Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

6 manipuliacijos triukai, kuriuos žmonės naudoja norėdami jus užtildyti

Greičiausiai pažįstate tikrai nuodingų žmonių. Visi turime tokių savo gyvenime. Narcizai, psichopatai, sociopatai – jie visi santykiuose elgiasi netinkamai, net kenksmingai, ir galiausiai sukelia skausmą draugams, artimiesiems bei partneriams.
Išmokite užčiaupti savo vidinį kritiką
Išmokite užčiaupti savo vidinį kritiką / „Fotolia“ nuotr.

Tokie žmonės iškreiptai suvokia realybę, kur jie niekada nebūna kalti. Atsakomybę jie nusimeta apgaulingomis ir manipuliacinėmis taktikomis. O blogiausia tai, kad jūs tampate eilinė jų auka, rašoma theearthchild.co.za.

Pats laikas apžvelgti kai kurais jų naudojamas taktikas. Turime išmokti atpažinti toksišką elgesį bei tokio elgesio iniciatorių. Kai žinome, su kuo susiduriame, galime apsiginti ir pasirinkti nebebūti tylinčiomis aukomis. Galime demaskuoti jų manipuliacijas ir palikti juos jų pačių melo spektaklyje.

1. Varymas iš proto

Tai viena dažniausių manipuliacijos taktikų – ir pati pavojingiausia. Iš esmės tai toks elgesys, kai asmuo priverčia jus abejoti savo sveiku protu. Kai kas nors nutinka, jie pradeda jus įtikinėti, kad to nebuvo, tiesiog kartodami vieną iš šių trijų dalykų: „Gal išprotėjai?“, „To nebuvo“ ir „Tau pasivaideno“. Jie jus įžeidinėja, žemina, taip versdami abejoti savimi.

2. Žodžių kratinys

Žinote tą jausmą, kai užduodate klausimą, o žmogus atsako labai plačiai, „tiesiai per aplinkui“, bet taip ir nepasako nieko reikšmingo? Tai yra žodžių kratinys. Tai nukreipimo taktika, kurią naudoja nuodingi žmonės, vengdami atsakomybės, norėdami jus suklaidinti ir suerzinti bei priversti pasijusti kaltu, kad išvis to paklausėte. Tas pats nutinka, kai nesutinkate su tokiais žmonėmis – net ir dėl nereikšmingų dalykų.

Pavyzdžiui, užsimenate, kad nesutinkate su jų absurdišku teiginiu, jog medžiai yra iš cukraus vatos, ir staiga jie atakuoja kiekvieną jūsų pasirinkimą ir net visas vaikystės klaidas. O jūs pradedate svarstyti, kaip šis ginčas pasiekė tokį tašką.

3. Bendros taisyklės, taikomos visiems be išimties

Iš tiesų galima pastebėti, kad nuodingi žmonės nėra labai protingi, kai ateina laikas argumentuoti savo teiginius; o tai, kad jie bendrąsias taisykles taiko visiems be išimties, tai tik patvirtina. Gali atsitikti ir taip, kad toksiški žmonės, esantys jūsų gyvenime, dažnai sako „Tu visada viskuo nepatenkinta(s)“ arba „Tu visada pyksti“. O vos užsiminus apie logiką ar racionalumą, juos ištinka eilinis pykčio priepuolis.

4. Išvados, daromos nežinant visos situacijos

Jie priverčia kalbėti jų žodžiais, o vėliau viską apsuka taip, lyg „trenktas“ būtumėte jūs.

Nuodingi individai paprastai mano, kad jie puikiai suvokia, ką galvojate ir ką jaučiate. Jie, pasikliaudami savo intuicija, daro išvadas, užuot viską blaiviai įvertinę. Dėl to jie veikia remdamiesi savo kliedesiais bei klaidingomis prielaidomis ir net nesivargina atsiprašyti už skausmą, kurį sukėlė jų veiksmai. Jie priverčia kalbėti jų žodžiais, o vėliau viską apsuka taip, lyg „trenktas“ būtumėte jūs. Jie kaltina jus tuo, kad juos laikote toksiškais, dar prieš jums spėjus pakomentuoti jų elgesį.

5. Pranešėjo mentalitetas

Žinote, kaip žinių pranešėjai visada baigia pranešimus fraze „žodis tau“, skirtą kolegoms? Būtent taip vyksta ginčai su nuodingomis asmenybėmis. Jūs vos spėjate užsiminti, kad jums nepatinka, kaip su jumis elgiamasi, o jie atsako „Lyg pats būtum tobulas“. Suprantate? Viskas visada grįžta jums.

6. Keičiamos temos

Taip nutinka visada, kai bandote toksinę asmenybę priversti atsakyti už savo elgesį. Jie viską apsuka ir pakeičia temą taip, kad ji jų neliestų.

Nesiblaškykite. Jei kas nors bandys jums taikyti šias technikas, galėsite panaudoti taip vadinamą „sugedusios plokštelės“ techniką ir toliau dėstyti faktus bei nepasiduoti dantų užkalbėjimui.

Naudokite tokias frazes, kaip: „Aš kalbu ne apie tai. Sutelkime dėmesį į tai, kas iš tiesų svarbu.“ Jei jie nepasiduos, nutraukite pokalbį ir nukreipkite energiją į naudingesnę veiklą – pavyzdžiui, nesivelti į diskusiją su žmogumi, kuris elgiasi kaip mažas vaikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius