Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 14

Tavo mylimas žmogus geria? Padėti galime, bet tik „tam tikru būdu“

Kotryna Mikalauskaitė yra Respublikinio priklausomybės ligų centro Vilniaus filialo Dienos psichiatrijos stacionaro skyriaus medicinos psichologė. Ji kiekvieną mielą dieną dirba ne tik su priklausomais ar žalingai alkoholį vartojančiais žmonėmis, bet ir lygiai taip pat – su jų artimaisiais.
Priklausomybė alkoholiui paliečia visą šeimą
Priklausomybė nuo alkoholio paliečia visą šeimą / 123RF.com nuotr.

Yra daug kelių ir būdų, kuriais šeimos stengiasi padėti savo brangiems žmonėms nebegerti alkoholio arba nevartoti kitų psichoaktyvių medžiagų (psichiką veikiančių vaistų ar vadinamųjų narkotikų). Jie slepia butelius, išpila gėrimus, užstoja prieš kolegas ar vadovus, ieško nedarbingumo lapelių, meluoja vaikams ar tėvams. Tačiau, kad ir kaip iš širdies tai būtų daroma, esmė ta pati – toks elgesys vartojimo nesumažina ir sveikti nepadeda.

Tai kas veikia?

Šią savaitę Lietuvoje startuoja jau antra specifiškai tik artimiesiems sukurtos programos CRAFT specialistų grupė, kurie pagal labai griežtas ir reglamentuotas taisykles bus išmokyti dirbti su šeimomis. Ši programa iš pagrindų skiriasi nuo iki šiol girdėtų mitų ar taisyklių, kai vartojantys žmonės yra gąsdinami, jiems pateikiami ultimatumai, kartais jie net išvaromi iš namų.

Kotryna Mikalauskaitė yra už šią pasaulinio garso programą atsakinga Lietuvos grupės vadovė.

Iš savo praktikos ir patirties, ką matote, kaip reaguoja artimieji, kai į jų namus ateina priklausomybė?

– Sunku būtų atrasti žmogų, kuris savo artimoje aplinkoje neturėtų asmens, kuris žalingai vartoja alkoholį ar kitas psichoaktyvias medžiagas. Priklausomybė ir su ja susijusios problemos neatsiranda staiga, viskas dažniausiai vystosi palaipsniui ir dėl šios priežasties artimieji dažnai nežino, kaip tinkamai reaguoti į artimąjį, kurio elgesys jau tampa probleminis.

Vieni artimieji ima moralizuoti, priekaištauti, kaltinti, kiti ima gelbėti, mokėti už įvairius gydymus, spręsti dėl vartojimo kylančias problemas už patį vartojantį, dar kiti atsiriboja nuo žmogaus, jį atskiria nuo šeimos gyvenimo. Visiškai suprantama, kad reakcijų būna įvairių, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje šios strategijos nepasiekia norimo rezultato.

A. A. Mikalausko nuotr./Kotryna Mikalauskaitė
A. A. Mikalausko nuotr./Kotryna Mikalauskaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius