Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tėvų priklausomybė nuo vaiko. Ar ją turite?

Tėvų priklausomybė nuo vaikų gudriai paslepiama prisirišimu, meile bei rūpesčiu. Ta priklausomybė kuria nesveiką ryšį, neleidžia tėvams ir vaikams gyventi savo gyvenimo.
Mama su dukra.
Mama su dukra. / 123RF.com nuotr.

Socialinė darbuotoja Meredith Resnick, knygos „Narcissism: Surviving the Self-Involved. A Little Primer on Narcissism and Self-Care“ autorė, pasakoja, kaip tą priklausomybę atpažinti.

Naujagimiai visiškai priklauso nuo mamos, tačiau jie auga, ir ta priklausomybė mažėja. Taip jau sutvarkyta gamtos. Priklausyti nuo vaikų yra nenatūralu ir kenksminga tiek patiems tėvams, tiek ir vaikams.

Štai 10 pasiteisinimų, kuriais tėvai naudojasi, kai siekia paaiškinti savo ypatingą santykį su vaikais.

1. Aš tik darau tai, ką turi daryti geri tėvai. Iš tiesų: mano vaikas taip greitai auga, o aš nenoriu su juo skirtis. Tik ne dabar!

2. Jei tik žinočiau, kaip motyvuoti savo vaiką! Iš tiesų: aš geriau jo neliesiu. O jeigu jis pasielgs kažkaip ne taip, o paskui jaudinsis, nerimaus ir puls į depresiją?

3. Tas mano vaikas toks nesavarankiškas, todėl aš plaunu jo drabužius (tvarkau jo kambarį, išvedu jo šunį ir pan.). Iš tiesų: vaikas nieko nenori daryti, yra tinginys, o tėvai nenori konfliktuoti.

4. Aš nepriekaištauju jam dėl pamokų praleidinėjimo. Aš pats mečiau mokyklą, bet štai tapau visai padoriu žmogumi. Iš tiesų: aš suprantu, kad jis ne toks, koks aš, tačiau bijau jį barti už nepažangumą.

5. Tėvas jį nuolat kritikuoja. O į mane jis gali kreiptis pagalbos ir paguodos. Iš tiesų: aš jaučiuosi reikalinga, man atrodo, kad aš kontroliuoju situaciją, kai vaikas patiki savo problemas man. Ir, beje, man tai labai patinka.

6. Po skyrybų tėvas su juo/ja visai nebendrauja. Man tenka būti ir mama, ir tėčiu. Iš tiesų: aš jaučiuosi kalta prieš vaiką dėl siaubingų santykių su jo tėvu. Man itin skauda, kad vaikas kenčia, todėl pildau visus jo norus.

7. Aš paprasčiausiai žinau, ko reikia vaikams, ir jiems tai duodu. Iš tiesų: aš negaliu ir nemoku pasakyti "ne".

8. Jis manęs nevertina, ir aš negaliu nieko padaryti. Iš tiesų: kartais netgi noriu, kad vaikas patektų į bėdą – tik tada įvertintų, kiek daug dėl jo darau.

9. Aš tiesiog negaliu atsakyti savo vaikui. Iš tiesų: bijau, kad jis šauks, rėks ir nervinsis. Jei nusileisiu, visi bus patenkinti ir laimingi.

10. Geri tėvai dėl savo vaikų daro viską ir dar daugiau. Būtent dėl to mums ir reikalinga šeima. Iš tiesų: žmonės gali pamanyti apie mane blogai, jei vaikas rėks, klyks ir tryps kojomis. Todėl aš jam nuolaidžiauju.

Jei jūs naudojate panašius pasiteisinimus, vertėtų pagalvoti, kodėl. Kodėl visas jūsų laikas ir mintys skirtos vaikui?

Priklausomybę vaikams dažniausiai turi tėvai, kurie ypač nerimauja ir yra savimi nepasitikintys. Vaikystėje juos taip pat kontroliavo tėvai arba atvirkščiai – per mažai skyrė jiems dėmesio.

Priklausomybę turintys tėvai stengiasi būti kuo naudingesni ir nuolat kažką daro dėl savo vaikų. Tačiau kuo labiau stengiasi kontroliuoti situaciją, tuo ji labiau spūsta jiems iš rankų.

Priklausomybę vaikams dažniausiai turi tėvai, kurie ypač nerimauja ir yra savimi nepasitikintys.

Bandydami kontroliuoti vaiko gyvenimą, jūs atimate iš jo galimybę normaliai augti ir vystytis.

Padarote už dukrą namų darbus, pasigailite, nes "ji labai pavargusi", o kitą dieną ji jau zyzia ir reikalauja, kad parašytumėte už ją rašinėlį ar nupieštumėte piešinį. Jūs nesureikšminate, jei ji praleidžia pamoką, o paskui stebitės sužinoję iš auklėtojos, kad ji susidėjo su prasta kompanija ir jau mėnesį nelanko mokyklos.

Mėgindami kontroliuoti vaiko gyvenimą, jūs ne tik liaujatės gyventi savąjį, bet ir atimate šitą galimybę iš vaiko. Jūs primetate vaikui savo baimes ir darote už jį tai, ką jis turėtų jau daryti pats. Negi jūs norėtumėte, kad jūsų vaikas užaugtų nesavarankiškas, nepasitikintis savimi, jaučiantis nerimą ir priklausomybę?

TAIP PAT SKAITYKITE: Olga Valiajeva: Ar vaikai skolingi savo tėvams?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius