomi?

Santykiai be įsipareigojimų atrodo labai patogūs, tačiau ar tikrai? Iš vienos pusės ir toliau išlieka nepriklausomybės jausmas, nereikia prie nieko taikyti, gali ir toliau vaikščioti kaip katinas visur, kur nori ir kada nori.
Širdelės
Širdelės / Fotolia nuotr.

Bėda ta, kad žmonės vis tiek yra linkę vienas kitą savintis, ir čia sužaidžia emocinė santykių pusė. Greičiausiai net ir kuriantiems santykius be įsipareigojimų prabunda tas jausmas, kad taip tęstis amžinai negali.

Žinoma, yra porų, kurios ir toliau propaguoja tokius ryšius net ir rimtai draugaudamos, daugelį metų gyvendamos kartu. Jų nuomone, taip kurstoma aistra, dingsta nuobodulys... Tarp kokių žmonių dažniausiai užsimezga tokie neįpareigojantys santykiai?

Jauni, laisvi ir nesusituokę

Jaunystė turi ne vieną privalumą. Šiuo atveju žmonės gali būti nesusisaistę santuokos saitais, vaikais ir visais kitais santuokai būdingais atributais. Kiekvienas turi savo gyvenimą, karjerą, siekius, tačiau būti kartu nuolatos jie nemato reikalo. Štai viena kita naktis, kodėl gi ne? Nė vienas nekvaršina savo galvos priekaištais, kodėl vienas kitam nepaskambino, neparašė ar kine matė su kitu (kita).

Tai savotiškas santykių surogatas, bandant surasti kažką geresnio, kas turėtų sudrebinti pasaulį. Ar taip nutiks? Niekas negali atsakyti į tokį klausimą, tad tokia pora tenkinasi tuo, ką turi šiuo metu.

Brandūs ir laisvi

Abudu gyvenimo vėtyti ir mėtyti – gali būti ne kartą išsiskyrę arba kaip tik, nesuradę antrosios pusės. Kas sunkiausia? Žmogus visiškai susiformavęs kaip asmenybė ir jis visiškai netrokšta keistis dėl kito. Įsileisti vienas kitą į savo namus, gyvenimą ir sielą jaunam visai kitaip nei tam, kuris turi patirties ir žino, ko tikėtis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Psichologas: laimingos meilės garantas – bendros vertybės

Jis galbūt laiką leidžia garaže taisydamas dar vieną automobilį, ji – mėgsta skaityti knygas, kai ant kojų murkia katinas. Skirtingi interesai ir traukia, ir atstumia, tad vietoje rizikos tokios poros renkasi neįpareigojančius santykius – pokalbius, seksą, kultūrinę veiklą tada, kai tam yra laiko ir noro, tačiau po visko žinai, kad grįši ten, kur tau geriausia – į savo namus.

Kuris nors poroje nėra laisvas

Tai santykiai, kuriuos galima apibūdinti vienu žodžiu – meilužiai. Kažkuris poroje turi antrą pusę, su kuria galvoja vardus savo anūkams ir kaip kartu leis ilgus žiemos vakarus kur nors pajūryje, o kitas dar tik ieško tokio, su kuriuo norėtų tai daryti.

Tai vieni pavojingiausių ir skaudžiausių santykių visiems šios istorijos dalyviams. Viskas labai paprasta – jeigu ryšys buvo vienkartinis, jis gali rimtai sudrebinti santuoką iš pamatų ir gal net ją išardyti, nors psichologų duomenimis, dažniausiai pavyksta išsaugoti meilę vienas kitam.

TAIP PAT SKAITYKITE: Zodiako ženklų bendravimo ypatumai: kas, kaip ir kokios meilės ieško?

Kitas reikalas, jeigu santykiai tęsiasi ilgus metus ir tame ryšyje rusena daugiau nei tik aistra ir geismas. Bet kuriuo atveju, labiausiai kenčia teisėta išduodančiojo sutuoktinė ar sutuoktinis. Tai, kas prasidėjo meilužiui kaip malonus ir nieko nereiškiantis žaidimas, gali sugriauti kitų žmonių gyvenimus.

Jie abudu turi antras puses

Dažniausiai tai toks žmonių tipas, kurie nenori skirtis, nes myli savo antrąsias puses, vaikus, turi bendrų finansinių įsipareigojimų, netgi nesipyksta. Tačiau jiems trūksta aistros, geismo, nuotykių, nes su sutuoktiniu viskas aišku, žinoma, išbandyta, o gal net seniai nelikę jokio potraukio vienas kitam.

Tokie santykiai, kai abudu žmonės yra įsipareigoję, niekuo nesiskiria nuo aukščiau įvardytų meilužių, kadangi dažniausiai nukenčia antrosios pusės.

Aišku, yra visokių nuomonių – kai kurie tvirtina, kad taip kaip tik išsaugo santuoką, pajaučia laisvę, dar labiau pradeda mylėti savo antrąją pusę, tačiau, kad ir iš kokios pusės bežiūrėtume, tai į santykius įneša nepasitikėjimą ir melą.

Neįpareigojančių santykių pliusai

  • Niekas neturi aiškintis, kodėl kažko nepadarė, nenuėjo, ne taip pažiūrėjo, nepaskambino – trumpai tariant, jokio emocinio skausmo;
  • Seksualinis gyvenimas gali būti labai įvairus – priklauso nuo to, kiek užteks fantazijos, laiko ir aistros;
  • Pavydo scenos – neįmanomas ir nepatirtas dalykas, todėl nekyla pagrįstų ir nepagrįstų konfliktinių situacijų;
  • Nėra psichologinės priklausomybės nuo partnerio. Jie vienas be kito jaučiasi taip pat gerai, kaip ir būdami kartu. Ir jeigu tokia situacija juos tenkina, tai neįpareigojantys santykiai gali tęstis metų metus.

Neįpareigojančių santykių minusai

  • Neįpareigojantys santykiai sukelia moralinių dilemų, ypač, kai juose dalyvauja ne du, o trys žmonės. Kažkuris lieka įskaudintas, o iš santykių lieka tik griuvėsiai.
  • Kitas svarbus aspektas tas, kad tokie santykiai baigiasi tada, kai kažkuris vienas įsimyli. Tada ateina supratimas, jog išties nesi sutvertas tokio pobūdžio ryšiui ir tau nėra malonu žinoti, ką tavo mylimasis veikia po susitikimo su tavimi. Prabunda tokie jausmai kaip pavydas, savininkiškumas ir noras kuo dažniau būti kartu. Nes kai myli, tikrai netrokšti savo mylimuoju dalintis su dar kažkuo kitu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius