Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 klaidingi įsitikinimai apie erkių platinamas ligas, kuriuos paneigia entomologai

Miestų parkai ir alėjos – žaliosios zonos, į kurias miestiečiai plūsta ne tik savaitgaliais, bet ir šiokiadieniais po darbo. Ką jau kalbėti apie apylinkių ežerus ar kitus didesnius vandens telkinius – prie populiaresnių iš jų piko metu atrasti laisvą vietą gali būti itin sudėtinga. Tiesa, vasarotojai gamtoje neretai atlaidžiai žiūri į erkių platinamų pavojingų ligų riziką.
Erkė
Erkė / Vida Press nuotr.

15min atliko nedidelį eksperimentą – apie erkių platinamas ligas, šių ligų žalą ir prevenciją pasikalbėjo su keliomis grupėmis Vingio parke laisvalaikį leidžiančių poilsiautojų. 5-is itin dažnai žurnalistams išsakytus kontraversiškus teiginius įvertino medicinos entomologė, daktarė Milda Žygutienė.

Teiginys Nr.1: „Man dar niekada nėra įsisiurbusi erkė, tad abejoju, jog turėčiau skiepytis.“

– Žinoma, labai džiugu, kad žmogui tai nenutiko. Tačiau juk visada būna pirmas kartas. Apskritai, Lietuvoje gyvenant, tai – drąsus pareiškimas. Erkių yra visur, jų gausa didėja, ypatingai mišriuose miškuose, kur joms yra palankios sąlygos veistis. Deja, tokios geros sąlygos yra visoje Lietuvoje, todėl jokių garantijų, kad erkių nepasigausite, nėra.

Teiginys Nr.2: „Retai būnu gamtoje, nebent sodyboje ar kur miesto parke.“

– Erkių pasigauti galima būnant ir sodyboje ar parke. Pavyzdžiui, ko ne visuose Vilniaus ir kitų didžiųjų miestų parkuose yra aptinkamos erkės. „Švarių teritorijų“, kur jokių erkių nėra, nelabai ir turime.

Netgi tokiose nedidelėse žaliose salelėse, kad ir miegamuosiuose rajonuose, prie pat namų, galima aptikti erkių. Be to, yra daug neprižiūrimų ar valkataujančių kačių ir šunų, kurie, kaip ir paukščiai, tiesiog išnešioja tas erkes po visą teritoriją, jas priartina prie mūsų namų.

VIDEO: Eksperimentas: kokiose Vilniaus vietose tūno erkės?

Teiginys Nr.3: „Skiepas nuo encefalito nėra ištirtas, niekas nežino, kas bus, jei skiepysiuosi.“

– Vakcinos į rinką nepatenka be nuodugnaus jų ištyrimo. Patikėkite, jeigu vakcinos būtų blogos, t.y, sukeltų dideles komplikacijas, mes šiandien kalbėtume visai kitais klausimais. Be to, erkinis encefalitas – liga, žinoma pakankamai seniai, ir jau sovietmečiu mes turėjome rusiškas vakcinas. Vakcinos, kuriomis skiepijama šiuo metu, vakarų pasaulyje vartojamos jau daugiau nei 30 metų.

Teiginys Nr.4: „Pasiskiepijau nuo gripo, bet vis tiek susirgau. Manau, kad su encefalitu yra taip pat, tad neverta leisti pinigų veltui.“

Tai – du nepalyginami atvejai. Erkinio encefalito vakcina yra specifiška, ji veikia prieš virusą, jos patikimumas siekia 98 proc.

VIDEO: Erkių keliamas pavojus: kaip jo išvengti?

Teiginys Nr.5: „Labiau nei nuo erkinio encefalito reikia saugotis Laimo ligos, nes ji baisesnė, o nuo jos skiepų nėra.“

– Tiesa, jog Laimo ligos atvejų Lietuvoje registruojama ženkliai daugiau nei erkinio encefalito (t. y. virš 2 tūkst. kasmet). Skiepų nuo Laimo ligos dar nėra. Tačiau kalbėti, kuri liga yra rimtesnė – sudėtinga.

Erkinis encefalitas yra klastinga liga – net trečdalis (o kai kurių literatūros šaltinių duomenimis net pusė) susirgusiųjų turi įvairaus sunkumo liekamuosius reiškinius. Vieni reiškiniai išsilaiko ilgiau, kiti trumpiau, o treti lieka visam gyvenimui. Vienas lengvesnių reiškinių, sakysime, yra galvos skausmas. Tačiau ar mes norime gyventi visą likusį gyvenimą su galvos skausmu? O juk gali tekti ir sunkesnis atvejis – paralyžius.

Žinoma, ir Laimo liga gali turėti sunkią eigą, bet tai pasitaiko rečiau. Be to, Laimo liga yra sėkmingai gydoma antibiotikais, o specifinių vaistų nuo erkinio encefalito nėra.

Informacinis partneris – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Daugiau informacijos apie ligų profilaktiką rasite www.sveikata.gsk.lt

GSK
GSK

LT/ENC/0060/16

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius