Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akistatoje su epidemija kuriasi gerumo iniciatyvos – kviečiami prisijungti visi galintys

Šiandien dar trys, dar septyni. Užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius įgyja pagreitį. Jau aišku, kad epidemijos neišvengsime. Tačiau šiame niūrių prognozių ir saviizoliacijos kontekste džiugina viena po kitos ateinančios žinios apie tai, kaip mums rūpi kiti. Tie, kurie dirba naktimis, rūpindamiesi mūsų sveikata, organizuodami išsibarsčiusių lietuvių grįžimą namo, dovanodami medikams reikalingas priemones, informuodami visuomenę ar tiesiog dalindamiesi tuo, ką turi.
Medikas su kauke
Medikas su kauke / 123RF.com nuotr.

Nes kad ir kaip stengėmės, aišku ir tai, kad esame nepasiruošę ir neturime pakankamai nei kaukių, nei dezinfekcinio skysčio. Kad mūsų medikams gali tekti stovėti prieš virusą plikomis rankomis.

Nepaisant to, medikai vieni pirmųjų susibūrė į projektą MEDO, kad galėtų pasiūlyti savo pagalbą tiems, kuriems labiausiai reikės, kai nebeveiks poliklinikos, nebespės atsakyti į klausimus šeimos gydytojas ar atsiras didelis nerimas dėl atsiradusių ligos simptomų.

Šie ir kiti geri darbai – žemiau straipsnyje, o norinčius ir galinčius kviečiame burtis į grupes socialiniuose tinkluose, dalintis idėjomis ir teikti realią pagalbą tiems, kam jos labiausiai reikia.

Puslapyje activeyouth.lt rasite nuolat atnaujinamą informaciją apie tai, kur šiuo metu trūksta savanorių ir kokia konkreti pagalba reikalinga.

O mes nuolat pildysime šį straipsnį su jūsų visų geromis iniciatyvomis.

Padarėte gerą darbą, sukūrėte iniciatyvą ar gal žinote, kam pagalbos dabar labiausiai reikia? Rašykite mums 15min@15min.lt.

Pagalba gydytojams

Jaunųjų gydytojų asociacija kreipiasi į visus, kurie turi laisvą butą arba viešbutį, kuris per karantiną nepriima svečių – priglauskite mediką! Vienas svarbiausių dalykų, kurį galime šiuo metu padaryti beveik visi – kiek tik įmanoma labiau izoliuoti save nuo aplinkos. Tačiau čia vėl dėmesys nukrypsta į medikus, kurie dirba didžiausioje rizikoje ir izoliuoti save nuo šeimos jiems yra itin sudėtinga. Galintys prisidėti rašykite: priglauskmedika@jauniejigydytojai.lt.

Daugiau nei šimtas psichologų ir psichoterapeutų susivienijo po vienu stogu ir yra pasiruošę teikti nemokamą nuotolinę emocinę pagalbą medikams bei jų artimiesiems – dar niekada nebuvo taip svarbu pasirūpinti savimi! Registruokis čia: https://medo.lt/
Projekto iniciatoriai: Jaunųjų Psichiatrų Asociacija
Projekto partneriai: MEDo ir Jaunųjų gydytojų asociacija

Kaimo turizmo asociacija siūlo medikams, kuriems būtina saviizoliacija, nemokamai izoliuotis kaimo turizmo sodybose. Medikus saviizoliacijai priimsiančių sodybų yra visoje Lietuvoje, iš viso jų turėtų būti apie šimtą, duomenys šiuo metu intensyviai renkami.

Medikai, neturintys galimybių saviizoliuotis atskirai nuo šeimos, dėl savęs izoliavimo kaimo turizmo sodybose turėtų kreiptis į asociaciją, numeriu +370 374 00354 arba elektroniniu paštu info@atostogoskaime.lt.

Darbo drabužius nuomojanti ir jų priežiūros paslaugas siūlanti įmonė „Šiaurės banga“ reagavo į išaugusį higienos poreikį. Bendrovė pasiūlė nemokamas darbo drabužių skalbimo paslaugas visuomenei svarbią veiklą vykdančioms organizacijoms, kurių darbuotojai dirba padidintos užsikrėtimo grėsmės sąlygomis.

Renkamos aukos pačiai būtiniausiai pagalbai

Išeivijoje gyvenantis lietuvių verslininkas ir investicijų fondų valdytojas Žilvinas (Zach) Mecelis ir jo šeima skyrė 250 tūkst. eurų Lietuvos kovai su COVID-19 viruso protrūkiu ir jo pasekmėmis remti.

Investuotojo šeima paramą nukreipė keliems Lietuvoje veikiančioms paramos iniciatyvoms:

  • 80 000 eurų skirta Vilniaus savivaldybės koordinuojamai gydymo įstaigoms skiriamai paramai,
  • 80 000 paskirta žurnalisto Andriaus Tapino ir „Laisvės TV“ iniciatyvai „Laikykitės, medikai!”, 50 000 skiriama Plungės ligoninei,
  • 40 000 eurų skirta Prezidento Valdo Adamkaus ir grupės žinomų verslininkų bei visuomenės veikėjų įsteigtam „Gydymo įstaigų paramos fondui“.

LR Prezidentas Valdas Adamkus, Senamiesčio Rotary klubas, Lietuvos bendrovės, grupė žinomų verslininkų, visuomenės veikėjų įsteigė privatų kovos su koronavirusu „Gydymo įstaigų paramos fondą“, prie kurio ragina jungtis visus geros valios žmones. Nuolat pasipildančio fondo sąskaitoje šiuo metu yra 200 tūkstančių eurų. Didžiausias privataus fondo privalumas – trumpiausias įmanomas kelias nuo poreikių įvertinimo iki prekės ar paslaugos įsigijimo, reikalingi kontaktai ir greitis. Daugiau informacijos rasite čia.

Įkurtas COVID-19 fondas, kurio lėšos bus skiriamos pagalbai tiems, kuriems jos labiausiai reikia. Pirmosios surinktos lėšos bus skiriamos medikams ir ligoniams – perkamos asmens apsaugos priemonės, reagentai ir kita medicininė įranga. Vėliau poreikis bus analizuojamas ir tikslinamas, visuomenė nuolat bus informuojama, kiek surinkta lėšų ir kam jos naudojamos. Iki šiol į fondą suaukota jau 44 tūkst. eurų lėšų. Fondo veikla rūpinsis Prezidentės Dalios Grybauskaitės vadovaujama žymių šalies medikų, mokslininkų ir verslo atstovų komanda. Fondui lėšas gali pervesti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys – smulkios ir stambios įmonės ir tarptautinės korporacijos. Sąskaitą rasite čia.

COVID-19 fondui 100 tūkstančių eurų paaukojo turtingiausias Lietuvos žmogus, VP grupės akcininkas Nerijus Numa (Numavičius).

„Telia“ skiria 50 tūkstančių eurų su koronavirusu kovojantiems medikams ir antra tiek – dėl šalyje paskelbto karantino galimybių mokytis netekusiems vaikams. Bendra paramos suma siekia 100 tūkst. eurų.

SEB bankas Lietuvoje skyrė 100 tūkst. eurų finansų ministro Viliaus Šapokos įkurtam COVID-19 pasekmių mažinimo fondui.

Įmonių grupė „Penki kontinentai“ įvairių socialinių projektų įgyvendinimui, kovojant su pandemija, skyrė 50 tūkst. eurų.

Vienas iš „Tesonet“ įmonės įkūrėjų Tomas Okmanas feisbuke pasidalino puikia žinia – IT sektoriaus įmonės susibūrė į grupę „Lithuanian tech mafia“ ir surinko 300 tūkstančių eurų Santaros klinikoms reikalingai įrangai. Padėka Ernestui Petkevičiui ir „Vertex“, Dmitrijui Borisenka ir „CoinGate“, Ahmadui Ghorbal, Tomui Šlimui ir Andriui Šlimui, Arnui Stuopeliui ir „Hostinger“ komandai, Kornelijui Čelutkai, Simonui Gustainiui ir „BaltCap“, Stepui Telešiui, Martynui Gudonavičiui ir „Trafi“, Tomui Banišauskui ir „Bored Panda“, Mindaugui Railai ir „Girteka Logistics Lietuva, Algirdui Stoniui ir „TeleSoftas“, Tadui Burgailai ir „Kilo Health“, Vladui Jurkevičiui, Vyčiui ir Žygiui iš „Eneba“, Jean-Baptiste Daguene ir „70adventures“, Gediminui Žiemeliui ir „Avia Solutions Group“, Jonei Vaitulevičiūtei ir startup‘ui „Wise Guys“, Mantui Mikuckui, Tomui Plantenga ir „Vinted“, Arvydui Bložei ir „practica Capital“, Olegui Martyniukui, Astai Meškerevičiūtei ir „Inventi“, Tomui Kemčiui ir „Contrarian Ventures“, Rokui Medoniui ir „CarVertical“, Ugniui Šimelioniui, Mariui Krikštopaičiui, Justinui Jaruševičiui ir „Motieka & Audzevičius“, Ryčiui Lauriui ir „Omnidend“ Tomui Dirvonskui ir daugybei kitų, kurie norėjo likti neįvardinti!

Žurnalistas Andrius Tapinas ir „Laisvės TV“ pakvietė jungtis prie akcijos „Laikykitės, medikai!“, skirtos padėti jiems įsigyti darbo priemones, kurių trūksta pandemijos metu. Kovo 19-osios vakarą A. Tapinas savo feisbuko paskyroje pasidalijo informacija, kad vos per 30 valandų nuo akcijos pradžios jau paaukota per 200 tūkst. eurų. Prie akcijos prisijungė „Aukok.lt“ su 64 tūkst. eurų, Daina Bosas su 12 tūkst. eurų. Kovo 31 – ąją sąskaitoje jau buvo 1,5 mln eurų.

Už šios iniciatyvos metu surinktus pinigus jau nupirkta:

1. 300 litrų dezinfektanto,
2. 5 specialios veido kaukės.
3. 900 litrų dezinfekcinio skysčio rankoms ir paviršiams.
4. Medžiagos veido skydelių gamybai, Robotikos mokykla įsipareigojo kuo greičiau pagaminti 100 000 veido skydelių.

5. Filtravimo medžiagos FFP3 tipo žaliava, iš kurių Robertas Kalinkinas turi pasiūti 12 000 respiratorių ir 60 000 veido kaukių. (SVARBU: Robertas kreipiasi į visas siuvyklas, kurios šiuo metu be darbo – reikia greitai, reikia rankų, reikia pagalbos. Kreipkitės į jį tiesiogiai, gausite specifikacijas: pagalbamedikams@gmail.com, 8600 58 790 (Vaiva)

Ir svarbiausia – 20 000 specialių kombinezonų, kuriuos tikimasi turėti trečiadienį.

Prie A.Tapino iniciatyvos prisijungė verslai, padovanoję: 500 respiratorių ir 5000 porų pirštinių (UAB „Delamode Baltics“), 200 litrų dezinfekatoriaus (UAB „BioCircle Balticum“), 600 litrų dezinfekcinio skysčio (Lesta), 10 000 porų pirštinių (UAB „Caramix“).

„Jūs remiate nuo 1 iki 10 000 eurų, kažkada, kai nusibrauksim prakaitus, padėkų skaičius bus ilgesnis už Baltijos kelią“, – dėkoja A.Tapinas.

Įmonių grupė ICOR kovai su koronavirusu Lietuvoje skyrė 200 000 eurų. Lėšos skirtos per grupės iniciatyvą „Mums svarbu!“

Inovatyvios farmacijos pramonės asociacija (IFPA) prisideda prie paramos šalies medikams ir skiria 100 tūkst. eurų Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) paramos fondui, suvienijusiam verslo organizacijas, kuris už surinktas lėšas perka priemones, padėsiančias apsaugoti medicinos įstaigos darbuotojus.

Sutelktinio finansavimo platforma Profitus prisijungė prie Go Vilnius ir Vilniaus savivaldybės prašymo padėti medikams ir aprūpinti gydymo įstaigas reikiamomis apsaugos priemonėmis. Lėšos šiam tikslui pradėtos rinkti per sutelktinio finansavimo platformą (profitus.lt).

Lietuvių sukurtas ir pasaulyje pripažinimo jau sulaukęs integruotos rinkodaros įrankis „Omnisend“ nusprendė kovai su virusu ir jo padariniais skirti 30 tūkst. eurų. Įmonė taip pat siekia padėti pajamų netekusiam smulkiam verslui persikelti į internetą, savo paslaugas teikdama nemokamai ar už pusę kainos.

Dovanojamos medikams trūkstamos apsaugos priemonės – respiratoriai, medicininės kaukės, pirštinės

Medicinos profesorius Vytautas Kasiulevičius feisbuke pasidalino gavęs dovanų 20 vnt. FFP2 respiratorių iš vieno anonimu panorusio likti žmogaus. Medikas kviečia verslininkus padėti gydytojams ir, jei tik turi galimybę, padovanoti taip dabar reikalingų priemonių.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gydytoja rezidentė Kristina Vasiljevaitė kartu su Gabriele Žebrauskaite ėmėsi iniciatyvos ir iš respiratorių pardavėjų surinko 56 vnt. respiratorių, kuriuos perdavė Kauno Klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriui.

Alytiškis automobilių ir motociklų sporto entuziastas Romas Bukevičius PSPC šeimos gydytojai Laurai Bieliauskaitei-Svetlauskienei atnešė 50 vienetų respiratorių ir dėžę vienkartinių pirštinių.

Šios mažos iniciatyvos išjudino dideles. Bendrovė „Lietuvos draudimas“ paskelbė už 50 tūkst. eurų perkanti medikams būtinų priemonių, kurios netrukus turėtų pasiekti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninę Kauno klinikas.

Aromáma sureagavo į Lietuvos medikų prašymą paremti ligoninių personalą natūraliomis dezinfekcinėmis priemonėmis, eteriniais aliejais ir kita aromaterapine produkcija. Į Kauno Klinikas ir Kauno klinikinę ligoninę buvo pristatyti 5000 eurų vertės paramos rinkiniai medikams, dirbantiems infekciniuose skyriuose ir kasdien susiduriantiems su realia rizika savo sveikatai.

Vilniaus Santaros klinikose jau veikia įranga, medikus pasiekusi per įmonių grupės ICOR iniciatyvą „Mums svarbu!“. Reanimacijos-intensyvios terapijos skyriuje įdiegta kardiomonitorių centrinė stotis ir infuzinė skysčių sistema, kuriai įsigyti skirta daugiau nei 14 000 eurų.

Ši pagalba – tarp pirmųjų iniciatyvos „Mums svarbu!“ žingsnių. Per kovai su koronavirusu nukreiptą iniciatyvą iš viso bus suteikta paramos už 200 000 eurų.

Vilnius kviečia gelbėti medikus – aukoti jiems apsaugos priemones. Vilniaus miesto savivaldybė, reaguodama į medikų asmeninės apsaugos priemonių trūkumą kovoje su COVID-19 virusu, inicijuoja kampaniją „Gyvybės langelis medikams”. Visi vilniečiai kviečiami aukoti įsigytas apsaugos priemones (kaukes, pirštines, apsauginius akinius ir kt.) tiems, kuriems šiuo metu jų reikia labiausiai kovoje su virusu. Laukiamas bet koks, net kukliausias šių priemonių kiekis.

123RF.com nuotr./Apsauga nuo virusų
123RF.com nuotr./Apsauga nuo virusų

Olegas Deduchovas dėkoja Klaipėdos Senamiesčio Rotary Klubui, UAB Autokorega ir visiems kitiems padedantiems gausinti medikų apsaugos priemonių atsargas Klaipėdos Universitetinei Ligoninei.

Gydymo įstaigas didžiuosiuose šalies miestuose ir kai kuriuose rajonuose jau pasiekė SBA grupės įmonių parama – 15 000 daugkartinių kaukių bei vienkartinių kombinezonų ir vienkartinių antbačių. Bendra SBA įmonių paramos medikams suma perkopė 30 000 eurų, tačiau šiuo visai Lietuvai sudėtingu laikotarpiu įvairios paramos iniciatyvos toliau bus tęsiamos.

Sostinės prekybos ir pramogų centro „Ozas“ savininkė, NT investicijų ir plėtros kompanija „NEPI Rockcastle“ Raudonajam Kryžiui Vidurio ir Rytų Europoje skyrė 150 tūkst. eurų. Parama bus paskirstyta atsižvelgiant į dabartinius medicinos sistemos poreikius, naudojama dezinfekcinėms priemonėms įsigyti. Prie šios iniciatyvos Lietuvoje jungiasi ir grupei priklausantis prekybos ir pramogų centras „Ozas“ bei jo nuomininkai.

Vyriškų drabužių gamintojo, prekinio ženklo „Loois“ siuvykla netrukus pradės siūti ir Lietuvos rinkai tiekti sertifikuotas medicinines kaukes – pirmojoje gamybos partijoje planuojama pagaminti 130 tūkst. vienetų. Partneriai „Crustum“ Santariškių infekcinių ligų centrui padovanojo daugiau nei 80 kilogramų kavos pupelių, pasirūpino ir puodeliais, kavą bei puodelius medikams pristatys ir „Vero Cafe“. Pramogų parkas „Adventica“, susisiekęs su savo įrangos tiekėjais Kinijoje, užsakė apsaugos priemonių siuntą, kuri šiuo metu keliauja į Lietuvą. Maistą išsinešti gaminančios kavinės „Wokbusters“ ir „Meatbusters“ prisidėjo prie Vilniaus oro uosto savanorių maitinimo.

Pats prekybos ir pramogų centras „Ozas“ nupirko 1500 vienetų greitųjų COVID-19 testų, kurie bus skirti Vilniaus miesto medikams, kasdien dirbantiems su virusu užsikrėtusiais asmenimis. Prekybos ir pramogų centras taip pat perdavė 400 vienkartinių kaukių ir 36 litrus dezinfekcinio skysčio Santaros klinikų Kraujo centrui.

Pieno perdirbimo bendrovė „Pieno žvaigždės“ kovai su koronavirusu skyrė 100 tūkst. eurų paramą, kuri atiteks medikams ir darbuotojų šeimos nariams.

50 tūkst. eurų, arba pusę paramos lėšų įmonė skiria Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Mažeikių ir Pasvalio gydymo įstaigoms, kovojančioms su COVID-19 virusu. Šiuose miestuose bendrovė vykdo savo veiklą.

Dar 50 tūkst. eurų „Pieno žvaigždės“ skyrė aprūpinti bendrovės darbuotojų šeimas kaukėmis, respiratoriais, dezinfekciniu skysčiu ir kitomis apsaugos priemonėmis.

Imasi kaukių gamybos

Klaipėdos universiteto studentai pradėjo apsauginių daugkartinio naudojimo kaukių gamybą ir vis aktyviau įsitraukia į savanorių gretas sveikatos priežiūros įstaigose. Norinčiųjų savanoriauti ar prisidėti prie kaukių gamybos skaičius auga. Prie iniciatyvos, pagal savo galimybes, kviečiamas prisijungti kiekvienas.

Rokas Sadauskas Linkedin dalinasi puikia žinia – nuo kitos savaitės prasidės masinė gamyba medikams reikalingų skydų kovai su COVID-19! Robotikos Mokykla sukūrė skydą, kuris gaminamas tik iš vienos medžiagos. Jau pradėjo gamybą ir jau išsiuntė daugeliui medikų pirmuosius pavyzdžius. Toliau ieško būdų, kaip atpiginti produktą ir jį padaryti patogesniu. Taip pat kviečia jungtis žmones, kurie gali pjauti lazeriais, kad kuo greičiau būtų pasiektas reikalingas skydų kiekis.

Litpolstar – Pradės masinę gamybą jau nuo ateinančio antradienio, pajėgumai ~ 100 tūkst. vienetų per 10 dienų, pavykus prijungti ir jų partnerius bus pasiektas dar didesnis kiekis. Taip pat reikalingą medžiagų kiekį užrezervavo visose kaimyninėse šalyse – Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje. Ieškomi būdai gamyboje pritaikyti ir kitokią žaliavą. Didelis AČIŪ už pagalbą ir idėjas Karolis Budinavičius.

Delamode Baltics taria AČIŪ Aleksejui Rublevičiui. Kad masinė gamyba startuotų nedelsiant, jie mums padės kuo greičiau pristatyti reikalingas medžiagas iš Lenkijos, nes Lietuvoje visos reikalingos žaliavos jau yra išpirktos.

Projektas kol kas dalinai finansuojamas iš “Laisvės TV” surinktos paramos. Tačiau Robotikos Mokykla vis dar ieško galimybių įsigyti medžiagų Lietuvoje iš įvairių šaltinių, taip pat pakvietė prisijungti ir studentus – jie dirba pilnu pajėgumu. Surinkta parama jau tirpsta, tad prie šio projekto kviečiami prisidėti privatūs asmenys ir verslai!

VGTU „LinkMenų fabrikas“ kartu su „LaserTrio“ ir reklamos agentūra „Idėjos grafika“, pagal „Robotikos mokyklos“ suteiktus brėžinius, turimais lazeriais per šį savaitgalį kartu jau išpjovė 2300 vienetų apsauginių kaukių medikams. Ši pirmoji partija sekmadienio vakarą jau pasiekė Vilniaus miesto ligonines. „Robotikos mokykla“ taip pat prijungė Kauno, Šilalės regiono bei Klaipėdos meikerius, todėl papildomai buvo pagaminta apie 6000 vienetų apsauginių veido skydelių kitoms Lietuvos ligoninėms.

VGTU „LinkMenų fabriko“ specialistai per savaitgalį taip pat pagamino prototipą panaudotų respiratorių dezinfekavimui UV spinduliais Kauno klinikoms. Šį prototipą ištestavus Kauno technologijos universiteto mokslininkams, sėkmės atveju VGTU „LinkMenų fabriko“ specialistai suprojektuos visiems prieinamus prototipo brėžinius, kad tokias dezinfekcines talpas galėtų pasigaminti ir daugiau regionų.

Organizatorių nuotr./Apsauginių skydelių medikams gamyba VGTU LinkMenų fabrike
Organizatorių nuotr./Apsauginių skydelių medikams gamyba VGTU LinkMenų fabrike

Tauragėje veikianti apsaugos drabužių gamintoja bendrovė „Ansell“ pagamino 50 daugkartinio naudojimo apsauginių kostiumų SPLASH 600. Kostiumai išdalyti Tauragės ligoninei, Tauragės pirminės sveikatos priežiūros centrui, UAB „Dunokai“, Tauragės autobusų parkui. Juos vilkės ir koronaviruso pandemijos metu savivaldybei gelbstintys savanoriai.

SBA grupės bendrovė „Utenos trikotažas“ ėmėsi masinės medžiaginių kaukių gamybos. Tokių kaukių apsauginis poveikis nėra patvirtintas mediciniškai, tačiau, visuomenės sveikatos specialistų teigimu, nesant galimybių įsigyti sertifikuotų gaminių, medžiaginės kaukės gali būti naudojamos kaip papildoma prevencinė priemonė. Atsidėkodami medikams, „Utenos trikotažo“ darbuotojai sekmadienį skyrė kaukių siuvimui ir pagamino jų 10 tūkst.

Organizatorių nuotr./„Utenos trikotažo“ darbuotojai dėkoja medikams
Organizatorių nuotr./„Utenos trikotažo“ darbuotojai dėkoja medikams

Dovanoja būtiną įrangą, siūlo plaučių ventiliavimo aparatus ir vietas ligoniams

Plastinės chirurgijos ir dermatologijos klinika „Nordclinic” siūlo medicinos sektoriui reikalingą pagalbą – 3 plaučių ventiliavimo aparatus ir 3 intensyvios terapijos palatas, kuriose gali priimti ligonius ir 14 palatų (20 lovų), kurias, esant poreikiui, klinika pasiruošusi suteikti ligonių izoliacijai.

Į Vilniaus miesto savivaldybės kvietimą padėti medikams atsiliepė verslas. Penkios verslininko Dariaus Mockaus valdomos įmonės – „Darnu Group“, „Mediafon“, „Aprangos“ grupė, „Mitnija“ ir „MV GROUP“ – ketvirtadienį pasirašė sutartį dėl dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų pirkimo ir padovanojimo Vilniaus miesto savivaldybei. Savivaldybė penkis dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus „Crossvent 3+“, kainuojančius beveik 50 tūkst. eurų, perleis didžiausią poreikį turinčioms gydymo įstaigoms.

Naktimis dirbančių medikų vaikams atidaromi naktiniai darželiai, buriasi savanoriai

Sostinės savivaldybė naktimis dirbančių medicinos įstaigų darbuotojų vaikams siūlo atidaryti tris naktinius darželius, kuriuos lankytų apie 150 vaikų. Tokius darželius pasiruošta atidaryti strategiškai patogiose vietose, kur šalia dirba daugiausiai medikų: Santariškėse, Antakalnyje ir Lazdynuose.

Privatus vaikų darželis Klaipėdoje „Pasakėlė“ siūlo neatlygintiną pagalbą Klaipėdos miesto medicinos ir statutinių įstaigų darbuotojams (ne tik savo klientams), kurie negali dirbti nuotoliniu būdu ar pasinaudoti laikinu nedarbingumu. Teiks vaikų priežiūros ir ugdymo paslaugas darbo dienomis 7.30–18.00 val. (situacijai paūmėjus dirbs ir savaitgaliais). Priims vaikus nuo 1,5 m iki 6 m. amžiaus. Registruotis galima tel. 8 653 35777.

Internetinė vaikų priežiūros platforma „Yoopies“ pristatė funkciją „Savanoriška veikla koronaviruso protrūkio metu“. Kiekvienas vartotojas, užsiregistravęs svetainėje, galės dabar pasirinkti savanoriškai teikti savo vaiko priežiūros paslaugas sveikatos priežiūros specialistų ir kitų būtiniausių paslaugų darbuotojų šeimoms.

Šia funkcija siekiama padėti gydytojams su vaikais rasti vaikų priežiūros paslaugas nemokamai, suteikiant jiems galimybę eiti į darbą. Vaikų priežiūros specialistai bei visus savanoriai, norintys padėti, kviečiami registruoti savo paslaugas čia.

Teikiama psichologinė pagalba

Trečiadienį veiklą pradėjo Nacionalinis savanorių koordinavimo centras. Portale www.stipruskartu.lt kviečiama registruotis visus, kurie gali padėti senoliams apsipirkti, paremti maistu skurstančius suaugusiuosius ir ypač vaikus – juk jų pamėgti dienos centrai jau uždaryti.

Nacionalinis savanorių koordinavimo centras (NSKC) taip pat kviečia registruotis tuos, kurie turi automobilius ir gali būti kurjeriais ar kitaip padėti. Šiame puslapyje kviečiami registruotis ir tie, kuriems reikia pagalbos, arba skambinti nemokamu trumpuoju numeriu 1827. Laikinojo koordinavimo centro darbuotojai savanorius nukreips pas tuos, kam reikia pagalbos.

Nacionalinis savanorių koordinavimo centras dirbs tol, kol tęsis karantinas. Centras dirba 7 dienas per savaitę nuo 9 iki 17 valandos. Centras neteikia medicininės pagalbos ir nesuteikia finansinės paramos.

Prezidentas Gitanas Nausėda ir Lietuvos skautija jungiasi prie pilietinės iniciatyvos „Stiprūs Kartu“ bei kviečia ir kitus pasekti jų pavyzdžiu.

PVC iliustracija/„Tėvų linijos“ kontaktai
PVC iliustracija/„Tėvų linijos“ kontaktai

Bandant prisitaikyti prie pasikeitusios kasdienybės, tėvams kyla daugiau įtampos, nerimo ir klausimų nei įprastai. „Tėvų linijoje“ Paramos vaikams centro psichologai teiks nemokamas ir anonimines konsultacijas telefonu kaip įprasta – darbo dienomis 11–13 val. ir 17–21 val. Telefono numeris 8 800 90012.

Karantino sąlygomis emocinės pagalbos tarnybos „Jaunimo linija“ savanoriai ir toliau tęsia budėjimus visą parą. Galima prisiskambinti visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 28888, parašyti elektroninį laišką ar bendrauti pokalbiais internetu darbo dienomis ir šeštadieniais nuo 18 iki 22 val.

Kviečiamos susivienyti maitinimo įstaigos

Šeimos restoranai „Jurgis ir Drakonas“, bei „Brooklyn Brothers“ kovo 16 d. pakvietė visas Lietuvos maitinimo įstaigas prisijungti prie medikų palaikymo iniciatyvos.

Šie du restoranai visą savaitę neatlygintinai tiekia tam tikrą maisto porcijų kiekį Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Infekcinių ligų centro personalui, Santaros klinikų Vaikų priėmimo ir skubios pagalbos skyriui, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės, Greitosios medicinos pagalbos stoties ir LSMUL Kauno klinikų personalams.

Kaune įsikūrusi kepyklėlė „Kibi Čibi“ veža maistą medikams kasdien į Klinikas ir Kauno klinikinę ligoninę.

„Rimi Lietuva“ solidarizuojasi su didžiausią krūvį šiuo metu patiriančiais medicinos ir jos pagalbą gyventojams teikiančių organizacijų darbuotojais. Nuo šiandien visą karantino laikotarpį už jo laikymąsi atsakingo Visuomenės sveikatos biuro specialistams, Greitosios medicinos pagalbos stočių, Bendrojo pagalbos centro 112 ir mobiliųjų koronaviruso patikros punktų darbuotojams bus reguliariai pristatomi maisto produktai. Beveik 1500 specialistų didžiuosiuose šalies miestuose pasieks įvairūs užkandžiai, tinkami vartoti turint bent minutę atokvėpio ir suteikiantys energijos tolesniam darbui. Šią iniciatyvą „Rimi“ tinklas vykdo visose trijose Baltijos šalyse.

Buriami savanoriai vežioti maistui ir medikamentams

Gynybos paramos fondas pradėjo burti savanorių komandas, padėsiančias žmonėms įveikti sunkumus ilgai trunkančio karantino sąlygomis. Vos per keletą dienų į savanorių pajėgas užsiregistravo daugiau nei 30 pilietiškų žmonių visoje Lietuvoje. Įprastai organizuojantys parodas ir konferencijas, koronaviruso akivaizdoje persiorientavo ir pradėjo organizuoti pagalbą dėl karantino atskirtyje atsidūrusiems žmonėms. Fondas registruoja savanorius, kurie galėtų atlikti kurjerio darbus: saugų būtinų prekių – maisto ar vaistų – pristatymą karantinuotiems asmenims.

Asmeninio albumo nuotr./Lauko virtuvė Lietuvos ir Lenkijos pasienyje
Asmeninio albumo nuotr./Lauko virtuvė Lietuvos ir Lenkijos pasienyje

Gynybos paramos fondo savanoriai trečiadienį įkūrė lauko virtuvę prie Kalvarijos–Budzisko pasienio kontrolės punkto (PKP) ir dalijo pietus jame įstrigusiems vilkikų vairuotojams. Kai kurie eilėje kirsti Lietuvos ir Lenkijos sieną laukia jau kelias dienas. Besidriekiančioje 40 km vilkstinėje laukiantiems vilkikų vairuotojams Gynybos paramos fondo savanoriai paruošė 1 500 kareiviškos košės porcijų.

Renginių industrijos asociacijos nariai taip pat sugalvojo, kaip gali prisidėti prie bendros kovos su COVID-19 viruso sukelta krize. Atsiliepdami į prašymą padėti gauti vienkartinių puodelių ligoninėms, Vilniaus Santaros klinikoms pristatė 77 tūkstančių vienetų puodelių. Padedant Vilniaus miesto savivaldybei suorganizavo dar 80 tūkstančių vienkartinių puodelių siuntos pristatymą sostinės ligoninėms.

Muzika ir filmai – visuomenei padrąsinti ir medikams palaikyti

„Noriu pasidalinti tikėjimu, kad viską atlaikysime“, – sakė prieš koncertą visiškai tuščioje Šv. Kotrynos bažnyčioje dainininkė Jurga. Kovo 15 d., vos per kelias dienas nuo tada, kai visoje Lietuvoje dėl koronaviruso prevencijos buvo atšaukti renginiai, suorganizuotas visuomenei padrąsinti skirtas koncertas „Nebijok“ savo netikėta forma ir stipriomis emocijomis buvo ypatingas tiek Jurgai, tiek jos grupei ir tūkstančiams žiūrovų savo namuose.

Miglės Meškauskaitės nuotr./Jurga Šeduikytė
Miglės Meškauskaitės nuotr./Jurga Šeduikytė

Jonas Nainys panoro toliau džiuginti klausytojus ir už didžėjaus pulto laikinai stojo savo namuose. Savo koncertą jis tiesiogiai transliavo socialinių tinklų auditorijai – jį stebėjo 35 tūkstančiai žmonių, kurie ėmė gausiai ja dalintis. Šią veiklą penktadieniais būtinai tęs ir ateityje – galbūt tai taps gražia tradicija, kol klubai uždaryti.

Festivalis „Kino pavasaris“ persikėlė į namų kiną, kad mūsų vakarai nebūtų slegiantys.

Per karantiną Lietuvos nacionalinė filharmonija ragina nepamiršti klasikinės muzikos ir dažniau apsilankyti atnaujintoje skaitmeninėje koncertų salėje.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras siūlo bendrauti virtualiai. Muzikinio teatro Facebook paskyroje bei internetinėje svetainėje jau galima išvysti Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektaklių įrašus.

Didieji muziejai siūlo virtualius turus, neišeinant iš namų galima „aplankyti“ net tolimiausias galerijas. Šiaulietis menininkas Vilmantas Dambrauskas kviečia meno mylėtojus į „Neatšauktus atidarymus“ – socialinio tinklo „Facebook“ atvirą grupę Neatšaukti atidarymai / Not cancelled openings, kurioje prisistato aktyvūs Lietuvos menininkai.

MO muziejus, reaguodamas į šiuo metu Lietuvoje paskelbtą karantiną, pristato naujieną – virtualų turą po lankomiausią meno parodą „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“. Ši naujiena papildo jau nuo kovo 13 dienos muziejaus plėtojamą rubriką #menasnaMO.

Valdovų rūmų muziejų jau seniai buvo galima lankyti virtualioje erdvėje, neišeinant iš namų, tačiau šiuo ypatingu laikotarpiu muziejus kviečia į muziejaus profesionalių gidų vedamas virtualias ekskursijos, taip pat siūlo namie išbandyti išradingų edukacijos specialistų paruoštus edukacinius užsiėmimus.

M.K. Čiurlionio memorialinis muziejus Druskininkuose kviečia apsilankyti virtualioje Aleksandro Vozbino parodoje „Mano Druskininkai“, kurią galima pamatyti „Facebook" paskyroje.

Lietuvos ugdymo įstaigos bendromis jėgomis keliasi į virtualią erdvę

Vaikų darželių tinklo „Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokyklos steigėja, edukologė dr. Austėja Landsbergienė parengė unikalų rekomendacijų paketą visoms Lietuvos mokykloms ir darželiams, kaip, paskelbus karantiną dėl COVID-19 viruso, ugdymą perkelti į virtualią erdvę.

Leidyklos nemokamai su mokyklomis dalinasi virtualiomis mokymo programomis.

Karantinui keičiant mokymosi procesą, gamtininkai siūlo ir savo pagalbą. Mokytojus ir vaikus, ieškančius įdomių užduočių apie gamtą, jie kviečia apsilankyti nemokamoje platformoje jauniesiems gamtos reindžeriams. Platformoje gamtosreindzeris.lt galima rasti daugybę žaidimų, eksperimentų, kryžiažodžių, dėlionių, testų.

Karantino laikotarpiu vaikų akademija "Mažųjų valdos" (direktorė Karolina Sugint-Kaupė) paruošė kelis pasiūlymus užimtumui namie: 1) visiems užsiprenumeravusiems ŽAIDIMŲ KARUSELĖS naujienlaiškį, kas antrą dieną nemokamai siunčia „Mažųjų valdų“ mokytojų ir specialistų parengtas rekomendacijas turiningam šeimos laisvalaikiui, patarimus ir kitas idėjas šeimoms; 2) siūlo nuotolinių 10 vaizdo užduočių ciklą su nuotaikingų veiklų sąrašu ir patarimais namams su vaikais; 3) transliuoja pamokėles #BūkRamus.

„Pearson Baltics“ suteikia nemokamą pagalbą Lietuvos pedagogams nuotoliniam mokymui. Lietuvos pradinio, vidurinio bei aukštojo ugdymo pakopų pedagogams suteikiama galimybė 60 dienų nemokamai prisijungti ir naudotis Pearson nuotolinio mokymo/si platformomis.

Organizacijos „Unikalus šokis“, siūlančios šokių užsiėmimus specialiųjų poreikių vaikams, įkūrėja Rita Žogelė šią savaitę pradėjo vesti virtualias šokių pamokas „Uniq Dance“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Socialinis verslas „Trys kubai”, kuriantis populiaraus kompiuterinio žaidimo „Minecraft“ pagrindu parengtas pamokas vaikams, dėl susiklosčiusių aplinkybių anksčiau nei planuota pristatė nuotolinį būrelį 2-4 ir 5-8 klasių mokiniams. Šis būrelis turėjo vykti „gyvai“, tačiau reaguodami į aplinkybes, „Trys kubai” vos per kelias dienas sukūrė virtualią būrelio platformą.

Skaitmeninės individualizuoto mokymosi sistemos „DigiKlasė“ įkūrėjas Eimantas Bekėža taip pat tęsia savo veiklą ir šiuo metu veda fizikos pamokas bei fizikos kursus nuotoliniu būdu.

Inovatyviais įrankiais ugdymo procese šiuo metu naudojasi ir edukologės Irmos Liubertienės sukurta, emocinio intelekto lavinimo mokyklose siekianti socialinė iniciatyva „Dramblys.lt“.

Lietuvių žaidimų kūrėjų studija „Moorland Games“ sukūrė žaidimą „Lure: The King‘s Gold“ paaugliams bei suaugusiems ir siūlo naudotis juo nemokamai. Šis žaidimas vystomas su idėja, kad prie jo kūrimo gali prisidėti gerbėjai iš viso pasaulio, kurdami savo mūšio vietas bei statydami tvirtoves.

Neformalųjį vaikų švietimą atstovaujantis Vaikų universitetas ALFA, organizuojantis inovatyvius užsiėmimus vaikams, paskelbus karantiną užsiėmimus perkėlė į virtualią erdvę. Šiuo metu visų medicinos darbuotojų vaikai kviečiami dalyvauti virtualiuose užsiėmimuose nemokamai.

Sukurta savanorius vienijanti Savitarpio pagalbos grupė feisbuko tinkle

Verslininkas Teodoras Valatkevičius su žmona sukūrė Savitarpio pagalbos grupę Covid-19 epidemijos laikotarpiu „Mes galime“ . Prie šios grupės veiklos kviečiami prisijungti visi, kurie nori ir gali padėti žmonėms spręsti kasdieninius sunkumus epidemijos laikotarpiu:

  • padėti vieni kitiems geru patarimu, informacija, konsultacijomis;
  • suteikti tiesioginę pagalbą tiems, kuriems ji yra būtina;
  • dalintis kontaktais pagalbos reikalaujančių žmonių (kam asmeniškai yra būtina pagalba, ar kas turi kaimyną, kuriuo reikia pasirūpinti ir pan.);
  • kam reikia, parnešti maisto iš artimiausios parduotuvės ar išvesti šunį į lauką;
  • atsiliepti savanoriams, galintiems ištiesti pagalbos ranką, ar organizuoti veiklą (jeigu bus reikalinga);
  • Pasidalinti papildomo darbo pasiūlymais – palaikyti vieni kitus iki epidemija pasibaigs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius