-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Jankauskaitė: Motinai skiriami posmai ir „visos pasaulio gėlės“. O tėtis?

Šiemet Lietuvoje Tėvo diena kaip valstybinė šventė minima vienuoliktą kartą. Lygių galimybių plėtros centras (LGPC) atkreipia dėmesį, kad tai ne tik proga pasveikinti tėčius. Būtina garsiau kalbėti apie vyrų įsitraukimą į vaikų priežiūrą ir jo svarbą, rašoma pranešime.
Tėvas ir dukra
Tėvas ir dukra / 123RF.com nuotr.

Socialiniuose tinkluose LGPC viešina įvairias tėvystės patirtis, taip pat ir pačių pirmųjų Lietuvoje vyrų, išėjusių vaiko priežiūros atostogų. Raginama dalintis nuotraukomis ir prisiminimais apie tai, koks vertingas ir kokybiškas yra #sutėčiu praleistas laikas.


„Pakanka trumpam įsijungti sveikinimų koncertą ir tampa aišku – motina (arba močiutė) yra centrinė figūra šeimoje. Jai skiriami posmai ir „visos pasaulio gėlės“. O tėtis?

Kartais skamba dainos ir jam, tačiau koks yra lyginamasis šių kūrybinių dedikacijų santykis? 1:10? 1:100? Šis ir panašūs kontekstai įtvirtina nuostatą: moterys yra pagrindinės globėjos, o vyrai geriausiu atveju – uolūs jų pagalbininkai. Taip neturėtų būti“, – teigia LGPC ekspertė Margarita Jankauskaitė.

Dainiaus Putino nuotr./Margarita Jankauskaitė
Dainiaus Putino nuotr./Margarita Jankauskaitė

Vaiko priežiūros atostogomis Lietuvoje naudojasi 76% moterų ir tik 24% vyrų (2018 m. Sodros duomenys). Tai liūdna statistika. Tėčių kaip karjerai atsidavusių šeimos maitintojų suvokimas nuskurdina vyrų patirtis, jie praranda galimybes užmegzti emociškai reikšmingus ryšius.

Kita vertus, visa vaikų priežiūros našta krenta ant moterų pečių. Nors joms niekas nedraudžia daryti karjeros, tačiau jų galimybės lieka apribotos.

Anot M.Jankauskaitės, „kuo daugiau tėčių, mamų, juos konsultuojančių specialistų turi suprasti, kad aktyvus tėvo dalyvavimas vaikų gyvenime, ugdyme ir priežiūroje yra raktas į jų sėkmę, lygiavertę partnerystę, o tuo pačiu veikia kaip smurto artimoje aplinkoje prevencija.“

Su Tėvo dienos proga skelbiamomis istorijomis apie tėvystę galite susipažinti LGPC feisbuko paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius