Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo užimti vaiką vasarą? 10 įdomių, linksmų ir naudingų pasiūlymų

Vasarą daug laiko galima praleisti lauke, ir tai gerai, nes vaikams reikalingas grynas oras. Tačiau tėvelius vasaros metu ima kamuoti klausimas, kuo užimti vaiką, ką galima būtų nuveikti kartu, kad nebūtų nuobodu, būtų naudinga ir dar linksma.
Prie sūpynių žaidžiantis vaikas/ Asociatyvi nuotr.
Prie sūpynių žaidžiantis vaikas/ Asociatyvi nuotr. / „Fotolia“ nuotr.

Padėkite vaikui surasti naują hobį. Vasaros metas tam tinkamiausias, nes niekur nereikia skubėti, yra daug laiko, todėl naujam pomėgiui galima skirti daug laiko. Nesvarbu, kas tai bus – susidomėjimas astronomija, medžio drožyba, svarbiausia, palaikyti vaiką kartu tyrinėjant naują pomėgį.

Žaidimai lauke. Šių dienų vaikai jau gal ir nežino apie tokius žaidimus kaip „klasės“ ar šokinėjimas per virvutę. Išmokykite savo vaikus šių žaidimų. Šie lauko žaidimai yra judrūs, tinkami įvairaus amžiaus vaikams ir naudingi: fiziškai stiprėjama ir vaikas socializuojasi bendraudamas su kitais žaidimo draugais.

Jeigu ilsitės sodyboje, renkite kasdienius gamtos pažinimo žygius. Pasiimkite užkandžių, gėrimų, priemonių nuo uodų bei erkių ir traukite į artimiausią miškelį ieškoti kokio augalo ar vabzdžio. Beieškant galima vaikui pasakoti, ko jūs ieškote, leistis į samprotavimus ir diskusijas apie gamtą, ekologiją ir t. t. Taip plečiamas vaiko akiratis ir kartu turiningai praleidžiamas laikas.

Jeigu jūsų vaikas mėgsta rašyti rašinėlius ir skaityti knygas, pasiūlykite jam per vasarą parengti knygą. Tegul jis kasdien gražioje knygelėje aprašo pačius įdomiausius dienos momentus ir daro nuotraukas (nuotraukas galite daryti ir jus), o vasaros pabaigoje kartu parenkite nedidelę pasakojimų apie vasarą knygelę. Kaip smagu bus seneliams vartyti tokią knygą, kurią parengė, pavyzdžiui, Simona, o nuotraukų autoriai mama ir tėtis.

Jeigu jūsų vaikas pats mėgsta fotografuoti, tegul vasaros metu nesiskiria su taip mėgiamu telefonu. Iš jo nuotraukas drauge galėsite sukurti koliažą su trumpais šmaikščiais prierašais. Tokį koliažą jis gali pasikabinti savo kambaryje, ir tai jam bus puikus prisiminimas žiemos metu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Psichoterapeutė Dalia Mickevičiūtė: „Šeimoje demokratija vargu ar gali vyrauti“

Teminiai vakarėliai ar žygiai – tai dar viena idėja atostogaujant gamtoje. Teminiams vakarėliams (kokio nors animacinio filmuko ar perskaitytos knygos tema) galima kurti kostiumus – labai kūrybiškas procesas. Jeigu žygio tema, pavyzdžiui, laukiniai kiškiai – mama gali pasitelkti tapybą ant veido, kol tėtis pasakos svarbiausius faktus iš kiškių gyvenimo.

Jeigu jūsų vaikas namisėda, nereikia jo varyti į lauką. Galima ir namuose praleisti laiką naudingai ir įdomiai. Yra gausybė konstruktorių, kuriuos galima ilgą laiką rinkti. Jeigu tai bus didelis laivas ar lėktuvas, surinkus juos reikės plukdyti ar skraidinti – taip jūsų namisėda turės išeiti iš namų. Taip pat vakarus namuose įdomiais paverčia įvairių dėlionių rinkimas ar stalo žaidimai.

Vasaros metu smagiausia žaisti piratus. Beje, šį žaidimą galima žaisti ir namuose, ir lauke. Paslėpkite kur nors kokią smulkmeną ir sukurkite būreliui vaikų žemėlapį su ieškomu lobiu bei galvosūkiais, kuriuos reikės įminti, kad būtų rastas lobis. Vaikai bus užsiėmę visą dieną, o vakare galima bus surengti piratišką puotą lobio radimo proga.

Įvairaus amžiaus mergaitėms patiks idėja apie vakarinį madų šou. Sutvarkykite spintas, tikrai atsiras nenešiojamų rūbų, kurių negaila atiduoti jaunosioms „dizainerėms“. Šurmulio bus visą dieną: rūbų modeliavimas, siuvimas, manekenių makiažai, pasirodymo repeticijos ir t. t. Didžiausia rizika, kad vakarinis gatvės ar kaimo lygio madų šou gali virsti madų savaite.

Dar vienas užsiėmimas, kurį galima pasiūlyti vaikui, – savo mini sodo sukūrimas. Tokio sodo įrengimui nereikės daug vietos, mieste jis gali įsikurti ant palangės ar balkone. Galima pasinaudoti jau esamais miesto sodais, pavyzdžiui, sostinėje veikia antakalniečių daržo bendruomenė, kelios lysvės įkurtos prie Balto tilto sakurų ir Ozo parke. Dalyvaujant šių sodų priežiūroje galima susipažinti su naujais žmonėmis, smagiai praleisti laiką bendruomeniškoje aplinkoje. Jeigu ilsitės sodyboje, įkurti mažą darželį bus lengviau. Parinkite greitai augančias gėles ar daržoves, kad belaukiant pirmojo derliaus neišsektų vaiko kantrybė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lektorė Jūratė Bortkevičienė apie emocijų reiškimą: „Nėra piktų vaikų – tik pikti tėvai“

Jeigu nesinori didelių užmojų, visuomet kartu su vaiku galite susikurti „vasaros sąrašą“, kuriame numatysite, ką malonaus ir naujo galima būtų nuveikti. Štai keletas idėjų sąrašui:

  • Kai bus labai karšta, surengti mūšį su vandens šautuvais.
  • Pažaisti slėpynių.
  • Papusryčiauti gryname ore (balkone, ant stogo, terasoje, palapinėje).
  • Prisirinkti miške žemuogių ir mėlynių.
  • Rasti keturlapį dobiliuką ir sugalvoti norą.
  • Stebėti debesis ir iš pamatytų vaizdų kurti istorijas.
  • Nusipirkti akrilinių dažų ir nutapyti portretą ar natiurmortą.
  • Pasidaryti karolius iš spanguolių.
  • Nusipirkti ryškius akinius nuo saulės.
  • Stebėti krentančias žvaigždes rugpjūčio mėnesį.
  • Pamatyti saulėlydį ir saulėtekį.
  • Prasibėgti po geltonų rapsų lauką į viršų iškeltomis rankomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius