Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologai pataria – pandemija yra geras laikas ugdyti vaiko savarankiškumą

Neseniai paprašiau savo dvylikametės dukros padėti man įveikti vieną iš pandeminių iššūkių – išmokti savarankiškai nusidažyti plaukus namuose.
Vaikai
Vaikai / Pirono Guillaume / Unsplash nuotr.

Galėjau tai padaryti pati, bet dabar žinau, kad net mažos galimybės pasijusti naudingam ir sėkmingai atlikti kad ir nedidelę užduotėlę yra naudingos vaikų psichinei sveikatai. O tai ypač svarbu šiuo metu.

Per šias ilgas savaites išbandžiau dar keletą idėjų – leidau savo vaikams pasipraktikuoti bendrauti telefonu, pateikiant kokį nors užsakymą, ir paprašiau jų pagalbos, kai reikėjo sukonfigūruoti bevielio interneto ryšio stiprintuvą.

Kai kuriais atvejais būtų buvę paprasčiau tiesiog padaryti viską pačiai, be jų „pagalbos“, bet tyčia pasikviesdavau juos man padėti, žinodama, kad tai bus jiems naudinga.

Gali atrodyti, kad dabar keistas laikas siūlyti tėvams išbandyti naują auklėjimo metodą – ar mums ir taip nepakanka rūpesčių? Tačiau labiau pasistengę padėti vaikams išsiugdyti tai, ką psichologai angliškai vadina „self-efficacy”, o mes galėtume pavadinti tiesiog savarankiškumu (suvokimą, kad jie geba sėkmingai atlikti jiems patikėtas užduotis ar įveikti iššūkius), galime gauti tiesioginės naudos.

Ar tikrai mažos užduotėlės gali mums įkvėpti jausmą, kad valdome padėtį, ypač dabar, tebesiaučiant pandemijai? Ekspertų teigimu, taip tikrai gali būti, o leidimas vaikams pabandyti įveikti tikro gyvenimo iššūkius yra geriausias būdas išmokyti juos to sveiko savarankiškumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius