Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 07

Sutuoktinis serga sunkia psichikos liga ar turi priklausomybių? Paaiškino, kaip apsaugoti šeimą ir turtą

Santuoka yra ne tik meilės išraiška, bet ir teisės bei pareigos, kurias numato įstatymas. Tai reiškia, kad jei vienas iš sutuoktinių serga, kitas turi juo rūpintis, o prireikus – ir išlaikyti. Sudėtingesnė situacija, kai tai yra psichikos sutrikimas ar priklausomybės, dėl kurių sergančiajam gali būti sunku priimti sprendimus, dirbti ir rūpintis šeimos interesais. Tuomet sutuoktiniui kyla klausimų, ar jis gali perimti sergančiojo teises, apsiimti jį globoti, o nebeištvėrus šios naštos – ir išsiskirti?..
Asociatyvioji nuotr. / Eglė Morkūnienė
Asociatyvioji nuotr. / Eglė Morkūnienė / Shutterstock ir asmeninio albumo nuotr.

Apie tai kalbamės su vadovaujančia partnere, advokate Egle Morkūniene, kuri teigia, kad šis klausimas susituokusiems asmenims išties aktualus, ypač jei sutuoktinis dėl psichikos sutrikimo pripažįstamas neveiksniu ir reikia pasirūpinti visapuse jo globa.

Arba – jei mylimas asmuo dėl priklausomybių klimpsta vis giliau ir finansiškai skandina visą šeimą. Tokiu atveju viskas neretai baigiasi skyrybomis, nors yra ir kitų galimų sprendimų, pabrėžia E.Morkūnienė.

Turite klausimų teisininkams? Kyla keblumų santuokos, šeimos teisės, finansų, nekilnojamojo turto, karjeros ar kitose aktualiose srityse? Rašykite mums el. paštu klauskiteteisininko@15min.lt ir užduokite klausimą teisininkams, aiškiai išdėstant savo problemą.

Į atrinktus klausimus 15min.lt Gyvenimo rubrikoje atsakys Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos nariai.

Ar lūžo koja, ar kamuoja depresija – rūpintis reikia

„Sutuoktinių teisės ir pareigos yra vienodos, nepriklausomai nuo to, ar kitas sutuoktinis susilaužė koją, ar susirgo psichikos liga“, – sako Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos narė E.Morkūnienė.

Vis dėlto, sulaužyta koja pagyja ir neturi įtakos asmens gebėjimui mąstyti, o sudėtingi psichikos sutrikimai gali atsiliepti ne tik to asmens, bet ir visos šeimos gyvenimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius