Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 simptomai, išduodantys vitamino D trūkumą

Vasarą daug laiko stengiamės praleisti gryname ore ir mėgautis laisvalaikiu, nutolstant nuo įprastos rutinos. Vis dėlto net ir šiuo metų laiku būtina nepamiršti stiprinti organizmą jam svarbiomis medžiagomis. Viena jų – vitaminas D, su kurio trūkumu susiduria didžioji dalis lietuvių visais metų sezonais, rašoma pranešime žiniasklaidai. Kokie požymiai signalizuoja apie galimą vitamino D stygių organizme?
Slenkantys plaukai
Slenkantys plaukai / 123RF.com nuotr.

Dažni peršalimai, infekcinės ligos

Viena svarbiausių vitamino D funkcijų yra išlaikyti stiprią imuninę sistemą, kuri galėtų kovoti su įvairiais virusais ir bakterijomis. Jei dažnai sergate, o šaltuoju metų sezonu gripas, peršalimo ligos yra reguliariai pasitaikantys susirgimai, tai gali reikšti, kad vitamino D koncentracija jūsų kraujyje yra nepakankama. Net ir vasarą, kai šių ligų pasitaiko rečiau, imunitetą stiprinti būtina, kad jų būti galima išvengti orams atšalus.

Nuolatinis nuovargio jausmas

Nuovargio priežasčių gali būti daugybė: miego trūkumas, ilgą laiką besitęsiantis stresas ar įtampa, tačiau vitamino D trūkumas gali būti viena jų. Vitaminas D veikia nervinę sistemą, tad energijos trūkumas, pasyvumas, noras dažnai ilsėtis ar miegoti gali išduoti, jog vitamino D koncentracija kraujyje yra kritiškai per maža.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Slogi nuotaika

Vitamino D trūkumas gali lemti ir emocinę sveikatą – mokslininkai vis dažniau atranda ryšį tarp depresijos išsivystymo ir per mažos vitamino D koncentracijos kraujyje. Tyrimai rodo, kad šio vitamino atsargų organizme papildymas gerina nuotaiką ir padeda kovoti su sezoninės depresijos apraiškomis.

Kaulų ir nugaros skausmas

Apie vitamino D naudą gerai kaulų būklei yra girdėjęs kiekvienas. Žinia, vartojant šį vitaminą yra gerinamas kalcio įsisavinimas, o tai lemia sveikus ir stiprius kaulus. Vitamino D stygius turi įtakos apatinės nugaros dalies skausmams, lėtiniam raumenų skausmui, kurie veikia gyvenimo kokybę.

Lėtas žaizdų gijimas

Lėtas žaizdų gijimas po operacijos ar traumos gali būti ženklas, kad vitamino D kiekis organizme yra per mažas. Kodėl? Vitaminas D padidina junginių, kurie yra būtini naujos odos formavimuisi, gamybą, geba slopinti uždegiminius procesus. Jo stygius gali turėti įtakos, kad traumos, žaizdos po įvairių operacijų gyja ilgiau ir sunkiau.

Kaulų retėjimas

Daugelis vyresnio amžiaus žmonių, kuriems diagnozuotas kaulų nykimas, mano, kad jiems reikia vartoti daugiau kalcio, tačiau jiems taip pat gali trūkti vitamino D. Pakankamas vitamino D suvartojimas ir optimalaus lygio palaikymas kraujyje gali būti efektyvi priemonė kaulų masės apsaugai ir lūžių rizikai mažinti.

Intensyvus plaukų slinkimas

Nors plaukų slinkimas dažnai siejamas su kamuojamu stresu, tai gali būti ir vitamino D trūkumo padarinys. Vitaminas D padeda sukurti naujus plaukų folikulus, iš kurių auga plaukai, tad neapsirūpinus pakankamomis atsargomis, didėja plaukų slinkimo rizika, nepriklausomai nuo sezono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius