Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sėkmės formulė. Ar ji egzistuoja?

Kaip prisivilioti sėkmę? Informacijos šiuo klausimu nors vežimu vežk: mirga marga visi spaudiniai, knygos, internetas... Pluoštais siūloma patarimų, ką daryti ir ko nedaryti, kad pagaliau pradėtų sektis. Ir vis dėlto tūkstančiams į šiuos patarimus įsiklausiusių žmonių kaip nesisekė taip nesiseka. Tad daugelis tokius straipsnius ar knygas tik permeta akimis ir skeptiškai numoję ranka toliau gyvena kaip gyvenę – įklimpę į savo niūrią, iki koktumo nuobodžią kasdienybę, bėdas ir negandas.
Mergina
Mergina / Fotolia nuotr.

Kodėl visi šie iš pirmo žvilgsnio tokie lengvai įgyvendinami psichologiniai patarimai pasirodo esą neverti nė grašio – viso labo tik beprasmė beletristika? Ogi todėl, kad niekas jų rimtai nevykdo. Juk tam reikėtų sutelkti valios pastangas. O kaip pasakytų statistinis „rimtas“ žmogus, tokiems niekams nėra nei laiko, nei energijos. Paradoksaliausia, kad tą laiką ir energiją (tiksliau, jos likučius) dažnas skiria tam, kad dirbtų nekenčiamą, neįdomų ir menkai apmokamą darbą arba tiesiog jį „užmušinėtų“ prie televizoriaus, žiūrėdamas kokią nors banalią laidą. Kitaip tariant, daugelis svajoja apie didelę sėkmę ir laimę, bet visai neturi ūpo jos siekti. Visi nori, kad ją kažkas atneštų ant padėkliuko ir padėtų ant stalo tarsi kokį karštą sumuštinį – atsikandai ir tau jau sekasi. Yra ir tokių, kurie mano, kad laimingą gyvenimą galima nusipirkti, pavyzdžiui, vaistinėje.

Štai visai nesenas nutikimas: užsuku į vaistinę, girdžiu tokia vidutinio amžiaus moteriškaitė vaistininkei skundžiasi: „Pastaruoju metu jaučiuosi truputį sudirgusi, nesinori nieko daryti ir t. t. Gal galėtumėte pasiūlyti kokį preparatą, kuris pagerintų mano savijautą.“ Taip ir knietėjo timptelėti ją už rankovės ir pasakyti: „Ponia, pabėgėkite valandėlę krosiuką ar bent paėjėkite miškeliu penkis kilometrus ir gyvenimas iškart pagražės.“

Bet savo patarimus tik tyliai nurijau. Ir taip aišku, kad būčiau nesuprasta, nes yra tam tikra kategorija žmonių, kurie niekada nieko nedarys – sėkmės ir laimės jiems reikia čia ir dabar, lengvai ir paprastai, be jokių pastangų. Gaila, bet laimės piliulės mokslas dar nesukūrė. Net banaliausias sėkmės vadovas liepia ką nors nuveikti dėl savo gerovės.

Taigi apie sėkmės formulę negali būti nė kalbos? Anaiptol, sėkmės formulė egzistuoja. Net ne viena, o šimtai, tūkstančiai pačių įvairiausių ir netikėčiausių. Viskas priklauso nuo to, ar esate tai sėkmei pasirengusi. O gal tiesiog esate viena iš šimtų, kurie skundžiasi, kaip nesiseka, bet vos tik pasitaiko galimybė padėtį ištaisyti ir akis į akį susitikti su savo sėkme, baisiausiai išsigąsta ir neria į krūmus. Kodėl? Todėl kad sėkmė – įnoringa dama. Ji siūlo puikią ateitį, bet už tai reikalauja tam tikrų mainų, tarkim, įsakmiu tonu diktuoja: mesk tą neįdomų, neperspektyvų darbą ir drąsiai imkis to, kas tau iš tikrųjų patinka, tada ir pradės sektis.

Ką jai atsakytų tipiškas, blaivaus proto žmogumi save laikantis asmuo? „Tu ką, juk tas darbas – vienintelis garantuotas mano pajamų šaltinis. O jei naujame darbe man nepasiseks? Liksiu be nieko.“ Štai čia ir slypi nesėkmės priežastis. Taip mąstantis žmogus niekada netaps sėkmės numylėtiniu. Net jei toji sėkmė iš gailesčio išties jam ranką, jis vis tiek viską sugebės taip sukomplikuoti, kad net lengvai pasiekiamas triumfas virs apgailėtina nesėkme.

TURĖKITE GALVOJE!

Garsusis animatorius W. Disney, kol sukūrė savo imperiją, patyrė gausybę bankrotų. O didysis išradėjas T. Edisonas atliko tūkstančius nesėkmingų bandymų, kol sukūrė vartoti tinkamą elektros lemputę. Taigi jei kažkas jums siūlo amžiną sėkmę per septynias dienas arba kokius nors patarimus, kuriuos įgyvendinant net nereikės pakilti nuo sofos, gerai pagalvokite...

Kiek įdėsi, tiek gausi

Tos, kurios įveikė pirmąją pastraipą, tikriausiai pagalvojo: „Ir kokie čia niekai! Juk egzistuoja tam tikri gyvenimo dėsniai, jiems nepasipriešinsi. Vieniems labiau sekasi, kitiems mažiau – tai likimas.“ Galite sau manyti ir taip. Tačiau jei paklausytumėte mokslininkų, jie jums rimtai paprieštarautų.

Ieškant sėkmės formulės atlikta nesuskaičiuojama gausybė tyrimų. Ir žinote, kokios iš to dažniausiai seka išvados?
Kad kiekvienas žmogus iš gyvenimo gauna lygiai tiek, kiek į jį investuoja. Iš esmės kiekvienas gimdamas atsineša didžiulę potenciją tapti, kuo panorėjęs. Aišku, yra tam tikra kartelė. Pavyzdžiui, ne visi gali būti genijai. Absoliučių genijų, kaip ir visiškų bepročių mūsų visuomenėje yra labai mažai – visi kiti vidutiniokai, bet... su didžiuliu potencialu. Tai labai puikiai pailiustruoja klasikos atlikėjų pavyzdys. Daug kas įsivaizduoja, kad itin gerai išmokti groti konkrečiu muzikos instrumentu gali tik neprilygstami talentai. Mokslininkai šį stereotipą sutriuškino. Išanalizavę daugybės meistriškais laikomų muzikantų patirtį, jie priėjo prie išvados, kad geriausių rezultatų pasiekė tie, kurie daugiausia repetavo. Negi manote, kad toks genijus kaip W. A. Mozartas būtų sukūręs savo neprilygstamus kūrinius, jei nebūtų nuo mažens tokią gausybę laiko skyręs muzikai?

Kažin kodėl daugelis mano, kad genijams genialios mintys gimsta savaime, be jokių pastangų. Iš tikrųjų tai yra visiškai klaidingas požiūris. Daugelis genijų išrado ar sukūrė kažką neprilygstamo tik todėl, kad visą savo laiką skyrė juos dominantiems objektams. Kaip byloja istorija, daugelis jų miegodavo viso labo tik po 4–5 valandas, o visą kitą laiką dirbdavo.

Taigi štai jums dar vienas sėkmės formulės komponentas: sėkmė lydi tuos, kurie daug ir kryptingai dirba. Žinoma, turime galvoje, dirba tai, ką iš tiesų mėgsta, kuo domisi, ką supranta, nes sėdėdamas ne savo rogėse, net ir dirbdamas iki patrūkimo, nieko dora nenuveiksi.

Šalto dušo dozė

Jums nesiseka? Esate nepatenkinta tuo, ką turite ir ko pasiekėte? Deja, turime ne itin džiugių žinių.

  • • Jūsų gyvenimas yra toks, kokį susikūrėte.
  • • Išmokote tiek, kiek norėjote išmokti.
  • • Uždirbate tiek, kiek sau leidžiate uždirbti.
  • • Laiminga esate tiek, kiek leidžiate sau tokia būti.

Kita vertus...

Jūsų susikurtas gyvenimas nedžiugina? Tai ne katastrofa. Dabartinė situacija – ne galutinis verdiktas. Tai tik vakarykščių jūsų minčių rezultatas. Bet kurią dieną bet kurią minutę, jūs galite ir turite visišką veikimo laisvę nubraukti ties senąja gyvenimo atkarpa brūkšnį ir pradėti gyventi kitaip. Vienintelė sąlyga: reikia iš tikrųjų to norėti ir, žinoma, veikti. Ir visiškai nesvarbu, kiek jums metų. Kol esate gyva, galite savo gyvenime keisti ką panorėjusi – tai jūsų prigimtinė teisė. Bėda ta, kad daugelis žmonių čia ir įstringa. Jie randa tūkstančius pasiteisinimų, kodėl negali sekti įkandin savo sėkmei, ir yra šventai įsitikinę, kad tai yra geriausias ir teisingiausias sprendimas.

Štai viena pažįstama metų metus kentė girtuoklio vyro smurtą. Kai kam nors pasiskųsdavo, aplinkiniai sakydavo: mesk tą niekšą. Tada ji labai išsigąsdavo ir sakydavo: „Juokaujate, kur aš dėsiuosi su dviem mažais vaikais?!“ Tada jai atrodė, kad išėjus laukia pražūtis. Galiausiai vieną kartą toji moteris buvo stipriai sumušta, ilgai gulėjo ligoninėje. Tada ir ryžosi išeiti. Beje, jau ne su dviem, o su trimis vaikais.

Ir kas tada nutiko? Pražuvo? Anaiptol. Kai sutikome ją po kelerių metų, žydėte žydėjo. Buvo susiradusi puikų darbą, žmogų, su kuriuo gerai sutarė. Trumpai tariant, sėkmė ją lydėjo, nes ryžosi į ją žengti. „Ir kur buvo mano protas, kad tiek metų šitaip vargau?..” – tada pasakė ji.

Sėkmės esmė tokia ir yra: nesvarbu, kokį sprendimą priimtumėte, kokį tikslą užsibrėžtumėte, jei jis plaukia iš širdies gelmių, tikrai visada jus nuves reikiama kryptimi. Filmo „Nereikalingi žmonės” režisierius M. Martinsonas yra išsakęs labai taiklią mintį: „Nereikia riboti savo galimybių ir užmojų. Tada ir kuklesnis nei tikiesi rezultatas gali tapti nemaža sėkme.“

Sėkmė susideda iš mažų žingsnių. Jei juos drausmingai žengi kiekvieną dieną, pastangos nuolat kaupiasi ir netrukus duoda rezultatų.

Perkainokite vertybes

Neseniai JAV mokslininkai atliko darželinukų apklausą, kaip šie įsivaizduoja sėkmingą gyvenimą. Neretas 4–5 metų vaikas atsakė, kad sėkmingai gyvenantis žmogus turėtų turėti namą, gražų automobilį, šeimą ir vaikų. Taip mąsto darželinukai. Tačiau toks jų suvokimas atkeliavo ne iš kur kitur, bet iš šeimos. Vadinasi, taip sėkmę suvokia daugelis tėvų. „Tokį stereotipą žmonėms įkalė reklama. Vadinamoji amerikietiška svajonė užvaldė pasaulį. Tačiau tokia sėkmės samprata labai pavojinga. Ji stabdo progresą ir verčia žmones mąstyti tam tikromis klišėmis. Būtent jos ir yra kliūtis į tikrąją sėkmę – žmonės siekia ne savo, o kažkieno kito sukurtų svajonių. Gyvena ne savo, o reklamų, įmonių, bankų, prekybos centrų įteigtą gyvenimą, kuriame viskas sudėliota pagal tam tikrus standartus“, – sako apklausą atlikę mokslininkai. Pasak jų, tik tie žmonės, kurie mąsto originaliai ir ignoruoja standartus gali svajoti apie tikrąją sėkmę.

Atminkite: sėkmė nėra koks nors visuotinis tarptautinis standartas. Ji unikali ir atsiskleidžia tiems, kurie ieško, o ne reikalauja, piktinasi ar abejoja.

Apie didžiąją paslaptį

Prieš kelis metus visas pasaulis prakalbo ir dabar dar tebekalba apie kažkokią mistišką Didžiąją paslaptį. Apie ją yra sukurtas filmas, išleista knyga. Autorė – Rhonda Byrne. Ir kokią amžiną sėkmę kužda ši paslaptis, kurią, kaip skelbia knygos autorė, žinojo visi šviesiausi žmonijos protai, kaip antai, Platonas, Galileo Galilei, A. Einsteinas. Paslaptis iš tiesų labai paprasta. Į pagalbą pasitelkusi visą būrį sėkmės mokytojų, psichologų, filosofų, mokslininkų autorė teigia, kad sėkmės esmė glūdi mūsų mintyse. Kitaip tariant, viską, kas gyvenime mums nutinka, pritraukiame savo mintimis.

Kiekviena mintis materializuojasi. Kitaip tariant, vyraujanti mintis yra tarsi magnetas ir ji veikia pagal principą „panašus traukia panašų“. Savo teigiamomis ar neigiamomis mintimis pritraukiame tam tikras aplinkybes, įvykius, žmones. Pavyzdžiui, jei nuolat galvojate „Kaip man trūksta pinigų“, jų vis labiau ir labiau trūks. Jei jūsų mintys vis sukasi apie ligas, būtinai susirgsite pati arba jūsų artimieji ir t. t. „Vienintelė priežastis, kodėl žmonės neturi to, ko trokšta, yra ta, kad jie daugiau galvoja apie tai, ko nenori, nei apie tai, ko nori“, – skelbia „Paslaptis“. Reikia pripažinti, kad šioje teorijoje iš tiesų esama daug tiesos. Juolab kad apie tai, kokią didžiulę galią turi mintys, kalbėjo jau senovės išminčiai...

Sėkmės vizija

Viena iš priežasčių, kodėl dauguma žmonių neatranda sėkmės – jie neturi aiškaus apibrėžimo, kas jiems yra sėkmė. Jie neturi aiškiai apibrėžto tikslo. Sutikite, labai sunku pasiekti kažką, ko aiškiai neįsivaizduoji. Todėl nuo to reikėtų ir pradėti – susikurti aiškią viziją, ko norėtumėte iš gyvenimo, kad taptumėte laiminga. Kokį gyvenimo būdą pasirinksite, kai jums pasiseks? Vizija ir yra pirmasis žingsnis į tikrovę. Ne veltui žinomas multimilijonierius Donaldas Trumpas yra pasakęs: „Jei mano vaizduotė gali aiškiai tai matyti, vadinasi, turi būti galimybė tai padaryti.“ Visi žinomi žmonės, garsūs milijonieriai jums patvirtintų, kad prieš ką nors įgyvendindami, pirmiausia mintyse nusipiešia vaizdą, kaip viskas turėtų atrodyti.

Įdomu

JAV psichologas Scottas Milleris su kolegomis iškėlė klausimą: kuo skiriasi itin sėkmingi žmonės nuo tų, kuriems sekasi prasčiau. Jie ilgai negalėjo aptikti jokių akivaizdžių šiuos žmones iš kitų išskiriančių savybių. Visgi ilgainiui buvo pastebėta ir įrodyta, kad tie sėkmingieji visgi turi tam tikrų bruožų, kuriais negalėtų pasigirti eilinės „vargo pelės“. Kokios gi tos savybės? Sėkmės lydimi asmenys visiškai atsiduoda tam, ką daro; nuolatos domisi veiklos rezultatais ir neapsistoja ties tuo, kas nuveikta, o stengiasi tuos rezultatus dar labiau pagerinti. Atrodo, gana paprasta. Tačiau tik teoriškai. Praktiškai, daugelis žmonių vis dėlto mieliau renkasi pasyvumą ir už tai būna nubausti – sėkmė juos išbraukia iš savo sąrašo.

Sėkmės mokytojai

Sakoma, tik keli procentai žmonių kuria pasaulio istoriją, kiti tik seka jų pramintomis pėdomis. Kodėl tiems žmonėms sekasi geriau nei visiems kitiems? Sako, jie žino kažin kokių sėkmės paslapčių. Dėl to nuolat atsiranda tokių, kurie užsimoja tas brangiąsias paslaptis atskleisti. Šie aiškintojai dabar vadinami visaip: sėkmės instruktoriais, mokytojais ir pan. Jie siūlo įvairiausių sėkmės receptų ir formulių. Kas remiasi senovės kultūromis: majais, toltekais, budistų vienuoliais, kas išranda savus metodus, siūlančius sėkmę „sumedžioti“ per metus, per mėnesį ar septynias dienas. Mokytis tapti žmogumi, kuriam sekasi, dabar taip madinga, kad netgi rengiami specialūs sėkmės mokymo kursai, seminarai, mokyklos...

Ar tokie instruktoriai gali jums atverti kelią į sėkmę? Be abejo, gali. Bet nėra jokių konkrečių garantijų. Bėda ta, kad daugelis siūlomų sėkmės receptų kaip ir visa kita yra labai vartotojiška. Panaršius po tokių sėkmės mokyklų interneto puslapius į akis krito tai, kad daugelis žada labai lengvą ir gana greitą sėkmę. „Tapk žmogumi, kuriam sekasi, tuoj pat, šią akimirką!”, „Tuoj pat griebk jautį už ragų, apversk savo niekam tikusį gyvenimą 180 laipsnių kampu!“ – panašius šūkius tik kitais žodžiais skelbia daugelis sėkmės mokytojų. Tony Robbinsas, Zigas Ziglaras, Robinas Sharma, Bryanas Tracy ir daugelis kitų siūlo išties patrauklias ir iš pirmo žvilgsnio idealias teorijas. Jų knygų apie sėkmę nukrautos ištisos knygynų lentynos. Beveik visų knygynų pardavėjos tvirtina, kad tokia lektūra labai paklausi ir gerai perkama. Bet... Labai dažnai knygose apie sėkmę galima rasti tik krūvą reikšmingai skambančių teiginių, kurie, deja, tokie ir lieka. Vienas garsus psichologas tokias knygas pavadino greituoju maistu smegenims. Betgi, kaip žinoma, greitasis maistas tik „apgauna“ skrandį, kiek iš jo naudos organizmui, sunku pasakyti. Tas pat tinka ir kalbant apie knygas. Kaip neįmanoma perskaičius knygą apie milijonierių tuoj pat tapti milijonieriumi arba paskaičius apie pilotą išmokti pilotuoti lėktuvą, lygiai taip pat neįmanoma ir pasisemti sėkmės iš panašių leidinių.

Be abejo, tokios knygos labai įkvepia, jos gali paskatinti apsispręsti žengti pirmąjį žingsnį ir pan. Tačiau visa kita – jūsų rankose. Dažniausiai, kad patirtum tikrąją sėkmę, ne kartą tenka griūti ir keltis, rasti jėgų ir entuziazmo judėti pirmyn. Be to, gyvenime pasitaiko įvairiausių aplinkybių, kurių nenumatys joks sėkmės vadovėlis.

Svarbus sėkmės dėsnis

Jei norite, kad jums sektųsi, pirmiausia nepavydėkite sėkmės kitiems. Pavydas – labai neigiamas jausmas, sukeliantis nepasitenkinimą, o tai tarsi juodoji skylė, kuri susiurbia visą jūsų energiją ir gyvenimo džiaugsmą. Todėl prieš tapdami žmogumi, kuriam sekasi, privalote išmokti atleisti, pamiršti skriaudas ir neapsunkinti savo smegenų nesvarbiais dalykais, antraip negalėsite mąstyti apie svarbius.

Psichologų nustatyta: pavydas kitiems kyla iš baimės ir nepasitikėjimo savimi. Jei norite jo išvengti, negalvokite, ką turi kiti. Galvokite, ką turite ir ką galite turėti jūs pati. Ir tai bus jūsų sėkmės formulė!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius