Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 dalykai, kurių nederėtų sakyti mama tapusiai moteriai

Pakili nuotaika, kurią sukelia vaikelio atsiradimas, eina koja kojon su nuovargiu, kurį sukelia... vaikelio atsiradimas. Pirmaisiais mėnesiais net geriausių ketinimų įkvėptas komentaras ar klausimas gali sujaukti šviežiai iškeptos mamytės emocijas. Štai keli patarimai, ko nesakyti „naujoms“ mamoms (bei keli dalykai, kuriuos sakyti turėtumėte).
Motinystė
Motinystė / „Scanpix“ nuotr.

1. Ar ketini grįžti į darbą?

Nebent esate jos bosas (bet spėju, kad nesate), tai įtampą keliantis klausimas, ir labai lengva pagalvoti, kad užduodami šį klausimą ją smerkiate, nors taip ir nėra, rašoma everydayfamily.com.

2. Ar jis geras kūdikis?

Rimtai? „Na, jis turi iltis ir, kol miegojome, jis nužudė mūsų katę, bet šiaip ji satrodo labai mielas.“ Nėra gerų ar blogų kūdikių.

3. Jis toks mieeelas!

Kai „jis“ dėvi suknelę. Ir sėdi rožinėje automobilio kėdutėje. Pasvarstykite ir apie tai, kad kūdikis, turintis daug plaukų, putlius žandukus ir ilgas blakstienas, nebūtinai yra mergaitė. Jei nesate tikri, apsiribokite saugiomis frazėmis. „Kokios gražios akys.“ Arba „Tavo vaikas toks žavingas.“ Abi frazės veikia puikiai.

4. Ar maitini krūtimi?

Reikalas štai koks. Jei tai jūsų draugė ir ji norės apie tai su jumis pasikalbėti, ji taip ir padarys. Jei moteris yra nepažįstama, nustokite klausinėti apie jos krūtis ir ką ji su jomis daro. Ypač, jei esate vyras. Tai labai nejauku.

Jei norite pagelbėti, daug geresnis pasirinkimas: „Žinau puikų laktacijos konsultantą, jei tave domina“ arba „Pirmosios nesibaigiančio žindymo dienos man buvo labai sunkios. Kreipkis, jei reikės kokios nors pagalbos.“ Jei moteris norės tęsti pokalbį, jūs suteikėte jai tokią galimybę.

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 mitybos mitai apie žindančias moteris

Vida Press nuotr./Mama maitina kūdikį.
Vida Press nuotr./Mama maitina kūdikį.

5. Neturėtum jo taip dažnai ir taip daug laikyti. Išlepinsi jį.

Pasakysime tiesiai šviesiai: NEĮMANOMA išlepinti kūdikio per ilgai ir per dažnai laikant jį ant rankų. Jis buvo nepaleidžiamas 24/7 beveik 10 mėnesių, kol buvo gimdoje, tad viskas, kas yra daroma dabar, kaip tik yra antilepinimas.

6. Palauk, bus blogiau.

Tikrai, Daktare Lemtie? Nes bemiegių naktų, maitinimo sunkumų, atpylimo dėmių, kurių pilna visur, ir jokio sekso maratone tai tikrai yra būtent tai, ką nori girdėti naujai iškepti tėvai, tiesa? Galbūt tavo darželinukas/paauglys/40-ties sulaukęs vaikas sukelia tau sunkumų, tačiau tai nesuteikia tau teisės išsilieti ant „šviežios“ mamos.

7. Jau laukiesi antro?

Kai pagimdysite, galbūt būsite viena iš tų laimingųjų, kurios ligoninę palieka apsivilkusios įprastais džinsais, o į sporto salę eina tik „atgauti tonusą“, kadangi jau po 6 savaičių atsikrato nėštumo metu priaugto svorio. Likusioms, gimdymas reiškia, kad pagimdžiusios „pametame“ 4–5 kilogramus vaikelio svorio + placenta + skystis, tačiau vis tiek pilvas išlieka suglebęs, minkštas, primenantis penktą nėštumo mėnesį. Ši stadija gali trukti nuo kelių dienų iki kelių mėnesių. Jei moteris jau turi vaikelį, nedarykite prielaidų apie jos pilvo „užimtumą“.

Dalykai, kuriuos turėtumėte sakyti.

1. Norėčiau pavaišinti tave vakariene. Kuris vakaras tau tinka?

Nesakykite naujiems tėveliams, kad skambintų, kai jiems prireiks pagalbos – greičiausiai jie to nedarys. Geriau pasiūlykite specifinę pagalbą ir pasiteiraukite, koks laikas jiems tinka. Karštas maistas tikrai bus įvertintas.

2. Pamenu, kaip tuo laikotarpiu man buvo sunku.

Kartais labai malonu girdėti, kad ne tau vienai yra sunku.

3. Nieko.

Tiesiog būkite šalia ir išklausykite. Leiskite jai išsipasakoti apie sunkumus, džiaugsmus, baimes. Juokitės su ja. Verkite su ja. Išplaukite už ją indus. Tiesiog būkite šalia.

123RF.com nuotr./Gimdyvė
123RF.com nuotr./Gimdyvė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius