-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Be streso: kada ir kaip su vaiku pradėti kalbėtis apie mokyklą?

Vasaros atostogoms persiritus į antrą pusę, vaikams po truputį reikia pradėti jaukintis mintį, kad atostogos vieną dieną baigsis ir reikės sugrįžti į mokyklinį suolą. Ruduo tėvams paprastai atneša palengvėjimą, juk pagaliau viskas stosis į savo vietas, visi turės aiškias dienotvarkes ir nebereikės sukti galvos, kuo užimti vaikus. Tačiau kitaip į atostogų pabaigą reaguoja mokiniai, neretas išgyvena nerimą ir stresą prieš naujus mokslo metus.
Vaikai mokykloje
Vaikai mokykloje / Vida Press nuotr.

Todėl Lietuvos vaikų ir jaunimo centras pranešime žiniasklaidai pataria, kaip ir kada su vaiku reikia pradėti kalbėtis apie ateinančius mokslo metus, kad to nerimo būtų gerokai mažiau.

Atkurkite vaiko dienotvarkę

Atostogos – toks metas, kai dažnas vaikas gyvena be dienotvarkės arba su labai liberalia dienotvarke: eina miegoti kada nori, neribojamas jų žaidimų laikas, valgo, ką nori ir kada nori, todėl mintys apie mokyklą jam kelia neigiamas emocijas.

Suaugusieji turi padėti vaikui prisijaukinti mintį, kad linksmybės eina į pabaigą. Tai daryti geriausia praėjus didžiajai atostogų daliai, kai vaikas jau pailsėjęs. Geriausia apie mokyklą užsiminti iki atostogų pabaigos likus keturioms savaitėms, o likus dviem-trims savaitėms ateina metas pradėti vaiką grąžinti į dienotvarkę, po truputį atstatyti jo dienos režimą.

Būtent dėl pasikeitusio režimo nuo rudens vaikai ir nenori lankyti mokyklos, juk mokykla tada vaikui asocijuojasi su kėlimusi anksti, kai jis jaučiasi pavargęs, mieguistas, suirzęs. Įvedę vaikui dienotvarkę iki mokslų metų pradžios padėsite vaikui išvengti fizinių pokyčių jų organizme ir palengvinsite jo adaptaciją prasidėjus naujiems mokslo metams

Kalbėkitės apie mokyklą

Prisiminkite, kas jūsų vaikui mokykloje patinka labiausiai, ir sužadinkite jo ilgesį. Jei jis klasės siela, užsiminkite apie bendraklasius, pasiteiraukite, kaip gyvena Rokas, kur atostogavo Inga ar kokioje stovykloje šiais metais buvo Kasparas. Jei vaikai per vasarą nebendravo, kalbos apie bendraklasius sukels vaikui minčių apie juos.

Jei jūsų vaikas gerai mokosi, akcentuokite jam patinkančius mokytojus, neformaliojo švietimo vadovus. Pasikalbėkite su juo, kokie ateinančių mokslo metų papildomos veiklos lūkesčiai, ar vaikas norės tęsti jau pradėtas veiklas, ar nori išbandyti kažką naujo.

Nespauskite vaiko reikalavimais, kad jau laikas skaityti knygas, nes mokslo metai tuoj prasidės, nelyginkite jo su bendraamžiais, bet santūriai užsiminkite apie mokyklą ir pasodinkite nostalgijos daigelius jo galvoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokyklinės prekės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokyklinės prekės

Ruoškitės mokyklai drauge

Vaikai, kaip ir suaugusieji, mėgsta naujus daiktus. Neatimkite iš vaiko malonumo rinktis mokyklines prekes. Nors daugeliui tėvų apsipirkimas su vaikais sukelia stresą, tačiau daiktai, kurie skirti vaikui, jam turėtų patikti. Žinoma, tai nereiškia, kad pirksite viską, ko vaikas įsigeidžia, brangiausias ir populiariausias, bet nebūtinai kokybiškas prekes.

Neatimkite iš vaiko malonumo rinktis mokyklines prekes.

Aptarkite su vaiku mokyklinių prekių sąrašą iki nuvykstant jų įsigyti, galite apsibrėžti ir jų kainas. Diskutuokite, tarkitės, ieškokite kompromisų, kad prekės atitiktų tiek jūsų, tiek vaiko kriterijus. Apsipirkimą mokyklai paverskite švente, leiskite vaikui rinktis, dvejoti, apžiūrinėti prekes, neskubinkite jo.

Mokyklinių prekių įsigijimas ir didelis noras jas išbandyti sukels vaiko norą kuo greičiau prekes išbandyti mokykliniame suole, juk tam jos ir skirtos.

Vaikas nenori eiti į mokyklą. Ar tikrai?

Vaikų norą ar nenorą eiti į mokyklą suponuoja tėvai ir jų kalbos apie ugdymo įstaigą. Sunkiai rasime būsimą pirmoką, kuris nenorėtų eiti į mokyklą (nebent darželyje jis turėjo neigiamą patirtį). Tėvai turi aiškinti vaikui, kas yra mokykla ir ką jis joje veiks. Itin paveikus vaikams jų tėvų pavyzdys, prisiminkite savo geriausias akimirkas mokykloje ir papasakokite jas vaikams. Tėvai – didžiausias vaikų autoritetas, jei jie sako, kad mokykloje yra gera, tai taip ir bus.

Fotolia nuotr./Vaikai mokykloje
Fotolia nuotr./Vaikai mokykloje

Paprastai nenorą eiti į mokyklą demonstruoja vyresniųjų klasių mokiniai, kurie turi neigiamos mokyklinės patirties. Vyresniųjų klasių mokiniai neretai nerimauja dėl didelės konkurencijos joje bei artėjančių egzaminų. Kai kurie mokiniai net likus metams iki egzaminų jau dėl jų išgyvena, todėl pasikalbėkite su vaiku apie jo nerimą ir paieškokite sprendimų: gal šiais metais pasitelksite į pagalbą papildomus mokytojus, gal pasirinksite grupinį mokymąsi su bendraamžiais ir pan. Stenkitės vaikui pabrėžti jo mokyklos teigiamas savybes ir pozityviai apie ją atsiliepkite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius