Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką paauglei būtina žinoti apie menstruacijas?

Tyrimai rodo, kad daugelis bręstančių mergaičių informacijos ieško internete arba kalbasi su bendraamžiais draugais, bet reta kuri rūpimais klausimais tariasi su tėvais. „Problema yra tai, kad internete pilna „šiukšlių“ – nepatikimos, nepagrįstos informacijos, kuri gali ne padėti, bet dar tik įvaryti kompleksų ar baimių. Tai paskatino mane sukurti pirmąją Lietuvoje edukacinę svetainę, skirtą paauglėms ir jų brendimo „amerikietiškus kalnelius“ išgyvenantiems tėvams“, – sako prekių ženklo „Gentle day“ ir iniciatyvos #PrisijaukinkMenstruacijas įkūrėja Vilmantė Markevičienė.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / Vida Press nuotr.

– Kokie klausimai aktualiausi bręstančioms paauglėms?

– Pirmiausia – kūno pokyčiai. Pradeda augti krūtys, keičiasi kūno formos, išdygsta plaukelių gaktos ir pažastų srityje, kūno prakaitas įgauna kitokį, aštresnį kvapą. Atrodo – smulkmena, bet greičiau ima riebaluotis plaukai ir tai mergaitę gali varyti į neviltį, jeigu ji neturės pakankamai žinių.

O kur dar celiulito požymiai, strijos ar paauglystės spuogai! Blogiausia, kad paauglės lygina savo kūną su draugių ir dėl to be reikalo jaudinasi. Savo iniciatyva noriu pasakyti, kad kiekvienos paauglės kūnas yra unikalus – vienintelis toks – todėl ir brendimo procesas bus kitoks.

Asmeninio archyvo nuotr./Vilmantė Markevičienė
Asmeninio archyvo nuotr./Vilmantė Markevičienė

– Kokią svarbiausią užduotį paauglystės metu turi tėvai?

– Mane labai jaudina, kokie šalti gali būti mamų ir dukrų santykiai. Aš socialiniuose tinkluose vis sulaukiu klausimų: „Susirgau, kaip pasakyti mamai?“ Todėl manau, kad pagrindinis tėvų uždavinys – tinkamai paruošti mergaitę pirmosioms menstruacijoms ir paaiškinti, kad tai – jau slenkstis į suaugusios moters gyvenimą.

Dramos, kai mergaitės pastebi kraują kelnaitėse ir mano, kad susirgo mirtina liga, vyksta iki šiol. Ne tik pasakose. Kartais tėvai tiesiog nežino, kaip ir kada kalbėti su mergaite tokia jautria tema, nuo ko pradėti... Todėl #PrisijaukinkMenstruacijas svetainėje pateikiame patarimų ir tėvams.

Manau, pasenęs stereotipas yra tai, kad apie menstruacijas papasakoti būtinai turi mama. Juk kartais mergaitė jaučiasi artimesnė tėčiui. Tiesiog svarbu žinoti, kaip tai daryti, savo svetainėje norime paskatinti ir šiltesnį tėvų bei paauglių bendravimą.

– Kokia būtų svarbiausia žinutė apie menstruacijas, jei tai sakytumėte jūs?

– Menstruacijos – tai sveika, natūralu ir normalu, todėl visai nereikia dėl jų jaudintis. Tai nėra liga, o pirmąsias menstruacijas reikia net ir atšvęsti! Mergaitė turi jausti ir žinoti, kad bet kada, bet kuriuo jai rūpimu klausimu gali drąsiai kreiptis į savo mamą ar globėją. Žinoma, paauglė mergaitė turi turėti ir praktinių žinių, kokios menstruacijų higienos priemonės yra: įklotai, paketai, tamponai, menstruacinė taurelė, ir kaip bei kada jas naudoti.

Kartu su dukra paruoškite ir „planą B“: ką daryti, jei menstruacijos prasidėtų netikėtai ar, pavyzdžiui, mokykloje krauju išsiteptų drabužiai? Norėčiau, kad mūsų svetainė paskatintų bendravimą tarp mergaičių ir tėvų, o ne taptų uždaru paauglių klubu.

– Bet paauglystė daugeliui asocijuojasi ne su menstruacijomis, o su drugeliais pilve ir pirmąja meile...

– Taip, paauglystė yra tas metas, kai visa galia ima siausti „meilės hormonai“. Pirmosios menstruacijos reiškia daug daugiau klausimų, kuriuos reikia aptarti: mergaitė turi žinoti, kas yra seksas, suprasti, kada galima ir kada negalima pastoti, žinoti, kokios yra lytiškai plintančios ligos ir kaip nuo jų apsisaugoti.

Naujausiais, 2018 m., duomenimis, Lietuvoje nepilnametėms gimė 173 naujagimiai. Abortai iki 15 metų – 3, 15–19 amžiaus grupėje – 177. Mano nuomone, net ir viena nėščia paauglė yra per daug. Jau nekalbant apie tai, kokias fizinės ir psichinės sveikatos žaizdas palieka abortai. Norėjau kažkaip tai pakeisti.

– Ar nesibaiminate, kad atvirkščiai – informacija paskatins merginas anksčiau pradėti seksualinį gyvenimą?

– Esu ne tik įsitikinusi, bet ir skaičiau ne vieną tyrimą, kur yra teigiama, kad ankstyvas supratimas apie seksą, jo keliamus pavojus, galimą pastojimą, ne tik kad nepaskatina anksti pradėti seksualinių santykių, bet, atvirkščiai, žinodama daugiau, paauglė supranta, nuo ko ji turi saugotis, kodėl ankstyvas seksas nėra gerai. Nors čia pagrindinę rolę turėtų vaidinti tėvai, nesitikėti, kad mokykla to išmokys, dažnai ir jie nedrįsta apie tai prabilti.

Tikiuosi, kad mano kurtas puslapis ne tik padės mergaitėms rasti atsakymus, bet ir paskatins pačius tėvus apie tai kalbėti. „Vaikinas mane paliks, jei nesutiksiu mylėtis“, – yra labai dažna paauglių baimė. Ir mes mokome, kaip atsispirti tokiam brutaliam sprendimui. Pateikiame konkrečių patarimų, kaip ankstyvam seksui pasakyti „ne“.

Mūsų tikslas – sveika ir laiminga paauglė. Todėl įspėjame ir apie kitus šio laikotarpio pavojus: alkoholį, tabaką, narkotines medžiagas.

– Prasidėjus paauglystei, daugelis tėčių pasigenda, kur dingo jų „mažoji princesė“, pasijunta tarsi išstumti iš dukrų gyvenimo, nebe tokie reikalingi. Ką patartumėte konkrečiai tėčiams?

– Šiuo mergaitės brendimo periodu būkite su ja kantrus, švelnus, stenkitės ją suprasti ir visada palaikyti. Nesakykite pastabų apie jos kūną, verčiau pagirkite, kad gražiai atrodo, paskatinkite ją sveikai maitintis ir sportuoti, pats parodydamas tokį pavyzdį. Kartu keliaukite į žygius, minkite dviratį. Saikingas sportas šiuo metu mergaitei labai reikalingas – ne tik jos kūnui, bet ir psichinei sveikatai bei nuotaikai, kurią dažnai lemia hormonai.

Patarimas tėčiams – nepulkite mergaitei pasakoti apie menstruacijas, brendimą. Tai joms jautri tema, jos gali susigėsti ir užverti duris.

Sportas subalansuoja hormonus, todėl mes jaučiamės geresnės nuotaikos, užmirštame savo problemas. O gal mergaitei patinka šokti? Nuveskite ją į šokių būrelį. Šokiai – ne tik sportas, jie lavina mergaitės kūną, jos laikyseną, suteikia pasitikėjimo savimi.

Dar vienas patarimas tėčiams – nepulkite mergaitei pasakoti apie menstruacijas, brendimą. Tai joms jautri tema, jos gali susigėsti ir užverti duris. Tėtis turi jausti ribą, apie ką jis gali su dukra kalbėti. Juolab kad tėčiai juk neturi menstruacijų, tad ir savo patirtimi negali dalytis.

O jeigu norite savo jaunai paauglei padėti, verčiau nupirkite pirmąjį menstruacijų rinkinį, o ji jau viską ten ras, ir informaciją, ir priemones, kurių jai prireiks. Menstruacijos mergaitę gali aplankyti net vienuolikos metų (kartais net ir anksčiau), tad nepražiopsokite. Stebėkite savo paauglę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius