Daugiau straipsnių

Keturkojo šeimos nario įsigijimas ir sveikatos ABC: ką būtina žinoti prieš apsisprendžiant

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Jau kurį laiką svajojate apie naminį gyvūną? O galbūt keturkojo draugo itin nori ir prašo vaikai? Vis dėlto, tai labai atsakingas žingsnis ir, prieš priimant sprendimą, reikia įvertinti keletą dalykų. Ne veltui sakoma, kad augintinis tampa dar vienu šeimos nariu, tad ir vietos savo gyvenime jam turėtumėte rasti atitinkamai. Taigi ką reikia žinoti prieš apsisprendžiant ir kokios atsakomybės laukia, kad gyvūnas šeimoje augtų sveikas ir laimingas?

Augintiniai

Jeigu jau kurį laiką svarstote apie augintinio įsigijimą, turėtumėte įvertinti savo galimybes jį auginti, nes tai pareikalaus ne tik finansinių išlaidų, bet ir laiko bei nuoširdaus jūsų dėmesio. Vis dėlto, jeigu mintis neapleidžia, o svajonė – išties tikra, prieš galutinai apsispręsdami atsakykite sau į keletą klausimų.

Augintinis – ilgalaikis įsipareigojimas

Naujo šuniuko, kačiuko ar kito augintinio pasirinkimas yra jaudinanti perspektyva, tačiau ir labai atsakingas žingsnis: priklausomai nuo veislės, šunys gyvena apie 10-15 metų, o katės 15-20 metų, todėl labai svarbu suprasti, kad augintinis yra ilgalaikis įsipareigojimas.

Štai keli patarimai bei klausimai, padėsiantys įsigyti ar priglausti iš prieglaudos augintinį:

  • Ar turite laiko ir išteklių įsipareigoti turėti augintinį?
  • Ar renkatės veislę, kuri tiktų jūsų namams ir gyvenimo būdui? Nepamirškite apsvarstyti suderinamumo su dabartiniais augintiniais.
  • Kai kurios veislės yra linkusios į paveldimus sutrikimus ar ligas arba gali būti labiau linkusios į lėtines sveikatos ligas, kurioms reikalingas veterinarinis gydymas. Ar žinote jums patinkančių veislių lėtines bei galimai paveldimas ligas?
  • Ar augintinio skelbime yra nurodyta, kad gyvūnas yra žymėtas mikroschema, skiepytas pagal amžių, turi kilmę įrodančius dokumentus (jei tai kilmingas augintinis iš veislyno)?
  • Jei yra galimybė, nuvykite apžiūrėti augintinį dar prie „tėvų“, įsitikinkite, kad gyvūnas nuo gimimo auga saugioje ir ramioje aplinkoje. Nepamirškite pasidomėti apie paties veisėjo ir veislyno dokumentus, peržiūrėkite būsimo augintinio „tėvų“ parodų rezultatus, sveikatos patikros išrašus. Jau įsigijus augintinį ir parsivežus jį namo, leiskite kelias dienas apsiprasti prieš vežantis į naują aplinką ar vykstant tolimesniems pasivaikščiojimams.
Vet. klinikos nuotr. / Keturkojo šeimos nario įsigijimas ir sveikatos ABC: ką būtina žinoti prieš apsisprendžiant
Vet. klinikos nuotr. / Keturkojo šeimos nario įsigijimas ir sveikatos ABC: ką būtina žinoti prieš apsisprendžiant

Visada puiki idėja išsirinkti veterinarijos gydytoją ir su juo konsultuotis visais rūpimais auginimo ir priežiūros klausimais. Veterinarijos gydytojų profesionalumas ir kompetentingumas leis ramiai jaustis pasirenkant augintinio sveikatai naudingus sprendimus. Inovatyvūs sprendimai, nauja įranga, patirtis, rūpestis ir tikslinga bei kokybiška veterinarinė medicina – visa tai rasite veterinarijos klinikoje „Begemotas“.

Turint pastovų veterinarijos gydytoją ar kliniką, kurioje lankysitės, jausitės ramiau iškilus problemai ar klausimui, o gyvūno auginimas bus paprastesnis bei sklandesnis.

Vet. klinikos nuotr. / Keturkojo šeimos nario įsigijimas ir sveikatos ABC: ką būtina žinoti prieš apsisprendžiant
Vet. klinikos nuotr. / Keturkojo šeimos nario įsigijimas ir sveikatos ABC: ką būtina žinoti prieš apsisprendžiant

Jau įsigijote? Susipažinkite su sveiko augintinio ABC

Jeigu apsisprendėte ir į jūsų namus atkeliavo naujas šeimos narys, jis turi jaustis gerai, augti sveikas ir prižiūrimas, taigi susipažinkite, kaip atrodo išties mylimo keturkojo paveikslas.

Sveiko ir laimingo augintinio ABC:

  • Noriai užsiima patinkančiomis veiklomis;
  • Reaguoja į parodytą dėmesį;
  • Leidžiasi liečiamas ir glostomas;
  • Kailis blizga, oda nepleiskanoja;
  • Kvėpuoja krūtine, ne pilvu;
  • Ausų landos švarios, šviesiai rausvos;
  • Akys blizga, neašaroja, be apnašų;
  • Turi apetitą, geria;
  • Reguliariai tuštinasi ir šlapinasi;
  • Neviduriuoja, nevemia.

Tai baziniai dalykai, tačiau, kad jie išsipildytų kasdienybėje, turite žinoti kelis svarbius aspektus, kurie padės užtikrinti ilgą ir laimingą augintinio gyvenimą:

Privalomi ir rekomenduojami skiepai

Skiepai užkerta kelią ligoms, kurios nepasiskiepijus galėtų sukelti sunkių sveikatos problemų ar net mirtį.

Veterinarijos klinikos „Begemotas“ Vilniuje specialistai rekomenduoja kates, šunis, šeškus ir triušius skiepyti nuo užkrečiamųjų ligų kaip tą rekomenduoja skiepų gamintojai. Šuniukai ir kačiukai skiepijami skirtingomis schemomis pagal gamintojo rekomendacijas. Kasmetiniai skiepai nuo pasiutligės yra privalomi pagal LR įstatymus.

Dėl geriausio vakcinacijos plano konsultuokitės su veterinarinės klinikos specialistais.

Vet. klinikos nuotr. / Keturkojo šeimos nario įsigijimas ir sveikatos ABC: ką būtina žinoti prieš apsisprendžiant
Vet. klinikos nuotr. / Keturkojo šeimos nario įsigijimas ir sveikatos ABC: ką būtina žinoti prieš apsisprendžiant

Parazitų kontrolė

Naminių gyvūnų šeimininkams reikia žinoti, jog visam laikui išnaikinti parazitus vargu ar pavyks. Todėl svarbu reguliariai naudoti preparatus, skirtus naikinti arba atbaidyti vidaus ir išorės parazitus. Visi antiparazitiniai preparatai Lietuvoje yra receptiniai, o pasirinkimas – labai platus, todėl geriausias profilaktines ir gydomąsias priemones jums paskirs veterinarijos gydytojas.

Svarbu! Likus 10-14 dienų iki skiepo rekomenduojama duoti vaistus nuo endoparazitų. Tai padės užtikrinti geresnę imunizaciją nuo virusinių ligų.

Kasmetinė patikra

Pasaulinės tendencijos diktuoja, kad ne tik žmonių sveikatos, bet ir naminių gyvūnų sveikatos rodiklius padeda užtikrinti ir gerinti kasmetinė patikra. Kasmetinės patikros metu veterinarijos klinikos „Begemotas“ gydytojas atliks išsamią gyvūno apžiūrą, kraujo tyrimus. Pastebėjus bent menkiausius nukrypimus nuo normų atliks papildomus tyrimus (rentgeninį, ultragarso tyrimą) bei paskirs konsultaciją su tos srities specialistu. Kasmetinės patikros metu taip pat bus suteikta išsami konsultacija dėl mitybos, papildų, elgesio bei priežiūros.

Mylėkite savo augintinius ir rūpinkitės jais tinkamai – savo meile bei draugiškumu jie dėkos jums kasdien!