Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Porų santykių konsultantas Šarūnas Mažuolis įvardija harmoningos šeimos taisykles

Kaip jums sekasi suderinti rūpinimąsi šeima ir darbą? Dirbate iki nukritimo, o su šeimos nariais bendraujate tik vakarieniaudami ar pusryčiaudami? Porų santykių konsultantas Šarūnas Mažuolis dalijasi savo įžvalgomis.
Šeima.
Šeima. / 123RF.com nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai
Asmeninio archyvo nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai

Šarūnas įsitikinęs, kad harmonija tarp darbo ir šeimos yra ne tai, kiek mes laiko skiriame, bet jo kokybėje: ar mes mokame efektyviai dirbti, panaudodami visas savo kūrybines, protines ir fizines jėgas, ar mes mokame būti su žmogumi visiškai jam atsidavę, atidžiai ir nuoširdžiai klausomės ir duodame tai, ko reikia tam žmogui.

Konsultantas išvardino keletą esminių šiandienos dirbančio žmogaus problemų, siekiant pusiausvyros tarp darbo ir santykių su artimaisiais:

  1. Per stiprus fokusavimasis. Pagrindinė problema, anot santykių eksperto, yra per didelis fokusavimasis į vieną dalyką – į darbą, į tikslą ir net į santykius. Laimė atsiranda ne tada, kai stipriai ko nors siekiame, bet tada kai esame laimingi vieni, ne šeimoje. Tik tuomet, kai tiek vyras, tiek moteris atskirai yra laimingi, jie gali būti laimingi ir kartu.
  2. Žmonės mokosi, kaip uždirbti pinigus, kaip siekti tikslų, bet nesimoko, kaip gerai jaustis su savimi. Daugeliui nereikia tiek pinigų, kiek jie uždirba. Daugelis dirba tik todėl, kad įsigytų tam tikrų daiktų, bet juos įsigijus paaiškėja, kad daiktai nesuteikia laimės. Kuomet vyras ar moteris atsineša į šeimą tik materialius tikslus, abu pervargsta, sušlubuoja sveikata, nelieka energijos vienas kitam. Nėra gerai per daug dėmesio skirti ir kažkokiai vienai veiklai. Š.Mažuolis pataria dalį energijos skirti savišvietai, savo laimės klausimams.
  3. Mokytis sužinoti, kas daro laimingu/-a. Kiekvienas mes esame absoliučiai skirtingi, todėl kiekvienam laimė yra skirtinga. Tačiau gyvenime yra svarbiausia surasti, kas tau pačiam suteikia laimės, nes nėra vienodo laimės recepto visiems. Anot Šarūno, moteriai yra skirta būti laimingai. Bet daugelis Lietuvos moterų yra nelaimingos, nes jos linkusios dirbti daugiau ir per mažai myli save.
  4. Prioritetai. Žmogui, neturinčiam prioritetų, taip pat sunku surasti balansą tarp darbo ir šeimos. Prioritetai padeda neiššvaistyti savęs, nes gyvendamas pagal juos žmogus iš esmės gyvena pagal tai, kas teikia jam didžiausią džiaugsmą.
  5. Stipriai iškreiptas gyvenimo suvokimas: žmonės iš principo neteisingai mato gyvenimą. Mažuolis įsitikinęs, kad iškreiptą gyvenimo suvokimą atsinešame iš šeimos, televizijos ir kitų žiniasklaidos kanalų, kuriuose yra per daug šou. Apie tai, kad žmogus nėra laimingas, konsultantas supranta iš atsakymo į klausimą: „Kaip tau sekasi gyvenime? Ar tu eini per jį kaip per smalą, nuolat kovodamas?“ Ir jei žmogus atsako: „Išgyvenau šiuos metus“, Š.Mažuolis supranta, kad žmogus gyvena nelaimingas, t. y. gyvenimas jam – nuolatinė kova, sunkus darbas. O taip neturėtų būti.
  6. Sąmoningumo siekimas ir savišvieta. Siekiant laimingo gyvenimo poroje, šeimoje ir vienatvėje, pirmiausia, anot Š.Mažuolio, reikia pradėti mokytis sąmoningumo. Reikia suprasti savo stipriąsias ir silpnąsias savybes, savo asmenybę. Tokių žinių reikia ieškoti knygose, seminaruose, reikia ieškoti mokytojų. Anot specialisto, mokytis ir ieškoti savo laimės „recepto“ užtrunka apie vienerius dvejus metus. Kai žmogus supranta savo unikalumą ir suranda, kokia veikla jam teikia didžiausią džiaugsmą, kai išmoksta gerai jaustis su savimi, jis nurimsta – jam nebereikia uždirbti daugiausiai, nereikia pripažinimo ir įvertinimo iš kitų, jis nebenori lenktyniauti ir lygintis su kitais, nes jis pats sau yra įdomus. Nurimęs žmogus gali siekti meistriškumo veikloje, teikiančioje daugiausiai džiaugsmo. O su meistriškumu ateina ir pinigai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Psichologė Ksenija Bespalova: „Jeigu dar prisimenate ir jaučiate sielos žaizdas, vadinasi, jos neužgijo“

Š.Mažuolio patarimus patvirtina ir ypatingoje fotosesijoje dalyvavusių šeimų atstovai. Grafikos dizainerė Salvita Bingelytė, šeimoms surengusi fotosesiją, padovanojo ne tik gražius prisiminimus, užfiksuotus fotografijoje, bet ir laiką su pačiais artimiausiais ir mylimiausiais žmonėmis. Sutikime, to laiko per darbus dažnai labai trūksta.

Verslininkas Gintautas Zinkevičius šeimai per dieną gali skirti vos dvi valandas, tačiau tai kokybiško laiko valandos, kuomet sutuoktiniai pasidalina dienos džiaugsmais ir problemomis.

Salvitos Bingelytės nuotr./Gintautas Zinkevičius su šeima.
Salvitos Bingelytės nuotr./Gintautas Zinkevičius su šeima.

Vadybininkės Renatos Guščės svajonė skirti šeimai tiek pat laiko, kiek ir darbui. Moteris jaučiasi laiminga, galėdama rūpintis šeima, todėl niekada neaukoja savo laiko darbui, bet uždariusi biuro duris, visiškai atsiduoda šeimai – vyrui ir sūneliui.

Salvitos Bingelytės nuotr./Renata Guščė su šeima.
Salvitos Bingelytės nuotr./Renata Guščė su šeima.

Jauniems verslininkams Ievai ir Algirdui Šimoliūnams, pradėjusiems savo verslą, teko atskirti laiką darbui ir laiką poilsiui, nes buvo viskas susipynę.

Salvitos Bingelytės nuotr./Ieva Šimoliūnienė su šeima.
Salvitos Bingelytės nuotr./Ieva Šimoliūnienė su šeima.

Fotosesiją suorganizavusi S.Bingelytė, dirbanti nepriklausoma dizainere ir darbus planuojanti pati, taip pat pastebi, kad reikia save labai kontroliuoti, kad visas gyvenimas nevirstų vien darbu. Moteris savo šeimos dar neturi, todėl ši šeimų fotosesija – tai tarsi jos svajonė ateityje turėti gražią šeimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius