Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Apie dantų implantaciją – nuo A iki Ž

Ką reikia žinoti prieš renkantis dantų implantus, iš ko susideda implantavimo kaina, gal būtų galima ją sumažinti kai ko atsisakius, pagaliau – į ką kreiptis patarimo ieškant geriausio kainos ir kokybės santykio kai reikia priimti sprendimus? Į klausimus apie implantaciją nuo A iki Ž atsako „InMedica“ burnos chirurgas, gydytojas odontologas Paulius Kasparaitis.
Dantų implantai
Dantų implantai / 123RF.com nuotr.

-Ką reikia žinoti prieš renkantis dantų implantus? Nuo ko pradėti?

-Būdamas pacientu, pradėčiau nuo pokalbio su savo odontologu ir burnos chirurgu. Viešojoje erdvėje informacijos tikrai daug, taip pat daug mitų bei neteisingos informacijos, tad visais atvejais kalbėčiau su profesionalais.

Organizatorių nuotr./Gydytojas odontologas Paulius Kasparaitis
Organizatorių nuotr./Gydytojas odontologas Paulius Kasparaitis

-Nuo kiek iki kiek gali kainuoti danties implantavimas? Iš ko susideda danties implantavimo kaina?

-Vien tik implantacijos kaina paprastai svyruoja nuo 500 iki 800 eurų. Tačiau implantacija – tik vienas iš keturių prarastų dantų atkūrimo etapų: planavimo, implantacijos, dantenų formavimo ir protezavimo.

Planavimo etape susipažįstame su pacientu, esama būkle, atliekama 3D rentgeno nuotrauka. Taip suplanuojami paruošiamieji darbai ir tolesni etapai, sudaromas pacientui aiškus gydymo planas.

Implantacija – pagrindinis, chirurginis etapas, kurio metu gali būti atliekama ne tik implantacija, bet ir kaulo ar dantenų atkūrimas, jeigu to reikia.

Prigijus implantui, maždaug po 3-6 mėnesių implantas atidengiamas ir užsukama gijimo galvutė, kuri formuoja dantenas. Po šio etapo laukia protezavimas, kurio metu ant implanto atkuriamas danties vainikas.

Visi etapai yra būtini ir sudaro galutinę prarasto danties atkūrimo kainą.

-Kodėl skirtingi pacientai už danties implantavimą sumoka nevienodai?

-Pasaulyje yra per 3000 implantų gamintojų, tad pasirinkimas tikrai didelis. Svarbu pabrėžti, kad moksliškai labiausiai ištirti, žinomų gamintojų dantų implantai nėra patys pigiausi rinkoje. Į kainą įskaičiuojama pacientui nematoma organizacinė dalis, sterilios operacinės patalpos paruošimas, naudojamos medžiagos, asistentų darbas ir t.t.

Konkuruojant kai kur pateikiama mažesnė kaina, tačiau kyla klausimas, kieno sąskaita ir kurioje dalyje yra taupoma. Svarbu iki galo suprasti gydymo plano ir jo sudedamųjų dalių reikalingumą, kiekvieno etapo svarbą, pagrįstumą ir kad jo sąskaita taupyti tikrai neverta.

„InMedica“ nuotr./Dantų implantai
„InMedica“ nuotr./Dantų implantai

-Kokios papildomos išlaidos galimos prieš implantaciją, jos metu ir vėliau?

-Tai labai individualu. Prieš procedūrą visuomet susitinkame su pacientu, surenkama anamnezė, sveikatos būklė. Jei galime judėti toliau, sudaromas gydymo planas, paskiriami radiologiniai tyrimai, kaip 3D žandikaulių ištyrimas. Tuomet įvertinamas kone svarbiausias aspektas – kaulo kiekis bei dantenų biotipas. Pabrėžčiau, kad tik nuo šio momento tampa aišku, ar galime sriegti implantą be papildomų procedūrų, ar jų reikės.

Jei kaulas labai sunykęs, reikalingos kaulo priauginimo procedūros: sinuso dugno pakėlimas, kaulo transplanto ar dirbtinio kaulo augmentacijos, dantenų korekcijos. Tai sudėtingos procedūros, kurias atlieka tik odontologai specialistai: burnos chirurgai ir periodontologai.

Nesiplečiant, kartais implantavimas galimas, tačiau dėl, pavyzdžiui ,netaisyklingo sąkanžio ar pakitusios dantų padėties protezavimas ir taisyklingo danties vainiko formavimas negalimas. Tuomet būtinas odontolgų ortodontų ir ortopedų įsikišimas.

-Ar implantuojant grupę dantų vieno vidutinė kaina – mažesnė?

-Taip, vidutiniškai vieno atkurto danties kaina gaunasi mažesnė, kuomet skaičiuojame galutinę visų etapų kainą. Kadangi, pavyzdžiui, trūkstant trijų dantų, dažniausiai implantuojame du implantus ir protezuojame tilteliu. Atkuriami trys dantys ant dviejų implantų.

-Kiek daugiausia dantų vienu metu galima implantuoti ir kodėl?

-Implantų skaičius nėra ribojamas, tačiau kiekvieną situaciją reikia vertinti individualiai. Planuojant būsimą protezo konstrukciją, suplanuojamas ir implantų skaičius bei jų pozicija. Tarkime, esant bedančiui žandikauliui, pasirinkus išimamą protezo konstrukciją, užteks 2 implantų, tačiau jei norime neišimamo protezo – tuomet reikės mažiausiai 4 implantų.

-Ar jūsų praktikoje yra buvęs atvejis, kad žmogui vienu metu būtų implantuoti visi dantys? Ar toks pasirinkimas būtų racionalus kainos požiūriu galimybė vienu ypu išspręsti problemą skamba patraukliai.

-Suaugęs žmogus turi 32 dantis. Atkurti tiek dantų atskirais implantais tikrai nebūtų racionalu. Kai trūksta visų dantų, užtenka maždaug 8-12 implantų ir taip pat problema išsprendžiama vienu ypu – ant šių implantų fiksuojasi protezai, savo konstrukcija atkuriantys visus trūkstamus dantis.

-Kokios garantijos ir kiek laiko teikiamos pacientams, kuriems implantuoti dantys?

-Pačiam implantui daugelis gamintojų teikia viso gyvenimo garantiją, tačiau bėgant metams problemų kyla su audiniais aplink implantą, o jų atsiradimas priklauso nuo daugybės faktorių.

-Kokiais atvejais dantų implantacija apskritai negalima?

-Pasitaiko ir tokių atvejų. Sisteminės ligos, kaip sunki osteoporozė, onkologinės ligos.

-Kas žinotina žmonėms, svarstantiems, ką rinktis – protezus ar implantus?

-Svarbu suprasti, kad implantas ir ant jo atkurtas dantis irgi yra protezas. Ir jeigu kalbame apie išimamus plokštelinius protezus ir protezus, fiksuotus ant implantų, didžiausias neišimamų protezų privalumas – estetiškumas, prilygstantis natūraliems dantimis, bei nuolatinis fiksavimas burnoje. Išimamų protezų nurašyti irgi negalima, bet gyvenimo komfortas su fiksuotais protezais kur kas didesnis.

Kviečiame apsilankyti „InMedica“ klinikoje, nemokamai konsultacijai dėl implantavimo. Iki 2020.12.31 konsultuojame dėl implantavimo nemokamai ir taikome specialią prarasto danties atkūrimo kainą – nuo 699 Eur.

Konsultacijos vyksta „InMedica“ padaliniuose:

Vilniuje, Asanavičiūtės g. 20, tel. 8 524 09 433;

Kaune, Baltų pr. 7A, tel. 8 374 09 900;

Tauragėje, S. Dariaus ir S. Girėno g. 28a, tel. 8 446 62 429.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius