Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Įlindot į telefoną ir atsijungėt. Kaip jaučiasi partneris šalia naršančios „statulos“?

Veikiausiai, ne kartą restorane ar kavinėje matėte porą, atėjusią pavakarieniauti kartu, bet lindinčią telefonuose. Kiekvienas atskirame savo virtualybės burbule. Tai nesveikintina, tačiau, jei tuo užsiima kartu, galbūt konfliktų kyla mažiau. O kaip jaučiasi tas, kuris nuolat žiūri į nenustojantį skrolinti mylimąjį ar mylimąją – ir restorane, ir žiūrint serialą, ir prieš miegą. Ar esate pagavę save šitaip besielgiant?
Vyras ir moteris vakarieniauja
Vyras ir moteris vakarieniauja / Shutterstock nuotr.

„Psychology today“ atkreipia dėmesį į svarbius dalykus, kaip gali jaustis partneris būdamas šalia priklausančios nuo telefono antros pusės, o galiausiai – kaip tai veikia santykius?

Įprastas, bet įžeidžiantis

Šiais laikais jau tikrai esame įpratę, kad žmonės visiškai ignoruoja socialinę ir bet kokią kitą aplinką, teikdami prioritetą socialiniams tinklams ir kitokioms įdomybėms telefone. Viena vertus, tai visiškai įprasta, iš kitos pusės, partneriui, ypač kai pasirengiama praleisti laiką kartu, o telefonas vis tiek nepaleidžiamas iš rankų, toks elgesys, gal ir ne veltui, gali atrodyti įžeidžiantis.

Kartais žmonės net patys nesupranti, kad yra įvilioti į tam tikrus telefono spąstus. Tai padeda jiems sumažinti įtampą, stresą ar kitus negatyvius jausmus. Smegenys žino, kad telefonas yra neišsenkantis stimuliacijos šaltinis, juk jame galima rašyti žinutes ir el. laiškus, matyti įvairiausias naujienas, draugų pranešimus, nuotraukas, vaizdo įrašus, žaidimus, receptus – viską. Ir visa tai gauname vos pirštų galiukais prilietę ekranus.

Telefonai gali greitai patenkinti daugybę poreikių, atsakydami į mūsų klausimus, prikaustydami mūsų dėmesį, leisdami atlikti darbus ir padėdami jaustis svarbiems. Ilgainiui net patys nesuvokdami nebegalime išlaikyti ramaus pokalbio su vienu žmogumi, nustygti be nuolatinio naujienų papildymo ir didžiulio srauto, įprantame gauti kažką kiekvieną sekundę, o ne ramiai būti joje, klausytis žmogaus, kurti realų santykį.

Viena vertus, šiandien taip elgiasi daugybė žmonių, kita vertus, nedidelė dalis sugeba padėti telefoną į šalį bent trumpam. Tokios dviem asmenybėms po vienu stogu išgyventi sunku, mat vienas visiškai nejaučia bėdos tame, ką daro, o kitas pagrįstai jaučiasi įžeistas, mat nuolat telefone yra svarbesnių dalykų už jį.

Lemia prastesnę santykių kokybę

Niekas nemėgsta jaustis ignoruojamas ar nesvarbus, todėl nenuostabu, kad nuolatinis vieno iš partnerių lindėjimas telefone ilgainiui nulemia prastesnę santykių kokybę. Tyrimai parodė, kad akių nepakėlimas nuo telefono itin dažnai tampa nepasitenkimo santykiais priežastimi, nes išprovokuoja daug konfliktų dėl naudojimosi telefonu.

Shutterstock nuotr./Miegas
Shutterstock nuotr./Miegas

Nauji tyrimai (Thomas, 2022), kaip rašo „Psichology today“ užfiksavo, kad nuo nuolatinio lindėjimo telefone kenčiantys partneriai į šią situaciją reaguoja įvairiai. Tomis dienomis, kai jie suvokia, kad jų antroji pusė daugiau nei įprastai įnikusi į ekraną, jie atvirauja, kad jaučia daug nuoskaudų ir ima galvoti apie identiškus atsakomuosius veiksmus.

Atsakomasis ėjimas

Įskaudinti ir nusivylę partneriai ima galvoti, kad galbūt parodę antrajai pusei kaip jaučiasi – leidę jai pasijusti jo vietoje, išspręs problemą, tačiau dažnai tai dar labiau pablogina santykių kokybę. Vis tik, kodėl jie tai daro, net suvokdami?

Nuobodulys. Įsivaizduokite, kad kalbatės su partneriu, kuris, užuot bendravęs su jumis, nuolat kalba ar susirašinėja telefonu. Nuobodulys, atrodo, natūrali ir suprantama reakcija. Tyrime dalyvavę žmonės pabrėžė, kad nuobodulys dažnai tapdavo stipru motyvu atsakomajam „skrolinimui“ be perstojo, tačiau imtis konkrečių veiksmų paskatino retai.

Keršto troškimas. Kerštas neretai buvo įvardijamas kaip vienas iš nemenkų motyvų atsakyti mylima žmogui tuo pačiu. Kuo labiau partneris suvokė, kad „skrolinimas“ jį apvagia, tuo labiau troško keršto. Kasdienė analizė parodė, kad tomis dienomis, kai žmonės pastebėdavo, kad partneris daugiau lindi telefone be gyvenimo realybėje ženklų, tuo labiau norėjosi keršyti, o tai nulėmė ir jų pačių identiškus atsakomuosius veiksmus.

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

Paramos laukimas. Nemaloni patirtis, susijusi su dėmesio stoka dėl per dažno naudojimosi telefonu, gali paskatinti partnerį kreiptis paramos ne į artimiausią žmogų, o į kitus žmones. Tai padaro labai didelę įtaką santykiams. Palaikymo poreikis neretai išprovokuoja ir paties partnerio įlindimą į virtualybę, tik šįkart – ieškant paramos, išklausymo iš kitų.

Mažai tikėtina, kad santykių gerovė pagerės dėl atsakomojo įlindimo į telefoną. Tai bus tik du žmonės, kalbantys telefonu, labiau užsiimantys paraleliniu žaidimu nei tikra socialine sąveika.

Net sveikiausiuose santykiuose greičiausiai būna momentų, kai abu partneriai būna kartu, bet atskirai užsiima savo telefonais. Vis tik, reikėtų atkreipti dėmesį, ar abiem tai tinkama, ar nėra taip, kad vienas valandų valandas vakarieniauja vienas, kalbasi pats su savimi ir galop nuobodžiauja.

Galbūt yra santykių, kuriems tai nekenkia, bent jau tiesiogiai kaip pavydas, konfliktai ar vienatvės jausmai, bet greičiausiai niekada jų ir nepagerina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius