Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaiko teisių specialistė: „Vaikų išklausymas ir karantino metu – svarbiausias momentas“

Lietuvoje tebesitęsiant karantinui, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Mobiliųjų komandų specialistai ir toliau dirba bei teikia pagalbą šeimoms nuotoliniu būdu, pasitelkę šiuolaikines technologijas, populiariausią socialinį tinklą, kitas telekomunikacines priemones. Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (toliau – VTAS) Mobiliosios komandos vyriausioji specialistė-socialinė darbuotoja Aušra Petkutė iš pradžių galvojusi, kad tokios darbo aplinkybės gali sukelti sunkumų teikiant pagalbą šeimoms, o šeimoms ją priimant, šiandien pasakoja apie kitokią darbo patirtį.
Jei vaikas bus nepailsėjęs, užduočiai nesusikaups
Vaikas / 123RF.com nuotr.

– Kas pasikeitė Jūsų darbe įvedus šalyje karantiną?

– Karantino metu teikiama pagalba šeimoms nenutrūko, tik pasikeitė darbo pobūdis. Mobilioji komanda pagal poreikį vyksta į vaiko laikinąją gyvenamąją vietą ir teikia pagalbą karantino metu. Jeigu poreikio vykti į vietą nėra, tada dirbame pasitelkiant išmaniuosius įrenginius ir teikiame konsultacijas nuotoliniu būdu. Galime pasidžiaugti, jog šeimos ir jų vaikai yra tikrai pasiryžę priimti pagalbą ir noriai bendradarbiauja.

– Kelioms šeimoms šiuo metu teikiate pagalbą?

– Nuo karantino paskelbimo iki dabar, Klaipėdos apskrities VTAS Mobilioji komanda dirba su 12 šeimų ir 6 vaikais, kuriems teikia intensyvią pagalbą.

– Su kokiais sunkumais šeimose susiduria vaikai?

– Sunkumai būna įvairūs: tėvų ir vaikų konfliktiški tarpusavio santykiai, psichologinis, seksualinis, fizinis smurtas, tėvų alkoholio vartojimas. Dažnai būna ir taip, kad vaikai tampa smurto artimoje aplinkoje liudininkais.

Neretai pasitaiko, kad tėvams trūksta gebėjimų atpažinti vaikų emocinius, fizinius, fiziologinius poreikius, dėl ko palaipsniui išsivysto vaikų delinkventinis elgesys (poelgiai, pažeidžiantys egzistuojančias elgesio normas, bet nesukeliantys rimto pavojaus ir nedarantys didelės žalos – aut.), taip pat vaikas gali pradėti save žaloti ar vartoti psichoaktyviąsias medžiagas. Visais atvejais stengiamės išsiaiškinti priežastis, dėl kurių kyla nesutarimai ir padėti šeimoms spręsti net ir įsisenėjusias problemas.

– Kokia pagalba vaikams dažniausiai reikalinga?

– Vaiko išklausymas ir karantino metu yra svarbiausias momentas, nes šiuo visiems sudėtingu laikotarpiu vaikams taip pat kyla daugiau įvairių klausimų. Mobiliosios komandos specialistai dirba su visa šeima, tačiau svarbiausias šiame procese yra vaikas, todėl ypatingas dėmesys yra skiriamas jo nuomonei, išgyvenimams, patirtims, vertinimams, norams ir lūkesčiams.

– Kokiais būdais pagalba teikiama?

– Bendravimo ir darbo su vaiku metodus bei priemones specialistai pasirenka atsižvelgdami į vaiko amžių ir brandą. Vaikams, kurie jau geba konstruktyviai mąstyti, svarbu teikti pagalbą taip, jog atsakymus į savo klausimus jie rastų patys, o tuomet padėti jiems tuos atsakymus analizuoti, suprasti, ieškoti sprendimų. Taigi teikiant pagalbą dirba ne tik Mobiliosios komandos specialistas, bet ir vaikas.

Dirbant su mažesniais, iki 6 metų amžiaus, vaikais, užmegzti ryšį su vaiku ir jam padėti plačiai naudojami žaidimų, taip pat piešimo terapijos metodai. Šiuo būdu vaikai yra mokomi emocijų atpažinimo ir jų valdymo, socialinių, kasdienio gyvenimų įgūdžių.

Teikiant mažiesiems pagalbą nuotoliniu būdu su vaikais kalbamės apie jiems reikšmingus kasdienius dalykus, jų veiklas namuose. Iki karantino šalyje paskelbimo, bendraudami su vaikais tiesiogiai pastebėjome, kad tokio amžiaus vaikams itin svarbus fizinis kontaktas – vaikai dažnai nori būti apkabinami ir patys savo palankumą, prieraišumą, meilę ir dėmesį mielai reiškia apsikabindami, prisiglausdami

– Ar vaikai noriai bendrauja su Mobiliosios komandos specialistais?

– Mane ir kitas komandos nares išties džiugina tai, jog vaikai geranoriškai ir nuoširdžiai priima mus ir mūsų pagalbą. Dauguma vaikų pirmą kartą su mumis bendrauja nedrąsiai, tačiau pokalbis po pokalbio ir vaikai tampa vis atviresni, nuoširdesni, aktyvesni, pradeda drąsiau reikšti savo mintis, emocijas.

Vaikai tikrai turi ką papasakoti, nori pasidalinti, būti išgirsti ir suprasti. Kadangi kiekvienas vaikas yra savitas, tad ir ryšio su juo užmezgimo, pagalbos vaikui teikimo būdai ir priemonės turi būti individualios. Kartais tai gali būti ir tikras iššūkis specialistui, reikalaujantis įdėti itin daug pastangų ir skatinantis ieškoti netradicinių, naujų darbo metodų. Labai vertiname iš vaikų gaunamą grįžtamąjį ryšį, nes ir mes galime daug ko iš vaikų pasimokyti.

– Pasidalinkite gerąja patirtimi dirbant su šeimomis.

– Šiemet gerųjų patirčių jau tikrai turime. Ypatingai džiaugiamės, kad mūsų pagalba padėjo jaunai mamai pakeisti pirmines nuostatas ir sprendimą atsisakyti vaikelio, bendromis specialistų ir šeimos pastangomis kūdikis liko augti savo šeimoje, su mama, broliais ir seserimi.

Didžiuojamės ir mama, kuri ištikus krizei rado stiprybės ir motyvacijos susiimti, geranoriškai priimti siūlomą pagalbą, drąsiai imtis pokyčių, todėl teigiamų rezultatų sulaukėme net nepasibaigus Mobiliosios komandos 30 darbo dienų terminui ir vaikas grįžo į šeimą anksčiau nei tikėtasi. Tokie atvejai yra pavyzdys to, koks svarbus, net lemiamas, yra pačių tėvų vaidmuo pagalbos teikimo procese, o mes, Mobilioji komanda, esame tik vedliai ir pagalbininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius