-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sėkminga karjera ir darni šeima: ar įmanoma turėti abu

Šiandien moterys renkasi: daryti karjerą ir laikyti keturis namų kampus ar būti pavyzdinga vaikų mama. O galbūt suderinti šiuos kontrastingus vaidmenis? Ką mums duoda ir ką iš mūsų atima tas moteriškas maksimalizmas?
Dirbanti moteris
Dirbanti moteris / 123RF.com nuotr.

Moteriškumo mokytojos, įvairūs guru ir kiti specialistai, stovyklose moteris mokantys, kaip atsipalaiduoti ir įkvėpti naują gurkšnį gyvenimo, pasakytų – atsipalaiduok, tu moteris. Nepamiršk savo gyvenimo tikslo ir prigimties – skleisti gerą energiją, rūpintis vyru ir vaikais. Pinigai? Jie „vyro daržas“, tiesiog garbink jį ir leisk jam suklestėti.

O dabar grįžtame į realybę. Tokios stovyklos turėtų būti skirtos princesėms ant žirnio, kurias išlaiko turtingieji, negailintys pinigų gražuolių operacijoms. Įprastai, jei apsidairysime aplink, pamatysime nuolat skubančias, pavargusias moteris, kurios žūtbūt stengiasi savo 1000 pareigų sutalpinti į 24 valandas. Jos neturi laiko medituoti, daryti asanas, skaityti žurnalą ar skrolinti Instagram stories. Jos realiai bando išgyventi. Tik tiek. Pamiršdamos save. Jos daro karjerą, bando uždirbti tiek, kiek vyrai, būti įvertintos ir pastebėtos, tačiau vieną dieną sprogsta ir pasiduoda.

Asmeninio archyvo nuotr./Dovilė Joneliūnienė
Asmeninio archyvo nuotr./Dovilė Joneliūnienė

Moterų pagrindiniu prioritetu išlieka šeima

38-erių Indra prisipažįsta, jog norėjo sau įrodyti, kad gali karjerą daryti kaip ir vyrai, norėjo būti lygiavertė su jais, uždirbti tiek, kiek ir jie. Tačiau susituokus ir dėl didelio streso nepavykus pastoti trejus metus, ji nutarė paaukoti savo svajonių darbo poziciją ir tiesiog skirti laiko sau. „Nors darbas patiko, nuolat jausdavau stresą. Taip, buvau įvertinta darbe, bet iš tiesų, giliai viduje, norėjau kito įvertinimo – mamos vaidmens. Dėl šios priežasties kartu su vyru išvykome pailsėti. Atsipalaidavau, sugrįžau į savo moteriškumą ir dabar, kai jau sūpuoju savo pirmagimį, galiu pasakyti, kad nebenorėsiu grįžti į buvusį darbą. Ieškosiu kitos veiklos“, – šypsojosi Indra.

6 vaikų mama Alina Sinicė puikus pavyzdys, kad moteris gali suderinti viską. Didžiausia stiprybė yra pasiruošime ir požiūryje. Veiklios moters teigimu, moters, žmonos, mamos, kolegės, vadovės, draugės vaidmenyse svarbu save jausti kaip visumą, tokiu atveju nereikia nieko derinti, atsisakyti ar aukoti. „Pati nelaikau savęs nei labiau šeimos žmogumi, nei karjeriste, tad neišgyvenu destrukcinių jausmų, kad turiu ko nors per mažai, kad esu kur nors per mažai, bet esu mačiusi daug moterų, kurios gyvena nuolatiniame strese save dalindamos šeimai, darbui, draugams. Visuomenė skatina konkurenciją – būti geresne mama, žmona, specialiste, o tai stipriai veikia moteris, nes jos iš prigimties yra kūrybiškos, o kūrybai reikia laisvės ir bendrystės, o ne konkurencijos“, – įsitikinusi Alina.

Pakeisti požiūrį ir suprasti, kad ji gali turėti ir daryti viską, ko nori, Alinai pavyko per dvejus metus. Požiūrį pakeitė ir jos vyras, nes gyvenant šeimoje reikia dalintis, išsakyti svajones ir padėti vienas kitam jų siekti.

Ką mano vyrai?

Šiandien vyrai stengiasi padėti savo žmonoms ir net išleidžia jas dirbti, o patys būna su vaikučiais pirmaisiais jų gyvenimo metais. Kai kurie tokias moteris vadina karjeristėmis, nesuprasdami, kaip galima neskirti laiko vaikui pirmais metais? O kai kurie tokius tėvus vadina moderniais ir sako, kad vyro tokia pati atsakomybė ir pareiga būti kartu su mažyliu.

Štai 4 vaikų tėtis Mindaugas Žiupsnis ne taip seniai išėjo tėvystės atostogų jau antrą kartą. Pirmuosius du vaikus – mergaites prižiūrėjo mama, o berniukų priežiūrą perleido tėčiui. „Kadangi tarp vaikų nedidelis metų skirtumas, norėjosi žmoną išleisti į darbo rinką, nes jau buvo kelis metus su mergaitėmis. Galvojau, kodėl turėčiau nesusitvarkyti, bet, aišku, yra ką veikti“, – juokėsi M. Žiupsnis. Pašnekovo teigimu, įprasta, kad moteris eina į motinystės atostogas, bet Mindaugas pataria visiems tėveliams apsikeisti vaidmenimis. Tai padeda puoselėti santuoką, šeimą, nes supranti, kaip jaučiasi kitas žmogus. Kai kurie vyrai gali turėti iliuziją, kad būti su vaikais namuose lygu nieko nedaryti, bet ta netiesa. Mindaugo nuomone, moterims reikia išlaikyti viduriuką, jei jos nori ir siekti karjeros, ir turėti gausią šeimą, nes dviejų darbų vienu metu gerai nepadarysi.

Vaidmenys pasikeitė, o požiūris – ne

Santykių ir skyrybų psichologas Mykolas Truncė atkreipia dėmesį, kad sutuoktinių vaidmenys yra pasikeitę. Įprastai Lietuvoje šeimos augina vieną – du vaikus. Moteris turi laiko dirbti, mokytis, tad ir ji tapo maitintoja. Pasikeitus žmonos – mamos vaidmeniui ir tapus lygiavertei su vyru, turi keistis ir poros pareigos namuose. Jei tai supranta abu sutuoktiniai, jie ieško sprendimų ir pasiskirsto atsakomybėmis. Jei tiek vyras, tiek žmona nesuvokia šių pokyčių, abu ir elgiasi pagal senąjį modelį: vyras – maitintojas, žmona – namų šeimininkė. Tokiu atveju žmona „užsikrauna“ ant savo pečių „vergės Izauros“ vaidmenį ir ne tik uždirba pajamas šeimai, bet ir tvarko namus, augina vaikus, maitina, skalbia, lygina, o vyras, parėjęs po darbo „ilsisi“...

Daugiau uždirbanti žmona brandina vyro nepasitenkinimą

Kaip veikia santykius tai, kad moteris siekia karjeros, daug laiko skiria darbui, veiklai, yra sėkminga? M. Truncės teigimu, jei vyro požiūris yra toks, kad „vyras yra šeimos maitintojas“, jis mano, kad turi uždirbti daugiau. Jei žmona uždirba tiek, kiek ir jis, ar net daugiau – vyras susiduria su vidine dilema: ar jis tikras vyras ir išlaiko šeimą, ar žmona išlaiko šeimą ir jį patį?„ Jei vyro savivertė iš anksčiau yra pažeista, jis gali pradėti kabinėtis prie žmonos, trukdyti ar net drausti jai kilti karjeros laiptais, kelti jai pretenzijas, kad netvarkingi namai ar neprižiūrėti vaikai. Tokių konfliktų metu pažeidžiamas abiejų orumas ir judama link skyrybų“, – kalbėjo M. Truncė.

Pašnekovo teigimu, moteris turi realizuoti save kaip žmona ir kaip motina. Jei ji negalės to padaryti, jos savivertė gali būti pažeidžiama. Šis vidinis konfliktas „profesijos specialistė – mama“ sukelia įtampą, kuri laikosi, kol konfliktas nėra vienaip ar kitaip išsprendžiamas. „Vidinė įtampa didina žmonos jautrumą ir emocinį nestabilumą. Dėl to santykiai su vyru gali nukentėti“, – pabrėžė M. Truncė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius