Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisininkas atsako. Ar gali pilnametis asmuo keliauti į užsienį su nepilnamečiu broliu / seserimi?

Turite klausimų, kurie padėtų sureguliuoti šeimos reikalus – santykius, turto klausimus, vaikų išlaikymo niuansus ir pan.? Rašykite gyvenimas@15min.lt – mes persiųsime teisininkui, kuris mielai atsakys.
Mergina oro uoste.
Mergina oro uoste. / 123RF.com nuotr.

Klausimas

Ar pilnametis brolis (sesė) gali kelionėje į užsienį lydėti nepilnametį? Kokie dokumentai reikalingi?

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokato padėjėjas Marius Bakanauskas

Atsakant į Jūsų klausimą, atkreiptinas dėmesys į tai jog, nepilnamečio brolis ar sesuo (nors ir sulaukęs (-us) pilnametystės) savo teisių apimtimi nėra tapatus jo tėvams ar globėjams (rūpintojams), todėl vykstant į užsienio valstybę turėtų būti traktuojamas kaip nepilnametį lydintis asmuo ir tam tikromis aplinkybėmis, kurias toliau ir aptarsime, jų kelionei drauge reikėtų pasirūpinti papildomais dokumentais.

Advokato padėjėjas Marius Bakanauskas.
Advokato padėjėjas Marius Bakanauskas.

Kalbant apie Europos Sąjungos (toliau – ES) valstybes ir valstybes priklausančias Šengeno erdvei, derėtų paminėti, jog visiems vaikams, kurie vyksta į užsienį vieni, su suaugusiaisiais, kurie nėra jų teisėti globėjai, arba tik su vienu iš tėvų, be savo pačių galiojančio paso arba asmens tapatybės kortelės, gali prireikti papildomo tėvų, antrojo iš tėvų arba teisėto (-ų) globėjo (-ų) pasirašyto dokumento, kuriuo jiems leidžiama vykti į užsienį.

Šiuo klausimu nėra nustatyta bendrų ES taisyklių, todėl kiekviena ES šalis nusprendžia, ar tokių dokumentų reikalauti, ar ne.

Pavyzdžiui, vaikui, turinčiam kitos ES valstybės pilietybę, atvykstant ar išvykstant iš Jungtinės Karalystės užtenka turėti galiojantį pasą arba tapatybės kortelę, tačiau jei vaiko gyvenamoji vieta yra registruota Jungtinėje Karalystėje, jam išvykstant iš šalies su jį lydinčiu asmeniu, būtina pateikti dokumentą, įrodantį, jog vaiko tėvai ar globėjai sutinka, kad vaikas keliautų su jį lydinčiu asmeniu. Toks sutikimas gali būti išdėstytas laiške, jame nurodant, kada ir su kokiu asmeniu vaikas keliaus, t.y. jam nėra keliami griežti formos reikalavimai.

Keliaujant į Ispaniją, reikšmę turi vaiko asmens tapatybės dokumentas, jei vaikas keliauja su asmens tapatybės kortele, o ne pasu, jam būtina turėti abiejų tėvų, tėvo, kuriam po skyrybų paskirta vaiko globa, ar teisėto globėjo, pasirašytą bei notaro patvirtintą leidimą.

Lenkijoje, be galiojančio asmens tapatybės dokumento vaikui, ar jį lydinčiam asmeniui rekomenduojama turėti, notariškai patvirtintą abiejų tėvų pasirašytą, sutikimą.

Švedija, kuri nėra ES valstybė, tačiau priklauso Šengeno erdvei, keliaujantiems nepilnamečiams netaiko papildomų dokumentų reikalavimo, užtenka turėti galiojantį pasą ar tapatybės kortelę.

Atkreiptinas dėmesys jog, kertant vidines Šengeno erdvės valstybių sienas, pasas nėra būtinas, tačiau šiai erdvei priklausančios valstybės gali nustatyti nacionalines taisykles, kurios įpareigoja jų teritorijoje su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus. Jeigu ruošiatės keliauti lėktuvu, taip pat patartina pasiteirauti, ar leidimo nepilnamečiui keliauti vienam arba su jį lydinčiu asmeniu nereikalauja oro transporto kompanijos.

Nepilnamečių kelionių tvarką į užsienio valstybes, kurios nepriklauso Šengeno erdvei, reglamentuoja 2002 m. vasario 28 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas Nr. 302 „Dėl vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes, nepriklausančias Šengeno erdvei, tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Priklausomai nuo valstybės, į kurią vykstama, vaikui būtina turėti vizą, kuria galima pasirūpinti iš anksto, arba kai kuriais atvejais galima įsigyti kertant valstybės sieną.

Šio nutarimo 5 straipsnis numato, jog vaikui išvykstant į užsienio valstybę, nepriklausančią Šengeno erdvei, jam keliaujant vienam ar su jį lydinčiu asmeniu, be asmens tapatybę patvirtinančio dokumento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams turi būti pateikiamas bent vieno iš tėvų arba globėjo (rūpintojo) rašytinis sutikimas, kad vaikas išvyktų vienas ar su jį lydinčiu asmeniu. Sutikime parašo tikrumas turi būti paliudytas notaro arba Lietuvos Respublikos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos pareigūno, arba seniūno.

Minėtame sutikime turi būti nurodyti vaiką lydinčio asmens ir vaiko duomenys: vardas, pavardė, gimimo data arba asmens kodas, Lietuvos Respublikos piliečio paso, asmens tapatybės kortelės, paso arba kito asmens tapatybę patvirtinančio dokumento duomenys (numeris, kas ir kada išdavė), galiojimo laikas.

Priklausomai nuo valstybės, į kurią vykstama, vaikui būtina turėti vizą, kuria galima pasirūpinti iš anksto, arba kai kuriais atvejais galima įsigyti kertant valstybės sieną.

Svarbu paminėti, jog kiekvienos valstybės nustatomos taisyklės gali pasikeisti iš anksto nepranešus, todėl prieš vykstant į pasirinktą valstybę, vertėtų pasitikrinti atitinkamų valdžios institucijų arba ambasadų ar konsulatų teikiamą informaciją.

Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius