-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 ženklai, kad esate perfekcionistas

Galbūt ir nesate iš tų, kurie kruopščiai išrūšiuotų savo spintoje esančius drabužius pagal jų spalvas, formas ir rankovių ilgį, tačiau tai dar nereiškia, kad tobulybės siekimas nedaro įtakos jūsų gyvenimui.
Tobulas
Tobulas / „Fotolia“ nuotr.

Licenzijuota psichologė Elizabeth Lombardo portalui „Psychology Today“ atskleidžia 9 ženklus, rodančius, kad esate perfekcionistas.

Didžiausia jūsų gyvenime baimė – patirti nesėkmę ir pasirodyti pralaimėtoju.

Vadovaujatės „viskas arba nieko“ terminu. Savo gyvenime matote tik juoda ir balta, arba – tobula ir nesėkmė. Net nebandote pamatyti tam tikrų situacijų ar žmonių charakteristikų, dažniausiai remdamiesi vos vienu įvykiu žmogų ar situaciją esate linkę suabsoliutinti.

Leidžiatės į kraštutinumus. „Suvalgiau vieną sausainį ir susigadinau visą savo dietą. Na, tai dabar galiu suvalgyti juos visus“. Ar pagavote save tokioje situacijoje daugiau nei vieną kartą?

TAIP PAT SKAITYKITE: Gaminame advento kalendorių: paprastos ir žaismingos idėjos

Nepasitikite kitais. Retai deleguojate sau svarbias užduotis atlikti kitiems, mat nepasitikite jų jėgomis ir manote viską padarysiantys geriau už juos. Kitiems žmonės dėl to atrodote lyg kontrolės fanatikas, o patys tokius savo veiksmus teisinate noru, kad darbas tikrai būtų atliktas gerai.

Keliate aukštus standartus tiek sau, tiek kitiems. Kadangi bet kuriems darbams ar žmonėms atiduodate visą save, lygiai to paties tikitės ir iš kitų. Didžiausia jūsų gyvenime baimė – patirti nesėkmę ir pasirodyti pralaimėtoju.

Jums sunku užbaigti projektus ar sudėti paskutinius taškus, nes visuomet manote, kad galite dar kažką padaryti geriau, jei tik turėtumėte laiko. Prieš rodydami savo darbą, projektą kitiems, esate linkę įsitikinti, kad jis yra daugiau nei tobulas.

Dažnai vartojate žodį „turėtų“. Aš turėčiau padaryti tai..., Jis turėtų atlikti tai... Tai itin dažnos jūsų frazės. Turite tam tikras pačių sugalvotas „taisykles“, kuriomis, jūsų manymu, turi vadovautis visi. O jei tų taisyklių nesilaikoma, būnate be galo nepatenkinti.

Jūsų pasitikėjimas savimi priklauso nuo pasiekimų ir nuo kitų žmonių reakcijos į juos. Pagyrimai ir įvertinimai yra jūsų gyvybės eliksyras – be jų negalėtumėte gyventi ir vien tik dėl jų vis imatės naujų projektų. Nesulaukę įvertinimo, kurio tikėjotės, nusiviliate ir savimi.

Užsifiksuojate ties savo nesėkmėmis. Net jei tai buvo ir vos viena nereikšminga klaidelė – apie ją negalvoti tiesiog negalite, nuolat koncentruojatės į ją ir graužiate save mintyse vis prasukdami situaciją ir svarstydami, ką galėjote padaryti geriau.

Atidėliojate ar vengiate situacijų, kurios, jūsų manymu, jums gali nepasisekti. Galbūt gali nuskambėti ir kiek keistokai, tačiau daugelis žmonių, kurie atidėlioja ar vengia daryti tam tikrus darbus, iš tiesų yra perfekcionistai – jie tiesiog bijo, kad jiems nepasiseks. Tokie žmonės vadovaujasi principu – jei negalėsiu padaryti to tobulai, tai kam tada apskritai stengtis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius