Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Santykių ekspertai pataria. Esame sugyventiniai: kokie tokio ryšio pliusai ir minusai?

Santuoka – tai ritualas, kuriuo du žmonės pasako vienas kitam: „Savo likusiu gyvenimo keliu aš noriu keliauti su tavimi“. Santykiai iki santuokos tai tarsi ruošimasis kelionei, svarstymas, ar keliauti kartu, ar atskirai, ar tikrai abiem norisi ta pačia kryptimi.
Pora
Pora / „Shutterstock“ nuotr.

Santuoka yra tarsi bilietų pirkimas kelionei, abiem nusprendus, kad taip, keliaujam kartu. Ji suteikia aiškumo, konkretumo santykiuose, o kai kuriems ir gyvenime, kuomet reikia apsispręsti – ar kurti gyvenimą su pasirinktu žmogumi, ar keliauti savais keliais, kurie gali nuvesti visai kita kryptimi. Nelikus tradicijų, santuoką kiekvienas yra laisvas interpretuoti kaip tik nori.

Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai
Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai

Kai kas pasirenka gyvenimą nesusituokus, nes turi savų santuokos interpretacijų – po santuokos prasideda konfliktai, santuoka gesina aistrą, po santuokos partneris pradės bjauriai elgtis ir t. t.

Kiti, žlugus vienai ar porai santuokų, nusivilia ir daugiau tuoktis neketina. Į santuoką dažniau neskuba antroje gyvenimo pusėje susiėjusios poros. Tuoktis ar gyventi nesusituokus – kiekvieno asmeninis sprendimas. Svarbiausia, kad jis būtų padarytas gerai suvokiant savo poreikius.

Vienas iš gyvenimo ne santuokoje minusų kyla tuomet, kai žmonės patys gerai nežino, ko jie nori. Tiek moterys, tiek vyrai gali turėti įsitikinimą, kad santuoka jiems nereikalinga ir neturi jokios reikšmės.

Po kurio laiko gali paaiškėti labai įdomūs dalykai: vyras iš tikrųjų neveda moters ne dėl santuokos nereikšmingumo, o dėl to, kad nenori vesti būtent šios moters; moteris teigia, kad santuoka jai nesvarbi, o viduje pati nuo savęs slepia poreikį ištekėti, priklausyti šeimai, jaustis saugesnei ir dėl to kenčia; abu partneriai nėra tikri dėl savo santykių ir lieka pusėtinuose santykiuose nei išeidami iš jų, nei judėdami į priekį, o neapsisprendimą glaisto santuokos nereikšmingumu.

Neretai po dešimties ar net daugiau nesantuokinio gyvenimo metų pora nusprendžia susituokti tikėdamiesi išgelbėti santykius. Toks gelbėjimas ne vienai porai baigiasi skyrybomis ir santuoka gauna didelį minusą. Tokiu atveju santuoka tik išryškina ilgai slėptas poros problemas.

Tokia situacija pradeda netenkinti arba vieno, arba abiejų partnerių. Neretai po dešimties ar net daugiau nesantuokinio gyvenimo metų pora nusprendžia susituokti, tikėdamasi išgelbėti santykius. Toks gelbėjimas ne vienai porai baigiasi skyrybomis, ir santuoka gauna didelį minusą kaip kažkas, kas galutinai sugriauna santykius. Iš tikro tokiu atveju santuoka tik išryškina ilgai slėptas poros problemas.

Santuoka yra tarsi patvirtinimas, kad du žmonės apsisprendė gyvenimą kurti kartu, o tai reiškia įsipareigoti vienas kitam, atsižvelgti į vienas kito poreikius ir t. t.

Gyvenant ne santuokoje, vienam iš partnerių ar abiem gali pradėti kirbėti klausimai, kodėl jie ne5sipareigoja vienas kitam. Kodėl nepadaro galutinio sprendimo būti kartu?  Tokie klausimai kelia nesaugumo, nestabilumo poroje pojūtį, ypač jei santuoka yra kažkas, ko bent vienas iš partnerių griežtai nenori.

Gyvenant be santuokos, be didesnio įsipareigojimo, lengviau pasitraukti iš poros, užuot sprendus problemas. Moterys ne santuokoje dažniau linkusios nutylėti, apsimesti, kad viskas gerai ir po kurio laiko tiesiog nutraukti santykius, kuomet problemų susikaupia per daug tam, kad jos galėtų poroje jaustis gerai. Žinoma, visai tai liečia ir santuokinį gyvenimą; santuoka nėra vaistas nuo visų problemų santykiuose.

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai pataria: kaip nepritraukti netikusių vyrų?

Kuomet nėra aiškumo, ko nori pora ir kurlink juda jų santykiai, gyvenimas be santuokos, labai tikėtina, ves į skyrybas.

Būna, kad į porą sueina du žmonės, kurie turi skirtingus poreikius. Dažniau moteris yra ta, kuri laukia vyro pasipiršimo ir santykių ateityje mato santuoką. Po kelių bendro gyvenimo metų paaiškėja, kad vyras vesti neketina arba jis galiausiai pasiperša, tačiau moteris, per ilgai laukusi, nebenori nei santuokos, nei santykių apskritai.

Kuomet nėra aiškumo, ko nori pora ir kurlink juda jų santykiai, gyvenimas be santuokos, labai tikėtina, ves į skyrybas. Po kelių ar keletos metų kartu du žmonės prisiriša vienas prie kito pakankamai stipriai. Santykių pradžioje vienas ar abu partneriai gali tikėtis, kad išsiskirti bus pakankamai paprasta, o praėjus keleriems metams skyrybos tampa skausminga patirtimi.

Santuoka sustiprina santykių reikšmę. Bet kas, kas yra atlikta kaip ritualas, turi tendenciją įgauti didesnę svarbą žmogaus sąmonėje. Nesantuokiniai santykiai yra linkę būti mažiau svarbūs. Visuomenė taip pat į juos nežiūri rimtai. Vaikai, gimę ne santuokoje, gali sulaukti nemalonumų tarp bendraamžių.

Gyvenimo ne santuokoje pliusai yra tik tiems, kas nesiruošia kurti šeimos, įsipareigoti, yra įsitikinę, kad po santuokos praras laisvę ir t. t. Daliai žmonių santuoka tikrai gali neturėti didelės reikšmės, ypač antroje gyvenimo pusėje.

Daugeliui vis dėlto santuoka yra pakankamai svarbi, ir net tie, kurie teigia, kad, tuoktis ar ne, jiems nerūpi, dažniausiai susituokia su savo išrinktuoju/-aja.

Gyvenimas ne santuokoje visgi gali būti naudingas iki santuokos. Nepaisant to, kad ne tik krikščionių, bet ir kitų kultūrų mokymai nepataria to daryti, bendra buitis, kasdienės problemos gali parodyti daugiau apie kitą žmogų nei trumpi pabuvimai kartu maloniai leidžiant laiką.

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai pataria: kaip kurti santykius moteriai, kuriai per 40?

Santuoka, bet kokiu atveju, yra tik vienas iš žingsnių laimingų santykių link. Laimingos, mylinčios poros dažnai renkasi santuoką kaip savo santykių užtvirtinimą. Nelaimingoms, nesugyvenančioms poroms nėra didelio skirtumo, ar gyventi santuokoje, ar nesusituokus – problemų vis tiek bus.

Santuoka turi tokią tendenciją: laimingos poros po jos tampa dar laimingesnėmis, o nelaimingų santykiai tik suprastėja. Taigi svarbiausia yra santykių darna, savęs ir vienas kito pažinimas, pagarba bei geranoriškumas vienas kitam. Žinomai, tai ir gebėjimas laiku pastebėti bei spręsti problemas, kurių, bet kokiu atveju, bus kiekvienoje poroje.


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių, nesugebate atsikratyti pavydo ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@ji24.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys į įdomiausius laiškus.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius