-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisininkas atsako. Ar gali būti išmokėta kompensacija už sukauptas kasmetines atostogas?

Teisininkas atsako – tai 15min straipsnių ciklas. Čia į skaitytojų atsiųstus klausimus vaikų priežiūros, turto dalybų, sutuoktinių teisių ir pareigų bei kitais rūpimais klausimais atsako teisininkai. Klausimai siunčiami gyvenimas@15min.lt.
Piniginė
Piniginė / Vida Press nuotr.

Klausimas

Laba diena, turiu klausimą dėl susikaupusių neišnaudotų atostoginių išmokėjimo. Turiu sukaupusi 50 atostoginių dienų. Ar galiu prašyti darbdavio, kad dalį jų (pagal susitarimą) išmokėtų atlyginimu, o kita dalis liktų tikrosioms atostogoms? Ar tokia galimybe yra numatyta naujame darbo kodekse?

15min Gyvenimas skaitytoja

Atsako „Jankauskas ir partneriai“ advokatų profesinės bendrijos teisininkas Justas Kuprys.

Atsakant į skaitytojos klausimą svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokia yra kasmetinių atostogų paskirtis ir kokiu tikslu jos yra suteikiamos.

Kasmetinės atostogos, kaip nurodyta Lietuvos Respublikos Darbo kodekse (toliau – Darbo kodeksas), yra laisvas nuo darbo laikas, suteikiamas darbuotojui pailsėti ir darbingumui susigrąžinti, mokant jam atostoginius (126 str. 1 d.). Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktikoje akcentuojama, kad teisė į mokamas kasmetines atostogas darbuotojui suteikiama tam, kad jis pailsėtų ir turėtų laiko pramogoms bei laisvalaikiui.

Asmeninio archyvo nuotr./Teisininkas Justas Kuprys
Asmeninio archyvo nuotr./Teisininkas Justas Kuprys

Atsižvelgiant į tai, Darbo kodekse yra numatytas imperatyvus draudimas kasmetines atostogas pakeisti pinigine kompensacija (127 str. 6 d.). Šis draudimas skirtas išvengti situacijos, kuomet darbuotojui dirbant be atostogų, prastėja jo sveikata, o tuo pačiu ir krenta darbo našumas.

Svarbu pažymėti ir tai, jog darbdavio bei darbuotojo bendras sutarimas šiuo atveju negali pakeisti Darbo kodekse nurodytos nuostatos. Kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas darbuotojui gali būti išmokėta pasibaigiant darbo santykiams (127 str. 6 d.).

Atkreiptinas dėmesys, jog tokiu atveju teisė gauti piniginę kompensaciją už nepanaudotas kasmetines atostogas prarandama praėjus trejiems metams nuo kalendorinių metų, kuriais buvo įgyta teisė į visos trukmės kasmetines atostogas, pabaigos, išskyrus atvejus, kai darbuotojas faktiškai negalėjo jomis pasinaudoti (127 srt. 5 d.). Taip pat, kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas privalo būti išmokama darbuotojams, kurie dirba darbovietėje, įdarbinančioje ne daugiau kaip dešimt darbuotojų, jeigu darbdavys nesuteikė darbuotojui kasmetinių atostogų, jeigu darbo santykiai su šiuo darbuotoju trunka trumpiau negu 1 metus (110 str. 7 d.).

Trumpai tariant, Darbo kodeksas draudžia kasmetines atostogas pakeisti pinigine kompensacija su keliomis išimtimis, kurios numatytos tiems atvejams, kai nutraukiant darbo sutartį išmokama kompensacija už sukauptas, bet nepanaudotas kasmetinių atostogų dienas, (apribojant šią kompensaciją ir ją mokant už ne daugiau kaip per trejus metus sukauptas atostogų dienas), bei kai tokia kompensacija privalo būti išmokama darbuotojams, kurie dirba trumpiau nei metus darbovietėje, kuri įdarbina ne daugiau kaip dešimt darbuotojų ir darbdavio sprendimu kasmetinės atostogos jiems nebuvo suteiktos.


Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius