Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Piešimas – įgimtas poreikis, be kurio neapsieina nei vienas vaikas

Veikiausiai ne vieno vaikystę lydėjo iš rankų nepaleidžiami pieštukai, kambarys, nuklotas pirmaisiais meno kūriniais ir nuolatos dažais išteptos rankos. Šiandien vaikai ne mažiau aktyviai renkasi savo laisvalaikį praleisti pažįstant kūrybą ir įvairias piešimo technikas bei išbandant save daugelyje jų. Apie tai, kaip keičiasi piešiančiųjų poreikiai ir kokios priemonės geriausiai juos atliepia, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios parduotuvės „Pelėdos namai. Kanceliarija mažam ir dideliam“ vadove Laura Valeikiene.
„Pelėdos namai“
„Pelėdos namai“ / Partnerio nuotr.

Poreikis piešti – įgimtas

Specialistės teigimu, instinktas piešti – natūralus ir savaime į mažojo žmogaus gyvenimą atkeliaujantis procesas. „Vaikai labai anksti pradeda domėtis piešimu. Tai taip pat natūralu, kaip vaikščioti, sėdėti ar kalbėti. Daugelis iš mūsų yra išbandę piešimą ant aprasojusio veidrodžio ar stiklo braukiant per jį pirštu. Taip gimsta pirmi paveikslai, o palaipsniui atkeliauja ir susidomėjimas spalvomis. Tada belieka pasiimti popieriaus lapą, spalvų, teptukų ir leisti fantazijai išsiveržti. Pastebėkite, juk vaikai piešia visur – ir sėdėdami, ir stovėdami prie sienos, ir netgi gulėdami ant grindų“, – teigia L.Valeikienė.

Jos nuomone, vis daugiau tėvelių renkasi atžalas paskatinti ugdyti savo meninius sugebėjimus ir tobulintis piešimo srityje. „Iš patirties galiu pasakyti, kad tėveliams vis labiau norisi, kad jų vaikai pasirinktų meninę veiklą. Jie stengiasi skatinti vaikų kūrybiškumą, o be to, piešimas padeda susikoncentruoti, atsipalaiduoti. Šių dienų sparčiame gyvenimo tempe ir technologijų amžiuje svarbu, kad vaikai kuo mažiau laiko praleistų prie kompiuterio ir daugiau dėmesio skirtų meninei veiklai, sportui ar šokiui“, – tikina specialistė ir priduria, jog, remiantis parduotuvėje apsilankančių mažųjų klientų skaičiumi, galima drąsiai teigti, kad įvairaus amžiaus vaikai mielai renkasi kūrybines veiklas po pamokų ir ne tik.

Partnerio nuotr./„Pelėdos namai“
Partnerio nuotr./„Pelėdos namai“

Patrauklios įvairios piešimo technikos

Pašnekovės teigimu, technikos pasirinkimas piešiančiųjų tarpe yra individualus, tačiau vyresnieji kiek dažniau renkasi tapybą ar kitus, daugiau sugebėjimų ir pasirengimo reikalaujančius būdus. „Vyresnio amžiaus vaikai dažniausiai stengiasi save išbandyti naujomis, dar neregėtomis technikomis, tad domisi ir eksperimentuoja. O mažieji mielai piešia ne tik pieštukais ar kreidelėmis, tačiau ir pirštais – juk gera, kai fantazija visiškai nėra ribojama“, – tikina L.Valeikienė.

Pasak jos, piešimo technikos pasirinkimas priklauso ne tik nuo amžiaus grupės, bet ir nuo sezoniškumo. „Atšilus orams vaikai daugiau laiko praleidžia lauke, tad natūralu, jog ir piešimas persikelia ant asfalto ar grindinio plytelių. Vasaros laikotarpiu daugelis vaikų atostogauja pas senelius ar stovyklose, keliauja su tėveliais, tad laisvalaikiui renkasi spalvotus pieštukus ar flomasterius, kuriuos patogu vežti, jie neužima daug vietos ir nereikalauja ypatingo erdvės paruošimo piešiant. Na o akvarelė ir guašas dažniausiai atidedami mokslo metams“, – teigia L.Valeikienė.

Vaikams – specialios piešimo priemonės

L.Valeikienės teigimu, vaikams skirtos piešimo priemonės turi būti specialiai jiems pritaikytos ir kurtos atsižvelgiant į mažųjų bei jų tėvelių poreikius. Pasak jos, pastariesiems itin svarbu, kad perkamos produkcijos paliktos dėmės lengvai išsivalytų ne tik nuo rūbų, bet ir nuo sienų ar baldų, na o vaikų poreikius atitikti yra gerokai sudėtingiau. „Piešimas vaikams skirtomis priemonėmis turėtų nereikalauti didelių pastangų – svarbu, kad piešiant spalvotais pieštukais, kreidelėmis ar flomasteriais, šių nereikėtų stipriai spausti, kad gaminių dydis ir forma būtų pritaikyti vaikams, o pieštukus sudarytų tvirtos, didelio tankio, nelūžtančios šerdelės bei natūrali mediena“, – tikina specialistė.

Partnerio nuotr./„Pelėdos namai“
Partnerio nuotr./„Pelėdos namai“

Pasak jos, mažiesiems menininkams parduotuvėje „Pelėdos namai. Kanceliarija mažam ir dideliam“ visuomet siūloma „Jolly“, 50 metų patirtį vaikiškų produktų segmente turinčios ir spalvotų gaminių bei piešimo produktų vaikams gamyboje besispecializuojančios įmonės, produkcija. „Šios priemonės yra gaminamos iš tvarių medžiagų – kontroliuojamuose šaltiniuose augančių vietinių medžių, vadinamų Veimutine pušimi, nenaudojant jokių dirbtinių dažiklių, impregnatorių ir konservantų. Visi „Jolly“ produktai yra netoksiški ir reguliariai tikrinami“, – teigia L.Valeikienė ir priduria, jog drožiant „Jolly“ pieštukus reikėtų atkreipti dėmesį į sklindantį kvapą – malonus pušies aromatas yra puikiausias įrodymas, kad piešimo priemonės gaminamos be sintetinių priedų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius