Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smiltė ir Rolandas Juraičiai: kaip kurstyti poros santykius susilaukus vaikų – 5 didžiausi „ne“

Kas nutinka, kai šeimoje atsiranda kūdikis? Visi susižavėjimo šūksniai, visas dėmesys nuo tos akimirkos skiriamas tik tam mažam ir gležnam šeimos nariui. Tenka išgirsti moterų pasipiktinimą, kad vyras to nesupranta, tačiau koučingo specialistų, lektorių pora Smiltė ir Rolandas Juraičiai primena: poros santykiai yra ilgiausias jūsų gyvenimo projektas. Projektas „vaikai“ trunka maždaug du dešimtmečius, o gyventi santuokoje vienas kitam pasižadame iki mirties, tad šių santykių nevalia apleisti.
Konferencija „Atsakinga tėvystė“
Konferencija „Atsakinga tėvystė“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Savo pranešimą konfrerencijoje „Atsakinga tėvystė“ Smiltė pradėjo prisimindama karčią asmeninę patirtį: ji ištekėjo būdama vos devyniolikos, dvidešimties jau susilaukė dukros.

„Buvau iš tų žmonių, kurie labai labai skubėjo gyventi ir gyvenimą sėmė dideliais šaukštais“, – prisipažįsta Smiltė Juraitė.

Nėštumas, gimdymas, laktacija, svorio kitimas, nuolatinis miego trūkumas, didžiulis stresas – su visu tuo mažėja laiko mums, kaip vyrui ir žmonai. Nesutarimų daugėja geometrine progresija.

Jos karjera klostėsi puikiai – Smiltė yra vadovavusi vienam didžiausių šalies viešbučių. Tačiau santuoka po kelerių metų iširo.

„Priėmiau tai labai skaudžiai. Man, tokiai perfekcionistei, žemė slydo iš po kojų. Tačiau supratau, kad tam, jog santuoka pavyktų, reikia stengtis, reikia dirbti su tuo“, – teigė pranešėja.

Kada kalbėtis, o kada – prikąsti liežuvį?

Ji pažadėjo sau, kad jei gyvenimas atsiųs kitą partnerį, jį labai stengsis dėl šių santykių. Moteris aktyviai domėjosi filosofija, psichologija, ezoterika ir kitomis temomis.

Tuo metu Rolandas Juraitis buvo verslininkas, taip pat aktyviai domėjosi asmenybės tobulėjimo temomis. Jis prisimena, kaip viename seminare, kur reikėjo garsiai įvardyti savo tikslą, daug negalvojęs šūktelėjo: „Noriu turėti tris vaikus!“ Gyvenimas šį norą išpildė – Juraičiai šiuo metu augina tris mažylius. Jie abu pritaria, kad poros santykiai iki susilaukiant vaikų yra visiškai kitokie.

„Galvojau – juk aš verslininkas, susitvarkau su įmone, negi nesugebėsiu su mažyliais? Tačiau supratau, kad nesugebu“, – prisipažino R.Juraitis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Konferencija „Atsakinga tėvystė“ - R. Juraitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Konferencija „Atsakinga tėvystė“ - R. Juraitis

„Nėštumas, gimdymas, laktacija, svorio kitimas, nuolatinis miego trūkumas, didžiulis stresas – su visu tuo mažėja laiko mums, kaip vyrui ir žmonai. Nesutarimų daugėja geometrine progresija. Vienas iš pačių populiariausių mūsų šeimoje: ar išmaudę vaiką kišam po šaltu dušu? Ar vaikus reikia taip grūdinti?“ – šiandien su šypsena esminį konfliktą prisimena Smiltė.

„Kaip susitarti, susikalbėti ir būti išgirstiems? Visų pirma reikia pradėti kalbėtis. Neretai šeimoje vienas yra linkęs išsipasakoti, kalbėti apie jausmus, išgyvenimus, o kitas – patylėti. Jei jau negalite kalbėti, rašykite vienas kitam žinutes, laiškus. Raskite būdą pasakyti: „Aš jaučiuosi blogai“, jei taip jaučiatės“, – pataria S.Juraitė.

Imanuelis Kantas yra pasakęs, kad pagarba – tai besąlygiškas leidimas kitam žmogui būti savimi. Tai besąlygiškas leidimas žmogui elgtis, jausti, kalbėti taip, kaip jis mąsto ar jaučia.

Kita vertus, abu jie pripažįsta, kad kartais reikia tiesiog patylėti. Smiltė tikrąja to žodžio prasme prikando liežuvį, kai jie klaidžiojo po Romą pusantros valandos ieškodami viešbučio.

„Aš pats nervinausi. Navigacija rodė kažkokią nesąmonę. Žmonių, kurių galėtum paklausti kelio, praktiškai nebuvo. Kiekvieno iš mūsų galvoje yra didelis kritikas. Tokioje situacijoje aš suprantu, kad visiškai susimoviau, bet jei apie tai man dar primintų artimiausias žmogus – pradėčiau ginčytis. Todėl eidamas galvojau – koks aš esu protingas, kad pasirinkau tokią gerą žmoną“, – prisipažino R.Juraitis.

5 didžiausi „ne“ vyrui ir žmonai

Pranešėjų teigimu, poroje turi egzistuoti trys pagrindinės vertybės: pagarba, pasitikėjimas, intymumas.

„Imanuelis Kantas yra pasakęs, kad pagarba – tai besąlygiškas leidimas kitam žmogui būti savimi. Tai besąlygiškas leidimas žmogui elgtis, jausti, kalbėti, taip, kaip jis mąsto ar jaučia.

Pasitikėjimas – tai ne tik situacija, kai leidžiate partneriui perskaityti jūsų telefono gautas žinutes. Tai situacija, kai iš tiesų žinote partnerio ilgalaikius tikslus ir esate pasiryžęs juos paremti, padėti, palaikyti. Žinau, kad užėjus kažkokiai negandai, jei trumpam atsuksiu tau nugarą, negausiu smūgio“, – kalbėjo R.Juraitis.

„Scanpix“ nuotr./Pora
„Scanpix“ nuotr./Pora

Intymumas – tai ne tik fizinis, bet ir dvasinis jausmas, kai gali žiūrėti vienas kitam į akis ir suvokti, kad tai yra tavo sielos draugas, kad gali būti prieš jį „nuogas“ plačiąja prasme.

Kad artimiausio žmogaus neskaudintum be reikalo, egzistuoja 5 didžiausi „ne“, kurių neturėtumėte sakyti žmonai ar vyrui:

5 didžiausi „ne“: ko nesakyti žmonai

1. Niekada nelygink manęs su mama (kaip gamina), kolege (kaip dirba), dar kuo nors kitu.

2. Niekada nekritikuok manęs kitiems girdint (girk viešai, duok pastabas – asmeniškai).

3. Niekada nesakyk man, kad esu bloga mama. Nes moteriai tai yra vaidmuo, kuris yra pats svarbiausias gyvenime – ji pati žino, kad nėra tobula mama, bet tai girdėti iš artimiausio žmogaus yra labai skaudu.

4. Niekada nenaudok cinizmo ar ironijos dėl mano svorio ar išvaizdos pasikeitimų – moterys yra pakankamai savikritiškos sau.

5. Niekada nesakyk, kad mano darbas ar veikla namuose yra mažiau svarbi, nei tavo.

5 didžiausi „ne“: ko nesakyti vyrui

1. Niekada nekritikuok manęs kitiems girdint, neaptarinėk nesėkmių. Tai išmuštų nebe skylutę, o visą skylę vyro širdyje.

2. Niekada nelygink manęs su „sėkmingesniais, šaunesniais, geresniais“ kolegomis ar bičiuliais. Nes geriausia mintis, kylanti po tokio palyginimo: „Tai gal eik su jais ir gyvenk?“

3. Niekada nenaudok intymių santykių kaip paskatinimo ar bausmės priemonės.

Niekada nesakyk man, kad esu bloga mama. Moteris pati žino, kad nėra tobula mama, bet tai girdėti iš artimiausio žmogaus yra labai skaudu.

4. Negalvok, kad aš skaitau tavo mintis ir galiu atspėti, ko tu nori ar tikiesi.

5. Nemenkink mano idėjų, hobių ar svajonių. Jei menkini, tarsi sakai: „Tu neturi teisės gyventi taip, kaip nori.“

Kodėl vaikų žaislams miegamajame – ne vieta?

Pranešėjai taip pat dalinosi keliomis idėjomis, kaip pakurstyti prigesusį šeimos židinį.

„Žinok savo partnerio „meilės kalbą“ – kas jam patinka, kas ne. Kartais prisiskaitau, kad štai, reikėtų moteriai nunešti kavos į lovą. Tačiau mano brangioji Smiltė labai nemėgsta kavos į lovą. Ji su malonumu priimtų šviežią kruasaną su arbata – bet tik ne lovoje! Kava į lovą jai būtų visiškas neįsiklausymas“, – sakė Rolandas.

„Kitas patarimas: išbandykite „greitukus“! Ką pagalvojote? Mes „greitukais“ vadiname viską, ką galima padaryti tučtuojau. Nelaukite tobulo laiko pasimatymui, apkabinimui, pokalbiui, bučiniui, gražiam darbui. Į „greitukus“ mes sudedame viską, ką galime padaryti dėl vienas kito“, – pataria Smiltė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Konferencija „Atsakinga tėvystė“ - Smiltė Juraitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Konferencija „Atsakinga tėvystė“ - Smiltė Juraitė

„Naudokite tris stebuklingus žodžius: „ačiū“, „prašau“, „atsiprašau“. Pastarasis – svarbiausias iš jų. Ypač vyrams patariu: visada atsiprašyk savo žmonos, ypač tuomet, kai ji neteisi“, – sako pranešėjas.

„Dar vienas dalykas – poros ryto ir vakaro ritualai. Tai tokie maži įpročiai, kurie daro jūsų santykius išskirtiniais. Pavyzdžiui, bučinys atsisveikinant, blynai šeštadieniais, sutartinis ženklas, kuris parodys „neįdomu, einam kur nors kitur“, užkandžiai į darbą su rašteliu. Jie tikrai sutvirtina poros santykius“, – romantikos idėjomis dalinasi S.Juraitė.

Neužmirškite savo higienos bei išvaizdos

R.Juraitis taip pat pataria rasti laiko pokalbiui apie „mus“, o ne apie vaikus. Jei vis nerasite laiko pabendrauti apie jums bendrus dalykus, gali būti, kad tas laikas ateis po 18-os metų.

„Kitas labai neromantiškai skambantis patarimas – romantikos planavimas. Darbai, rūpesčiai, jūsų mažieji monstriukai yra pasiruošę atimti absoliučiai visą jums dviems skirtą laiką. Mielos žinutės, elektroniniai laiškai, pasimatymai, pasivaikščiojimai, galiausiai paprasti darbiniai pietūs, kai užuot pietavę su kolegomis, papietausite kartu. Svarbiausia – planuokite tai, apsibrėžkite raudonai kalendoriuje“, – sako S.Juraitė.

„Žinote, ačiū Dievui, kad Lietuvoje dar nėra tokių paslaugų, užsienyje jos jau teikiamos: glostymo paslaugos. Tai reiškia, kad mums labai trūksta prisilietimo pojūčio. Kai tik susipažinote, juk vienas nuo kito neatitraukėte ne tik akių, bet ir rankų. Jei įvyko kažkas, dėl ko nejauku liesti vyrą ar žmoną – prisiminkite, kad lietimo akimirka primena, jog „mes esame kartu“, – sako R.Juraitis.

Tie maži „projektukai“, kurie užauga ir išeina, negali sugadinti ilgiausio ir svarbiausio gyvenimo projekto.

Juraičių šeima turi kelias taisykles, kurių visuomet laikosi. Kasmet jie rengia „apdovanojimus“ vienas kitam, kai išvardija dešimt reikšmingiausių savo šeimos įvykių per metus.

Dar viena taisyklė – jų miegamajame nėra jokių vaikų žaislų ar daiktų. Nes jie trukdo ir blaško intymių akimirkų metu.

Šeima taip pat rašo mažus meilės raštelius vienas kitam, stebina siurprizais.

„Paskutinė rekomendacija: neužmirškite savo sveikatos, higienos ir išvaizdos. Rutina mus kartais padaro žmonėmis, kurie pamiršta apsirengti, pasipuošti, nusiprausti. Gera išvaizda, malonus burnos kvapas kelia norą tavo partneriui turėti su tavimi intymių akimirkų“, – pabrėžė R.Juraitis.

Baigdami savo pranešimą jie priminė, kad vyro ir žmonos santykis yra „gyvenimo projektas“, trunkantis ilgiausiai. Darbas, vaikas, tėvystė, motinystė – visi iš jų trunka trumpiau.

„Antraip jūsų gyvenimo projektas „santuoka“ baigsis kartu su projektu „vaikai“. Tie maži „projektukai“, kurie užauga ir išeina, negali sugadinti ilgiausio ir svarbiausio gyvenimo projekto“, – sako R.Juraitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius