Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar iš tiesų yra „tinkamas“ metas susilaukti vaiko? Štai ką sako mokslas

Per pastaruosius tris dešimtmečius vidutinis tėvų amžius stabiliai didėja. Pažanga vaisingumo srityje reiškia, kad žmonės gali tiesiogine žodžio prasme užšaldyti savo kiaušinėlius ar spermą ir atidėti tėvystę.
Kūdikis
Kūdikis / 123RF.com nuotr.

Daugelis didelių kompanijų, tokių kaip „Apple“, „Facebook“ bei „Google“, savo darbuotojams siūlo kiaušinėlių šaldymą, kuris įeina į sveikatos priežiūros planą. Vaiko susilaukimo atidėjimas niekada nebuvo toks paprastas ir taip socialiai priimtinas. Tačiau ar tai gerai?

Reikia apsvarstyti tris dalykus. Ar jūsų vaikas bus sveikas? Ar pastosite? Kiek tai kainuos? Tėvai turi moralinį įsipareigojimą savo vaikams duoti pačią geriausią pradžią.

Tačiau vaikai, gimę moterims, vyresnėms kaip 35, ir vyrams, vyresniems kaip 45, turi didesnę genetinių ar neurologinių vystymosi sutrikimų, tokių kaip šizofrenija ar autizmas, riziką, o minėti sutrikimai daro poveikį vaiko gyvenimo kokybei, rašoma sciencealert.com.

Be to, vyresniems tėveliams tikriausiai reikės pagalbinio apvaisinimo procedūros, kuri siejama su priešlaikiniu gimdymu arba mažu naujagimio svoriu. Vaikai, gimę po pagalbinio apvaisinimo, taip pat turi didesnę riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei metaboline liga.

Jei potencialūs tėvai būdami jaunesni užšaldys savo kiaušinėlius ar spermą, jie gali sumažinti tam tikrus su amžiumi susijusius rizikos veiksnius, tačiau dirbtinio apvaisinimo sukeliamų rizikos veiksnių – ne.

Metodas, naudojamas pagalbiniam apvaisinimui su užšaldytais kiaušinėliais, yra intracitoplazminė spermos injekcija – sperma įsodinama į kiaušinėlį. Šis metodas taip pat gali padidinti vaiko gimdymo defektų riziką.

Intracitoplazmine injekcija taip pat dažniau naudojasi vyresni vyrai, kai spermos judrumas yra sumažėjęs. Vėlgi, nekokia gyvenimo pradžia.

Nusprendėte palaukti

Jei norite palaukti prieš susilaukdami vaikų, jūs ne vieni. Dauguma porų pradeda gyvybę po bent vienerius metus trukusių bandymų. Nors vienai iš septynių porų sunku pastoti – ir amžius čia atlieka didelį vaidmenį.

Viena iš šešių 35–39 metų moterų nepastos po vienerių metų bandymų. Jei jų partneriui per 40, šis skaičius padidėja iki vienos iš keturių moterų.

Pagalbinis apvaisinimas daugeliu suvokiamas kaip pastojimo garantas, tačiau šios procedūros sėkmę taip pat diktuoja amžius. Moteriai, naudojančiai savo kiaušinėlius, pagalbinio apvaisinimo sėkmė, perkopus 40-metį, yra mažiau nei 10 procentų.

„Scanpix“ nuotr./Mama su kūdikiu
„Scanpix“ nuotr./Mama su kūdikiu

Štai tėvystės atidėliojimo rizika buvo simuliuojama kompiuteriniu modeliavimu. Jei 30-metė moteris atidėlios bandymus pastoti iki 35-erių, jos tikimybė pastoti sumažėja 9 procentais, o pagalbinis apvaisinimas kompensuos tik 4 procentus.

Jei norite užšaldyti kiaušinėlius, šaunu. Tik su amžiumi moterys pagamina mažiau kiaušinėlių, todėl moterims reikia daugiau stimuliacijų ciklų, kad galėtų užšaldyti 8–10 kiaušinėlių, norint turėti daugiau šansų sėkmingai pagimdyti – o tai gali būti labai brangu.

Kiek tai kainuos?

Nors dirbtinis apvaisinimas yra brangus, yra ir kitos netiesioginės su vaiko gimimu susijusios išlaidos.

„Motinystės atlyginimo bauda“ dažnai cituojama ekonominėse diskusijose apie motinystės poveikį moterų karjeroms. Moteris praranda pajamas, kai kažkuriam laikui išeina į neapmokamą darbą (vaiko priežiūrą).

Yra įrodymų, rodančių, kad moterys gali uždirbti daugiau, atidėdamos motinystę iki 30-mečio. Tačiau ši „atlyginimo bauda“ nėra taikoma tik moterims. 1993-siais Norvegijoje vyriausybė pristatė tėvystės atostogų išmokų kvotą, ir tyrimai parodė panašų neigiamą poveikį vaikus auklėjantiems tėčiams. Jei pasiimsite motinystės/tėvystės atostogas, sumažės jūsų pajamos.

Kada pradėti?

Moksliniai duomenys aiškūs. „Teisingas“ amžius susilaukti vaikų, remiantis biologiniu laikrodžiu, yra iki 35-erių moterims ir iki 40-ties vyrams.

Daugiau kaip 75 procentai jaunų žmonių nuvertina amžiaus poveikį moterų ir vyrų vaisingumui, tačiau tik 27 procentai gydytojų aptaria tai su 18–34 metų amžiaus pacientais, dėl socialinių priežasčių norinčiais atidėti tėvystę.

Žmonėms turi būti aiškinama apie šeimos sukūrimo atidėliojimo riziką, ir šeimos gydytojai šiuo klausimu turėtų atlikti aktyvesnį vaidmenį. Tad, jei norite susilaukti vaikų, tinkamas amžius gali ateiti greičiau, nei galvojote.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius